Απαραίτητος ένας νέος οδικός χάρτης για την Τουρκία
Ενας νέος «Οδικός Χάρτης» είναι απαραίτητος και αποτελεί στόχο μας. Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να «κλείσει η πόρτα» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας - δεν συμφέρει Ελλάδα και Κύπρο. Βεβαίως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει, στο ακέραιο, όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη και να μη θεωρεί τίποτε δεδομένο.
Δημήτρης Δρούτσας:Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να «κλείσει η πόρτα» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας - δεν συμφέρει Ελλάδα και Κύπρο, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Οραμά μου είναι ένα κράτος όπου η Διοίκηση αντιμετωπίζει τον πολίτη ως υπουργό και τον υπουργό ως απλό πολίτη
Συνέντευξη στη ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
«Πάμε, ήρθε η ώρα», του είπε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν αναλάμβανε υπουργός Εξωτερικών και ο νεαρός Δημήτρης Δρούτσας είχε ήδη διατελέσει σύμβουλος του πρώην Καγκελάριου της Αυστρίας. Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την υπουργοποίησή του, μιλά για τη διαδρομή του δίπλα στον Γ. Παπανδρέου, για «την ταύτιση απόψεων στα μεγάλα θέματα», για τους στόχους του και το στοίχημα της νέας κυβέρνησης.
«Οραμά μου είναι ένα κράτος όπου η Διοίκηση αντιμετωπίζει τον πολίτη ως υπουργό, αλλά και τον υπουργό ως απλό πολίτη», δηλώνει ο κ. Δρούτσας, ο οποίος χαρακτηρίζει απαραίτητο έναν νέο «Οδικό Χάρτη» για την Τουρκία. «Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις», είναι η απάντηση στον Σκοπιανό πρόεδρο ενώ εν όψει του πρώτου επίσημου ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στην Κύπρο, επισημαίνει τους στόχους.
Ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και νομικός σύμβουλος του πρώην Καγκελάριου της Αυστρίας ήλθατε στην Αθήνα, δίπλα στον τότε υπουργό των Εξωτερικών. Πώς σας έπεισε ο κ. Παπανδρέου;
Με τον κ. Παπανδρέου υπήρχε ήδη ταύτιση απόψεων για τα μεγάλα θέματα, τη στρατηγική και τους στόχους. Οταν έγινε υπουργός Εξωτερικών μου είπε: «Πάμε, ήρθε η ώρα». Αρκούσε. Θεώρησα δε μεγάλη τιμή την ευκαιρία να εργαστώ για τα συμφέροντα της πατρίδας μου.
Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σας όταν ο Γ. Παπανδρέου σας ανακοίνωσε ότι σας προορίζει για το «τιμόνι» του υπουργείου Εξωτερικών;
Ενιωσα και νιώθω μεγάλο σεβασμό για τις ευθύνες που αναλαμβάνω. Απέναντι στην πατρίδα, στους πολίτες και βεβαίως στον πρωθυπουργό. Το να εκπροσωπεί κανείς τα συμφέροντα της χώρας του αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμή. Πάνω από όλα όμως είναι ευθύνη. Και αυτό είναι πάντα οδηγός μου.
Θα τον αναπληρώνετε στα Συμβούλια της ΕΕ και στις διεθνείς αποστολές;
Είναι μέρος των αρμοδιοτήτων μου. Και τα ταξίδια θα είναι πολλά. Σ’ αυτήν την προσπάθεια όμως έχω τη στήριξη του ικανότατου στελεχιακού δυναμικού του υπουργείου Εξωτερικών και βεβαίως του συναδέλφου μου, Σπύρου Κουβέλη, ενός ανθρώπου με ιδιαίτερες ικανότητες και εξαιρετικό χαρακτήρα, με τον οποίο με συνδέουν κοινές απόψεις και αλληλοσεβασμός.
Ο πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε ρόλο υπουργού και σε άλλους στενούς του συνεργάτες, σε πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό - χωρίς εμπειρία διοίκησης σε κυβερνητική θέση. Ηρθε η ώρα να σπάσει η επετηρίδα στην Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτό για σας;
Δεν είναι θέμα επετηρίδας. Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές τομές. Απαιτείται από τις συνθήκες, την κοινωνία. Πρόκειται περισσότερο για αλλαγή νοοτροπίας. Ο συνδυασμός γνώσης και ικανότητας με τη σκληρή δουλειά και την αξιοπρέπεια μπορεί να λειτουργήσει και στον τόπο μας. Ελπίζουμε η σύνθεση της κυβέρνησης να εκπέμπει αυτό ακριβώς το μήνυμα.
Εάν υπάρχουν, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που πρέπει να αποφύγετε ως νέος υπουργός;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εξοικειωθεί κανείς υπερβολικά με την «καρέκλα» και την εξουσία, να τη θεωρήσει φέουδο, όπως έχει πει προεκλογικά και ο πρωθυπουργός. Οραμά μου είναι ένα κράτος όπου η Διοίκηση αντιμετωπίζει τον πολίτη ως υπουργό, αλλά και τον υπουργό ως απλό πολίτη.
Μια ανθρώπινη ερώτηση: Εχετε φιλοδοξίες για την προσωπική σας εξέλιξη;
Δεν δικαιούται κάποιος να έχει «φιλοδοξίες» σε ό,τι αφορά την πολιτική και τα κοινά. Οι μόνες βλέψεις που επιτρέπω στον εαυτό μου είναι να είμαι αποτελεσματικός και χρήσιμος από τη θέση που βρίσκομαι κάθε φορά και να βελτιώνομαι. Διατηρώ την πεποίθηση ότι με συνέπεια, προσπάθεια και αξιοπρέπεια μπορεί κανείς να προοδεύσει.
Κλείσατε την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού στην Κύπρο. Εκτός από τον συμβολισμό... και προσωπικά...
Γεννήθηκα στη Λευκωσία, όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Εζησα την εισβολή, μια εμπειρία που με έχει σημαδέψει. Δεν είναι παράξενο ότι το Κυπριακό με ακολουθεί έκτοτε. Η πρώτη μου διδακτορική διατριβή είχε ως αντικείμενο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν, λοιπόν, πολύ σημαντικό για μένα το γεγονός ότι εργάστηκα αργότερα για τον ίδιο στόχο.
Παίξατε σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για το Σχέδιο Ανάν που «αρνήθηκε» ο κυπριακός λαός. Σήμερα;
Η τελική μορφή του Σχεδίου Ανάν δεν απηχεί το αποτέλεσμα που είχαμε θέσει ως στόχο. Στο τελικό -και καθοριστικό στις μεγάλες διαπραγματεύσεις- στάδιο, δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές, αλλά ο κ. Καραμανλής. Επέλεξε να μη διαπραγματευτεί, να μη διεκδικήσει έστω ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά όμως ανήκουν στην Ιστορία, όπως και το Σχέδιο Ανάν.
Με σωστούς χειρισμούς και πρωτοβουλίες μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα και τα δίκαια των Ελληνοκυπρίων. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. μας δίνει τα εργαλεία και την ασφάλεια. Δεν κινδυνεύουμε από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τυχόν προσπάθειες επιβολής επιδιαιτησίας ή άλλου είδους πιέσεις.
Η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης από την Τουρκία θα πρέπει να έχει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα τον Δεκέμβρη; Θα προτείνατε «Οδικό Χάρτη» μέχρι τον Ιούνη;
Ενας νέος «Οδικός Χάρτης» είναι απαραίτητος και αποτελεί στόχο μας. Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να «κλείσει η πόρτα» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας - δεν συμφέρει Ελλάδα και Κύπρο. Βεβαίως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει, στο ακέραιο, όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη και να μη θεωρεί τίποτε δεδομένο.
Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Σκοπιανού προέδρου ότι λύση μπορεί να βρεθεί μόνον αν περιοριστεί η όποια συμφωνία στο όνομα (να μην καλύψει δηλαδή ταυτότητες κ.ά.);
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Ο «Διεθνής Γιώργος» πώς μπορεί να αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας; Η πρώτη κίνηση και ταξίδι;
Η πρώτη κίνηση ήταν το ταξίδι-αστραπή στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ωστόσο θα γίνει στην Κύπρο, όχι μόνο για λόγους συμβολισμού, αλλά και ουσίας.
Η εξωτερική πολιτική θα είναι πολιτική πρωτοβουλιών, ενεργού παρουσίας και συμμετοχής στις διεθνείς εξελίξεις. Στόχος είναι μια Ελλάδα ισχυρή και αξιόπιστη - απαραίτητη προϋπόθεση για να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά για τα εθνικά συμφέροντα.
Οι επαφές σας στην Ευρώπη είναι «διαβατήριο» για την εξασφάλιση παράτασης για την αποφυγή σκληρών μέτρων;
Είναι πολύ σημαντικό να έχει οικοδομήσει κανείς σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους εταίρους. Διαβατήριο όμως θα είναι και η αξιόπιστη πρόταση της κυβέρνησης για την οικονομία.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε