-->

Header Ads

«Λύση με Ελλάδα μόνο για το όνομα»


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, να εντατικοποιηθεί η διαδιακασία για την εξεύρεση λύσης στην εκρεμότητα της ονομασίας. Ο ίδιος κρίνει ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμβιβασμός, εφόσον η διαδικασία αυτή επανέλθει στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και οι συνομιλίες αφορούν μόνον το όνομα.

«Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι σε αυτές τις πολυετείς συνομιλίες συμπεριλήφθηκαν ζητήματα, τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί να αμφισβητείται η εθνική ταυτότητα της "Μακεδονίας", η μακεδονική γλώσσα... Γι αυτό ζητούμε οι συνομιλίες να επανέλθουν στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δηλαδή να διεξαχθούν συνομιλίες αποκλειστικά για το πρόβλημα, που έχει η Ελλάδα με το όνομά μας.
Σε περίπτωση που επανέλθουν οι συνομιλίες σε αυτά τα πλαίσια, τότε είναι εφικτό να υπάρξει λύση», δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ, κατά τη σημερινή συνάντησή του στα Σκόπια με 30 περίπου Γερμανούς δημοσιογράφους.

Ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές, όπως γνωστές είναι και εκείνες της ΠΓΔΜ, και ότι αυτές πρέπει να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης, προκειμένου να υπάρξει συμβιβαστική λύση, η οποία, όπως είπε, δεν θα είναι απαξιωτική, ούτε για την ΠΓΔΜ, ούτε για την Ελλάδα.

«Το ζήτημα είναι ευαίσθητο και εισέρχεται στην σφαίρα της εθνικής ταυτότητας, όταν κάποιος επιχειρεί να πλήξει την αξιοπρέπειά σας, να σας αφαιρέσει την υπερηφάνεια ότι ανήκετε σε έναν λαό και όταν αμφισβητεί το βασικό δικαίωμα κάθε ατόμου στον πλανήτη, δηλαδή το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την αυτοταυτοποίηση.
Στην ιστορία οι άνθρωποι, που ζούσαν σε αυτό τον χώρο προσδιορίζονταν, ως Μακεδόνες. Αυτοί οι Μακεδόνες δημιούργησαν τη Μακεδονία. Και αυτοί ήταν, αλλά και εμείς είμαστε υπερήφανοι, που είμαστε Μακεδόνες και έχουμε αυτό το δικαίωμα που έχει ο καθένας σε αυτόν τον πλανήτη», πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΕ «να εκτιμήσουν την πρόοδο, που σημείωσε η ΠΓΔΜ σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, και ιδιαίτερα εκείνων που εντάσσονται στα οχτώ κριτήρια, που καθόρισε η Επιτροπή ως προϋπόθεση για να λάβει η χώρα θετική έκθεση αξιολόγησης και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

express.ge.infognomon politics.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.