Κανένα περιθώριο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή της εικόνας της οικονομίας, ενδεχομένως να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής του νέου οικονομικού επιτελείου.
Η νέα κυβέρνηση της χώρας, που προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές, με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, θα ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Κατά γενική ομολογία, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό η οικονομική πολιτική θα κινείται σε τεντωμένο σχοινί.
Από τη μια πλευρά θα πρέπει να στηρίξει τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις με συνδυασμό μέτρων, να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις που συμβάλλουν στην τόνωση της απασχόλησης.
Αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα από τον κίνδυνο της υπερχρέωσης και ταυτόχρονα θα πρέπει να αναβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά της.
Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα το σκληρό αυτό δίλημμα; Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και ανόρθωσης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα τα οποία συντελούσης και της οικονομικής κρίσης θα αλλάξουν τη σχέση της κατανάλωσης και αποταμίευσης, της λειτουργία του κράτους, της αγοράς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η νέα κυβέρνηση πέρα από την αρνητική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο, θα παραλάβει και κρατικό έλλειμμα γύρω στο 9% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ και ανεργία που «βαίνει» προς το 10% κι ένα βαρύ κλίμα αβεβαιότητας το οποίο ως παράγων συμβολής στην ανόρθωση της οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη προηγείται 20 περίπου μονάδες της Ελλάδος το Σεπτέμβριο (82,8% από 63,8%).
Κανένα περιθώριο
Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει με βάση πέντε οικονομικούς δείκτες, ότι η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα περιθώριο να ασκήσει επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, γεγονός το οποίος επιτείνει τα αδιέξοδα.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολίτες διεκδικούν την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, τα μηδενικά περιθώρια άσκησης επεκτατικής πολιτικής αποτελούν οπωσδήποτε βασικό πρόβλημα για τη νέα κυβέρνηση. Ελάχιστοι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση με βάση τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών και αυτοί λόγω της κρίσης και όχι ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των μηχανισμών. Ειδικότερα:
* Ο ρυθμός ανάπτυξης το β' τρίμηνο ήταν αρνητικός -0,3% , ενώ στην Ευρωζώνη η υποχώρηση ήταν πολλαπλάσια (-4,6%).
* Η κατανάλωση υποχώρησε το β' τρίμηνο κατά 1% περίπου. Ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε 11,2% στο επτάμηνο, η κυκλοφορία επιβατικών αυτοκινήτων, παρά τα μέτρα στο οκτάμηνο μειώθηκε 17,9%.
* Στον τομέα της παραγωγής παρατηρήθηκε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής 23% στο εξάμηνο και 28% επίσης στο α' εξάμηνο υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα.
* Στον εξωτερικό τομέα παρατηρείται μείωση των εξαγωγών αγαθών κατά 23% και των υπηρεσιών 23,5% στο επτάμηνο και των εισαγωγών αγαθών 29,2% και πληρωμές υπηρεσιών επίσης στο επτάμηνο κατά 15,4%.
* Ο αριθμός ανέργων στο β' τρίμηνο παρουσίασαν άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι και ανήλθαν σε 442.600 έναντι 357.100.
* Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,8%, ενώ ο εναρμονισμένος στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,2%.
* Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 7,3% και των νοικοκυριών κατά 4,7%.
Εποπτικές αρχές
Για τη βελτίωση της κατάστασης αυτό το οποίο θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δημιουργία ισχυρών εποπτικών αρχών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες αδυναμίες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και οι επικαλύψεις μεταξύ των υπουργείων.
Στην οικονομία αυτό το οποίο κατά τους ιθύνοντες θα πρέπει να αναληφθεί είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η κατάργηση των εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, τη μείωση του αριθμού των προϋποθέσεων εισόδου και εξόδου των επιχειρήσεων σε και από κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, η έκδοση των ποικίλων αδειών που εκδίδει ο δημόσιος τομέας με πρόσθετο κριτήριο τη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού.
Υπολογίζεται ότι από αυτό και μόνο το μέτρο το σχετικό όφελος είναι περίπου ίσο με 1-2% του ΑΕΠ. Επίσης, στόχος είναι η κωδικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου κάθε φορέα που ασκεί ρυθμιστική λειτουργία. Απόσυρση του κράτους από τους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών που ήδη παράγονται ανταγωνιστικά από τον ιδιωτικό τομέα.
Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με κυρίαρχο στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και όχι μόνο τα ταμιακά οφέλη. Τέλος θα αξιολογηθούν όλοι οι νόμοι και ρυθμίσεις με κριτήριο τις επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα.
Από το νέο Οικονομικό Επιτελείο
Πρώτη προτεραιότητα η καταγραφή της κατάστασης της οικονομίας
Η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι η πρώτη προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου που θα επιλεγεί από τον νέο Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.
Στόχος είναι η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας να γίνει άμεσα εντός της πρώτης εβδομάδας, ώστε να σχεδιαστούν άμεσα τα μέτρα ανάταξης της οικονομίας και παράλληλα προετοιμαστούν για το «Γολγοθά» των επαφών με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη διαχείριση του ελλείμματος, αλλά και των διαρθρωτικών μέτρων, που ζητεί η Κομισιόν και τα οποία αναγκαστικά θα λάβει η κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή της εικόνας της οικονομίας, ενδεχομένως να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής του νέου οικονομικού επιτελείου.
Ανάλογη του μεγέθους των δημοσιονομικών ανισορροπιών θα είναι και η παράταση που θα ζητήσει η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, με πιο πιθανό σενάριο την τριετία, έως το 2012.
Αναλυτικότερα στις επόμενες μέρες, θα ζητηθούν στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην κίνηση των λογαριασμών του Δημοσίου, που τηρούνται στην κεντρική τράπεζα.
Επίσης θα ζητηθούν στοιχεία και για την «άσπρη τρύπα», τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να έχουν με απόλυτη ακρίβεια την εικόνα του ελλείμματος, όπως και για το δημόσιο χρέος.
Η διαδικασία συλλογής των στοιχείων εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ένα δεκαήμερο και στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία αυτά, θα καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα έχει καθαρά το χαρακτήρα του «πρόχειρου», λόγω των συνθηκών.
Οι υπηρεσίες, του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους έχουν ήδη καταρτίσει ένα σκαρίφημα, αλλά θα αλλάξει δραματικά, αφού η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακυρώσει ορισμένα από τα μέτρα και τις πολιτικές που είχε δρομολογήσει η απελθούσα κυβέρνηση.
Το σχέδιο προϋπολογισμού
Αμέσως θα ξεκινήσει και η διαδικασία κατάρτισης του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2010 που θα κατατεθεί στη βουλή περί τις 20 Νοεμβρίου.
Οι προβλέψεις του, θα ενσωματώνουν και τις νέες πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, όπως είναι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων, τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του ΦΜΑΠ την επαναφορά της φορολογίας των κληρονομιών - γονικών παροχών για «μεγάλες» περιουσίες κ.λπ.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα γίνουν άμεσα, με την προώθηση στη Βουλή των σχετικά νομοσχεδίων.
Παράλληλα με τον προϋπολογισμό θα καταρτιστεί και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τις πολιτικές μέχρι το 2012.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε