ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Παρτίδα πόκερ για το Δεκέμβριο

Η Λευκωσία μελετά μέτρα κατά της Τουρκίας, αλλά καλοβλέπει και οδικό χάρτη

Τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνουν Χριστόφιας και Παπανδρέου την ερχόμενη Δευτέρα - Άμεση σύνδεση των σχεδιασμών με τη διαδικασία των συνομιλιών στο νησί

Σε δύο κατευθύνσεις δείχνει να κινείται η κυπριακή κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης των κρίσιμων διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Δημόσια επιχειρεί να σκληρύνει τη στάση της, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Λευκωσία, ακόμα και μόνη της, δεν θα διστάσει να παγώσει όλα τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, αν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου. Το ίδιο μήνυμα, όπως αντιλαμβάνεται ο "Π", δίνει η Κυβέρνηση παρασκηνιακά προς ξένους συνομιλητές της, αλλά και δημοσιογράφους. Τονίζει επίσης ότι ζητούμενο για τον Δ. Χριστόφια και τους συνεργάτες του είναι να συμβάλει αποφασιστικά η Άγκυρα στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού με συγκεκριμένες κινήσεις εντός του φθινοπώρου. Την ίδια ώρα, όμως, ο "Π" γίνεται δέκτης πληροφόρησης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα είχε αντίρρηση να αξιοποιηθεί μαζί με την Ελλάδα η δυνατότητα κατάρτισης ενός νέου οδικού χάρτη για τις τουρκικές ενταξιακές, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβλέπει σαφείς κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Κινήσεις αυτού του είδους από την πλευρά της Λευκωσίας έχουν ήδη γίνει στις Βρυξέλλες (όπως έγραψε πριν μερικές βδομάδες ο "Π"), ενώ ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε και δημόσια για την ανάγκη ενός νέου οδικού χάρτη, όταν επεσκέφθη προεκλογικά την Κύπρο στις 14 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Δήλωση που επανέλαβε και χθες ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής". Την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου φθάνει στην Κύπρο με κυρίαρχο στόχο να συμφωνήσει με τον Δημήτρη Χριστόφια τη στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, αλλά και στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Παπανδρέου είχε, ως γνωστόν, την περασμένη Παρασκευή την ευκαιρία να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις προθέσεις της Άγκυρας κατά την επίσκεψη αστραπή που πραγματοποίησε, εκτός πρωτοκόλλου, στην Κων/πολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Από την Πόλη, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για σοβαρότητα, μήνυμα που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποδέκτες και πολιτικά κόμματα στη Λευκωσία.

Υπάρχουν όροι
Σε ομιλία του χθες στην αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως η Κύπρος υποστηρίζει με συνέπεια την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η στήριξη αυτή δεν είναι άνευ όρων. Ανέφερε μάλιστα ότι αν η Άγκυρα δεν επιδείξει την απαραίτητη διαλλακτικότητα και θετική προσέγγιση για να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, τότε Κύπρος και Ελλάδα θα μελετήσουν από κοινού τις πιθανές αντιδράσεις τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Στέφανος Στεφάνου συνέδεσε την αξιολόγηση της Τουρκίας με τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να μην αυτοδεσμεύονται δημόσια για οτιδήποτε.

Δημόσιος διάλογος
Παρά τις κυβερνητικές "νουθεσίες" για αποφυγή ενός δημόσιου εσωτερικού διαλόγου σχετικά με την αντίδραση της Λευκωσίας έναντι της Τουρκίας το Δεκέμβριο, τα πολιτικά κόμματα, με δημόσιες παρεμβάσεις κυρίως μετά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, συνέχισαν και χθες να προβάλλουν τις κόκκινες γραμμές τους, με ορισμένα μάλιστα να δείχνουν πως ευνοούν από τώρα τήρηση μιας σκληρής γραμμής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κι αυτό πριν ουσιαστικά γίνει σχετική διαβούλευση με τους εταίρους στην ΕΕ και κυρίως πριν να καθορίσουν κοινή στάση ο Δ. Χριστόφιας με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε όλους να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο θα ληφθούν από την ίδια τη Λευκωσία κι όχι από οποιονδήποτε άλλο. Μια αναφορά που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα προς την Αθήνα, ενόψει της επερχόμενης επίσκεψης Παπανδρέου. Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε επίσης ότι εδώ και καιρό ο Δ. Χριστόφιας και ο ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού, καθιστούν ενήμερους τους Ευρωπαίους εταίρους για τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης στο θέμα αξιολόγηση της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει σαφή και ξεκάθαρη τη θέση προς την ΕΕ ότι αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν θα υπάρχει περιθώριο για απρόσκοπτη πορεία της προς την Κοινότητα. Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών στα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, κάλεσε την ΕΕ να αντιληφθεί ότι το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταγραφούν τα πραγματικά γεγονότα κι όχι νερώματα, όπως είπε, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας. Προληπτικά, μάλιστα, ο κ. Καρογιάν έσπευσε να εγείρει ερωτηματικά για την αξιοπιστία της ΕΕ, με βάση τη στάση που έχει τηρήσει έναντι της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι επιβάλλεται το μπλοκάρισμα όλων των ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας και τόνισε ότι ο κυπριακός λαός θα στηρίξει τον Πρόεδρο Χριστόφια αν αποφασίσει να κρατήσει σκληρή στάση στην ΕΕ.

Βλέπει αναβολή
Επείγει η κατάρτιση ενός νέου οδικού χάρτη που θα διέπει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επανέλαβε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Έθνος", το δεξί χέρι του νέου Πρωθυπουργού και αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας. Ο κ. Δρούτσας παρότι ρωτήθηκε απέφυγε να συνδέσει τον οδικό χάρτη με συγκεκριμένες πρόνοιες για σύντομες κυρώσεις κατά της Άγκυρας αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην ουσία, η ιδέα του οδικού χάρτη μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με αναβολή ουσιαστικά της αξιολόγησης της Άγκυρας το Δεκέμβριο και τον καθορισμό νέων σταθμών για την αξιολόγηση της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.



ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ



ΠΟΛΙΤΗΣ - 12/10/2009,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια