-->

Header Ads

Έρχονται μέτρα-σοκ για ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις


Κατάργηση της διαδικασίας της “αυτοπεραίωσης”, με την οποία περίπου 800.000 ατομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν αυτόματα τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις και απαλλάσσονται από τον τακτικό έλεγχο της εφορίας σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη


Ταυτόχρονα, προωθεί νέο σύστημα διενέργειας φορολογικών ελέγχων, που θα προβλέπει την επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων με βάση αντικειμενικά κριτήρια, έρευνες σε βάθος ακόμη και στο “πόθεν έσχες” των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων καθώς και επιβάρυνση των παραβατών με πιο αυστηρές διοικητικές κυρώσεις.
Αλλαγές σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση και στη δομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μετονομασθεί σε Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης νέας υπηρεσίας φοροελεγκτών, που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας, του γνωστού μας IRS. Η υπηρεσία αυτή θα ελέγχει, κυρίως, τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 200.000.
Δύο βασικές προτεραιότητες που θέτει, στη φορολογική πολιτική της, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ανασύσταση ενός ισχυρού φοροελεγκτικού μηχανισμού, που θα αποδώσει άμεσα, ώστε τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να ανακάμψουν σύντομα.
Η προσπάθεια να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα στηριχθεί στην άμεση προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα προβλέπουν:
1. Την κατάργηση της “αυτοπεραίωσης”. Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση της διαδικασίας της “περαίωσης χωρίς έλεγχο”, της γνωστής και ως “αυτοπεραίωσης”, μέσω της οποίας περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις “κλείνουν” κάθε χρόνο, αυτόματα, χωρίς τακτικό φορολογικό έλεγχο, τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της εκάστοτε προηγούμενης χρήσης. Στη θέση της “αυτοπεραίωσης” θα νομοθετηθεί ένα νέο αυστηρό σύστημα διενέργειας τακτικών φορολογικών ελέγχων, που θα προβλέπει τη χρησιμοποίηση αντικειμενικών κριτηρίων για την επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων και την καθολική εφαρμογή του “πόθεν έσχες”, ακόμη και στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει οι ελεγχόμενοι σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις!
2. Την εφαρμογή του συστήματος του λογιστικού προσδιορισμού των καθαρών κερδών σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων, επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Όλες οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπουν τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα καταργηθούν. Ο λογιστικός προσδιορισμός, δηλαδή ο υπολογισμός των φορολογητέων καθαρών κερδών με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα, θα εφαρμόζεται σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή ακόμη και στους επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται ταξί, φορτηγά, λεωφορεία ενταγμένα σε ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, κάμπιγκ, περίπτερα και πρατήρια βενζίνης, και στους πωλητές αγροτικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω κατηγορίες επιτηδευματιών θα έχουν πλέον την υποχρέωση να εκδίδουν, μέσω ταμειακών μηχανών, αποδείξεις για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Λογιστικός προσδιορισμός θα εφαρμόζεται και για τον υπολογισμό των φορολογητέων εισοδημάτων όλων ανεξαιρέτως των τεχνικών και κατασκευαστικών εταιρειών, των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών.
3. Τον έλεγχο και τη φορολόγηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω εταιρειών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Οι συναλλαγές που γίνονται μέσω εξωχώριων εταιρειών (off shore) θα επιδιωχθεί να φορολογηθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν ασύμφορες τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα που βρίσκονται στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό θα θεσπισθεί η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να διενεργούν, μέσω συγκεκριμένων εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών, τόσο τις επαγγελματικές συναλλαγές τους όσο και τις συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες.
4. Τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων διοικητικών κυρώσεων για αδικήματα φοροδιαφυγής.
5. Την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων ελεγκτικών υπηρεσιών (Διαπεριφερειακών και Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, ΥΠΕΕ και ΔΟΥ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται η ΥΠΕΕ να μετονομαστεί ξανά σε ΣΔΟΕ και με διευρυμένες αρμοδιότητες να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό. Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, η οποία θα υποστηριχθεί από τα πληροφοριακά συστήματα (Τaxis, ICIS, Elenxis) της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και θα στελεχωθεί με:
- έμπειρους ελεγκτές που θα ελέγχουν μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής αλλά και
- με ειδικό επιστημονικό προσωπικό που θα μπορεί να ελέγχει τους ισολογισμούς επιχειρήσεων, οι οποίοι συντάσσονται με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, θα αντιλαμβάνεται τα χρηματιστηριακά “παιχνίδια” και τον ηλεκτρονικό τζόγο.
6. Τη σύσταση ενός σώματος “αδιάφθορων”, στα πρότυπα της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας, του γνωστού ΙRS, που θα λειτουργεί είτε στο πλαίσιο του ΣΔΟΕ είτε ανεξάρτητα από αυτό. Οι νέοι “Ράμπο” θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τον τρόπο διαβίωσης και τα έξοδα διαφόρων φορολογουμένων, και θα επεμβαίνουν σε περίπτωση που κρίνουν ότι αυτά δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν.
7. Την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με στόχο τον αυστηρό έλεγχο των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων -κυρίως των ελεγκτών- και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Το νέο αυτό σώμα:
- Θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΤΙGΤΑ των ΗΠΑ, που ελέγχει τους εργαζόμενους στο IRS.
- Θα ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση και το “πόθεν έσχες” των γενικών διευθυντών, διευθυντών, προϊσταμένων, ελεγκτών, εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.
- Θα διενεργεί προκαταρτικές έρευνες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν απάτες, κακοδιοίκηση, διαφθορά, χρηματισμό, παραβίαση δικαιωμάτων των φορολογούμενων, εκβιασμών των φορολογούμενων.
- Θα αξιολογεί και θα επανελέγχει μεγάλες φορολογικές υποθέσεις, που έχουν ήδη ελεγχθεί από τους ελεγκτές.



Υπουργείο Οικονομικών: Με ανοικτή διαδικασία η επιλογή ειδικών συμβούλων και συνεργατών

Μέσω ανοικτής διαδικασίας θα επιλεγούν τα στελέχη που θα καλύψουν τις ειδικές θέσεις συνεργατών και συμβούλων του νέου υπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών κυρίων Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη. Χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.mnec.gr) η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των γραφείων τους. Οι ενδιαφερόμενοι με οικονομικές ή νομικές σπουδές καλούνται να αποστείλουν βιογραφικά σημειώματα το αργότερο έως την Παρασκευή 16/10/2009. Τα βιογραφικά σημειώματα πρέπει να αποσταλούν αποκλειστικά στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση: cvmin@mnec.gr . Οι θέσεις που πρόκειται να πληρωθούν είναι σύμφωνα με τα όσα η ελληνική νομοθεσία ορίζει (Προεδρικό Διάταγμα 63/2005) οι εξής: Θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Θέσεις υπαλλήλων δημοσίου τομέα. Ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων-συνεργατών. Θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους κατέχουν, εκτός από πτυχίο ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα και αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία στις παρακάτω ενδεικτικές θεματικές ενότητες:
- Οικονομικών Σπουδών, μακροοικονομική ανάλυση, οικονομική πολιτική, δημόσια οικονομικά, διαχείριση δημόσιου χρέους, φορολογικό σύστημα, χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνταξιοδοτικά συστήματα, λειτουργία κεφαλαιαγοράς, διοίκηση επιχειρήσεων.
- Νομικών Σπουδών: λειτουργία δημόσιας διοίκησης, διοικητικών διαδικασιών, δημοσίων συμβάσεων, οργάνωση και λειτουργία δημοσίων επιχειρήσεων, αποκρατικοποιήσεις, φορολογικό και τελωνειακό δίκαιο.


5 συν 1 τρόποι για να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία του κράτους

Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr

Πέντε συν μία προτάσεις για την εισροή ρευστού στα άδεια ταμεία του κράτους αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης η Ένωση Φοροτεχνών Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος (ΕΦΟΒΕ).
Όπως τόνισε, μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης, Ιωάννης Τύρης, η υλοποίηση των εν λόγω προτάσεων έχει τη δυνατότητα να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του κράτους.
Συγκεκριμένα, η ΕΦΟΒΕ προτείνει:
1. Την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% για όλα τα εισοδήματα και κατάργηση των κλιμακίων φορολόγησης, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον κ. Τύρη, το σύστημα να είναι δίκαιο για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την κατάργηση του αφορολόγητου και παράλληλα την 100% αφαίρεση των εξόδων από το καθαρό εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει ο ίδιος, θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και θα τριπλασιαστούν τα έσοδα από το ΦΠΑ, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις για τις δαπάνες τους. Επίσης θα γίνεται αμεσότερος έλεγχος του πόθεν έσχες.
2. Να τοποθετηθεί μηχανισμός σήμανσης κατά την έκδοση των τιμολογίων των επιχειρήσεων, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να γίνεται αυτόματα διασταύρωση κατά την έκδοση του τιμολογίου. “Είναι ένα σύστημα απλό, που δεν στοιχίζει. Ένα σύστημα που θα δώσει ‘χαστούκι’ στη φοροδιαφυγή μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εξαιτίας της οποίας κάθε χρόνο το δημόσιο χάνει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ”, διευκρίνισε ο ίδιος.
3. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Σήμερα μια επιχείρηση για να θεωρήσει ένα μπλοκ τιμολογίων χρειάζεται περίπου τρεις μέρες για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ξοδεύει εργατοώρες και άρα χρήμα για θέματα γραφειοκρατίας. Αν τεθεί σε ισχύ ο παραπάνω μηχανισμός σήμανσης, τότε δεν θα χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία και η θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων θα μπορεί να γίνεται με μια απλή γνωστοποίηση όπως και στο εξωτερικό.
4. Αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων στο 40% από 10% που είναι σήμερα, αλλά με την ταυτόχρονη κατάργηση της φορολόγησης για τα αδιάθετα κέρδη που κατευθύνονται σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
5. Άμεση κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και μετατροπής του σε Φόρο Μεγάλης Περιουσίας για τη φορολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, η ΕΦΟΒΕ ζητά το διπλασιασμό του αφορολόγητου ορίου στην ακριβότερη κατοικία στα 700.000 ευρώ, και την κλιμακωτή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης πάνω από το εν λόγω όριο.
6. Τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της οικονομίας, με τη συμμετοχή επιστημόνων-μελών της ΕΦΟΒΕ, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Τύρης, βρίσκονται κοντά στα προβλήματα του φορολογούμενου.

ΑΓΚΑΘΙ ΤΟ ΑΣΤΑΘΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η εκ θεμελίων αλλαγή του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, αλλά και η σταθερότητά του αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΦΟΒΕ, το ασταθές σύστημα που υπάρχει σήμερα και η πολυνομία φοβίζει τόσο τους έλληνες όσο και τους ξένους επενδυτές, στερώντας τη χώρα από αναπτυξιακά έργα. “Απαιτείται ένα πάγιο φορολογικό σύστημα τουλάχιστον τριών ετών για να ανατραπεί η κατάσταση”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της Ένωσης είναι στη διάθεση της νέας κυβέρνησης και προτίθενται να βοηθήσουν για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Οκτ 11, 2009...απο makthes.gr ΕΦΗΜ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.