-->

Header Ads

Σαμαράς: δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύμα με τον θύτη στην Κύπρο

samaras34

«Ατυχή» χαρακτήρισε πριν από λίγο ο Αντώνης Σαμαράς στην Βουλή την δήλωση του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο: «πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες».


Κι αυτό επειδή όπως εξήγησε δεν είναι δυνατό να εξισώνουμε την Ελλάδα με την Τουρκία και να εξομοιώνουμε το ρόλο τους, υπό το γενικό όρο «μητέρες πατρίδες». Διότι από τις δύο «μητέρες πατρίδες» – οι οποίες συμβαίνει να είναι και «εγγυήτριες, δυνάμεις» – η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή, έχει επανειλημμένως καταδικαστεί γι’ αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη και διαθέτει παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του επι των προγραμματικών δηλώσεων του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαμαράς είπε:

Οι χαρές, τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο.

Τα φώτα σβήνουν γρήγορα.

Ο κόσμος περιμένει όσα του τάξατε.

Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πραγματικότητα…

Αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η Κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα.

Δεν πειράζει, γι αυτόν τον λόγο είμαστε εμείς εδώ. Ώστε και λύσεις να προτείνουμε και αντιπολίτευση έντιμη και δυναμική να ασκούμε.

Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Κύριοι Συνάδελφοι,

Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσα τις προγραμματικές δηλώσεις.
Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός έμοιαζε «έκπληκτος» για την κατάσταση που βρήκε.
Όμως, γνώριζε ακριβώς που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Είχε διακηρύξει προεκλογικά, ότι «μίλησε» με όλους τους ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών, τον κ. Αλμούνια, τον κ. Τρισέ…
Κι ο ίδιος ο Επίτροπος από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε δημόσια, μία μέρα μετά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ότι «όλα τα ελληνικά κόμματα γνωρίζουν ακριβώς την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας».
Δεν «εξεπλάγη», λοιπόν…
Παρ’ όλα αυτά έταξε στους πάντες τα πάντα!
Ήταν εύκολο τότε, γιατί βρισκόταν ακόμα στην Αντιπολίτευση.
Τώρα, όμως βρίσκεται στην Κυβέρνηση.
Για την ώρα επισημαίνω μια θεμελιώδη αντίφαση:
Είτε η οικονομία αντέχει παροχές, οπότε δεν βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση όσο μας λέει. Είτε η οικονομία δεν αντέχει παροχές και συνειδητά τη σπρώχνει η Κυβέρνηση πέρα από τα όρια αντοχής της.
Φοβάμαι ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: Η Οικονομία δεν είναι σε τόσο τραγική κατάσταση όπως την παρουσιάζει, αλλά και δεν αντέχει παροχές. Και η Κυβέρνηση τη σπρώχνει πέρα από τα όριά της…
Όλα αυτά θα τα δούμε στον Προϋπολογισμό.
Για την ώρα μια διόρθωση: Δεν είναι ακριβές ότι κατέρρευσε ο φόρο-εισπρακτικός μηχανισμός, εξ αιτίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ακριβές είναι ότι συρρικνώθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής Οικονομίας συνολικά, λόγω της κρίσης.
Κι αυτό συνέβη παντού στην κόσμο.
Γι’ αυτό εκτινάχθηκαν τα ελλείμματα παντού.
Όχι μόνο στην Ελλάδα…
Και μια παρατήρηση: Διαφαίνεται ένα σχέδιο μεταφοράς για το επόμενο έτος, το 2010, δημοσίων εσόδων που επρόκειτο να εισπραχθούν φέτος. Έτσι ξαφνικά το έλλειμμα του 2009 εμφανίζεται «μεγαλύτερο», ενώ το έλλειμμα του 2010 θα παρουσιαστεί τεχνικά «μειωμένο».

*Προσοχή, γιατί τέτοια τεχνάσματα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις Βρυξέλλες.
Για το Λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη γίνει εκτενής ανάλυση.
Προσέξτε μόνο, γιατί ήδη τραυματίστηκε η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η επενδυτική ψυχολογία μας στο εσωτερικό.

Και τώρα στα υπόλοιπα: Μόνον ενδεικτικά, βέβαια:
* Η μείωση του αριθμού των υπουργείων προχώρησε αρκετά επί Νέας Δημοκρατίας.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να τη συνεχίζει, με… διαχωρισμούς κρίσιμων χαρτοφυλακίων:
– Όπως ο διαχωρισμός του υπουργείου Οικονομικών από τις υπόλοιπες αρμοδιότητες του Εθνικής Οικονομίας.
Όμως, η συγχώνευση των δύο οικονομικών υπουργείων ήταν απαραίτητη για να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες. Δηλαδή να γνωρίζει αυτός που χαράζει πολιτικές ανάπτυξης το δημοσιονομικό κόστος και την απόδοσή τους. Ακόμα, για να γνωρίζει αυτός που χαράζει προϋπολογισμό τι έσοδα να περιμένει κι από ποιες οικονομικές δραστηριότητες. Αφήστε που τώρα με δύο συναρμόδια υπουργεία, οι υπογραφές θα αυξηθούν πάλι και οι γραφειοκρατικές εμπλοκές θα πολλαπλασιαστούν, αντί να μειωθεί η γραφειοκρατία.

* Μια ακόμα παρατήρηση, από την Ναυτιλία και τον Τουρισμό παράγεται πάνω από το 30% του ΑΕΠ. Σε δύο τομείς που διεθνώς έχουμε τα κυρίαρχα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Κι εσείς καταργήσατε και τα δύο αυτά υπουργεία. Ξανασκεφτείτε το.

Ένα άλλα λάθος, ίσως σοβαρότερο:
* Είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ υπουργείο Περιβάλλοντος.
Δεν δημιούργησε υπουργείο Περιβάλλοντος.
Διαχώρισε τα Δημόσια Έργα από το Περιβάλλον, και τα συνέδεσε με την… Ενέργεια!
Κι έτσι αντικατέστησε ένα πρόβλημα, με ένα χειρότερο πρόβλημα!
Διότι αν υπήρχε κάποια σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στα Δημόσια Έργα και το Περιβάλλον, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στην Ενέργεια και το Περιβάλλον.
Και κάτι ακόμα: δίνει την εντύπωση το ΠΑΣΟΚ, ότι παρέδωσε την Ενέργεια και το Περιβάλλον στους ακτιβιστές. Εύχομαι αυτό να μη συμβαίνει. Διότι αν συμβαίνει, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μόνο πράγμα χειρότερο από τους γραφειοκράτες. Οι ακτιβιστές που γίνονται γραφειοκράτες…
Προσοχή και σε κάτι άλλο. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι, πράγματι, ευρωπαϊκή επιταγή. Όμως πρέπει να εξαιρεθούν τα ταξί, όπως τα εξαίρεσε και η Ν.Δ. Γιατί ήδη υπάρχει υπερπληθώρα. Τι πράσινη ανάπτυξη να υπάρξει στην Αθήνα για παράδειγμα, όταν θα φτάσουμε να κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες ταξί, δηλαδή διπλάσια και τριπλάσια από τώρα;

* Ένα ακόμα σφάλμα, η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είναι αλήθεια πως ήταν ένα υπουργείο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Έπρεπε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του, όχι να καταργηθεί. Έπρεπε να γίνει ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο που θα αξιοποιούσε τις τεράστιες συνέργειες, ανάμεσα στην Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, την Αγροτική Ανάπτυξη, τη Μεταποίηση, τις Επενδύσεις.
Έτσι θα διατηρούσαμε ανοικτό και το μέτωπο των συμβολισμών. Διότι το Μακεδονίας-Θράκης ως συμβολισμός κυρίως συστήθηκε και πήρε αυτό το όνομα επί διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αντί να δώσει αναπτυξιακή υπόσταση σε ένα συμβολικό θεσμό, το ΠΑΣΟΚ τον κατάργησε.

* Ένα ακόμα σημείο, η δήλωση του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο. Ανέφερε εκεί, μεταξύ άλλων:
– «πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες».
Δήλωση ατυχής: διότι από τις δύο «μητέρες πατρίδες» – οι οποίες συμβαίνει να είναι και «εγγυήτριες, δυνάμεις» – η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή, έχει επανειλημμένως καταδικαστεί γι’ αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη και διαθέτει παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο.
Δεν είναι δυνατό να τις εξισώνουμε – για την ακρίβεια, να εξομοιώνουμε το ρόλο τους – υπό το γενικό όρο «μητέρες πατρίδες».
Η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα.

Κυρίες και Κύριοι του ΠΑΣΟΚ,

Οι χαρές, τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο.
Τα φώτα σβήνουν γρήγορα.
Ο κόσμος περιμένει όσα του τάξατε.
Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην πραγματικότητα…
Αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η Κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα.
Δεν πειράζει, γι αυτόν τον λόγο είμαστε εμείς εδώ. Ώστε και λύσεις να προτείνουμε και αντιπολίτευση έντιμη και δυναμική να ασκούμε.


http://www.antinews.gr/?p=19212

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.