Ο Γιώργος σχηματίζει κυβέρνηση, άρχισε παρέλαση ονομάτων
Και τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύνθεση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Τρίτη και να ορκιστεί την Τετάρτη.
ΠΡΟΣ 14 ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ 35-37 ΜΕΛΗ * ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ, ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΡΤ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Οίδιος έχει πει ότι θα έχει λιγότερα υπουργεία από το σημερινό σχήμα, ενώ το περασμένο Σάββατο στη Χαραυγή στο Κερατσίνι, που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι περισσότερα από 14. Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του, ο Γ. Παπανδρέου μελετά τη δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διαμορφώσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προσαρμόζοντας, ωστόσο, το μοντέλο στα ελληνικά δεδομένα. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δραστική θα είναι η μείωση και των θέσεων των υφυπουργών, ενώ συνολικά το κυβερνητικό σχήμα θα έχει 35-37 μέλη, από τα 45 που είναι σήμερα.
Η χθεσινή μεγάλη σε έκταση νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου λύνει τα χέρια του νέου πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ένα κυβερνητικό σχήμα χωρίς ισορροπίες, συμφωνίες και διαπραγμάτευση με τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη.
Ποιοι ακούγονται
Ο κ. Παπανδρέου, στο γεύμα με τους δημοσιογράφους, ρωτήθηκε από την «Ε» αν θα κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών και έδειξε να μην το έχει αποφασίσει. Οσον αφορά τους στενούς του συνεργάτες, έχει γραφεί ότι ο Γ. Ραγκούσης ίσως αναλάβει το υπουργείο Υποδομών ή το υπουργείο Εσωτερικών και οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη τα δύο οικονομικά υπουργεία (το Οικονομίας αναμένεται να ενοποιηθεί με το Ανάπτυξης). Αναμένεται να προτείνει υπουργείο στον Ε. Βενιζέλο, καθώς συνεργάτες του έλεγαν ότι δεν είναι στις προθέσεις του να τον αφήσει εκτός. «Αν μείνει εκτός, αυτό θα γίνει γιατί ο ίδιος ο πρώην υπουργός θα το θελήσει...», έλεγαν.
Το όνομα του Μ. Χρυσοχοΐδη τις τελευταίες ημέρες έπαιξε για το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, του Χάρη Καστανίδη για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και της Αννας Διαμαντοπούλου για το Παιδείας. Θέση στην κυβέρνηση θα έχουν ακόμη ο Παύλος Γερουλάνος, όπως επίσης και οι Πάνος Μπεγλίτης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Θέση στην κυβέρνηση αναμένεται να προταθεί και στους Κ. Σκανδαλίδη, Δημ. Ρέππα -αν δεν πάει στην προεδρία της Βουλής-, Μαρία Δαμανάκη, Χρ. Παπουτσή, Ανδ. Λοβέρδο, Ντ. Ρόβλια, Σπ. Κουβέλη, Π. Ευθυμίου, Φ. Σαχινίδη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα θα αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα, μέσω της αναδιαμόρφωσης του ρόλου του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Εκπρόσωπος Μαξίμου
Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας προχθές το Σάββατο με τους δημοσιογράφους στο γεύμα που τους παρέθεσε, απέφυγε επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά του για πρόσωπα και συγκεκριμένους ρόλους. Αποκάλυψε, επίσης, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αναβάθμιση της θέσης του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και να του προσδώσει έναν ισχυρό και επιτελικό ρόλο. Επανέλαβε τη θέση του για «ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο», ενώ σημείωσε ότι, εκτός από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξετάζει να καθιερώσει και θέση εκπροσώπου του μεγάρου Μαξίμου. Επίσης εξετάζει και το ενδεχόμενο κάθε υπουργείο να έχει τον δικό του εκπρόσωπο. Είπε ότι εμμένει στη θέση του η ΕΡΤ, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης (που ανήκαν στο υπουργείο Τύπου) να ενταχθούν στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε με έμφαση ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της αξιολόγησης διοικητών ΔΕΚΟ και Οργανισμών και να προχωρήσει στην επιλογή τους με διαγωνισμό. Ερωτηθείς για το αν θα έχει κάποιο ρόλο ο Κ. Σημίτης, είπε: «Δεν έχω συζητήσει μαζί του και ούτε μου έχει ζητήσει κάτι».
Τα πρώτα νομοσχέδια
Ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση θα αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς μια μορφή του γερμανικού μοντέλου, όπως έχει ήδη πει. Είπε ακόμη ότι θα καταργήσει σύντομα το όριο του 42% για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, που θέσπισε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή το 2005, και υπογράμμισε ότι είναι απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τουλάχιστον δύο ζητήματα: της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της χάραξης εξωτερικής πολιτικής. Επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στη συνέντευξή του, την περασμένη Δευτέρα στην «Ε», πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό θα είναι ένα ταξίδι στην Κύπρο. *
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε