ΓΚΡIΝΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
Βέβαια μέσα στη γενικότερη θριαμβολογία για την –πράγματι– μεγάλη εκλογική νίκη, οι γκρίνιες έχουν υποχωρήσει, μάλλον έχουν «θαφτεί» και δεν αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια τουλάχιστον για μια περίοδο που προβλέπεται μάλλον μεγάλη (εκτός σοβαρού απροόπτου...).
Ωστόσο και σκεπτικισμός και έντονος προβληματισμός υπάρχουν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Και εσωκομματικές πικρίες, απογοητεύσεις, ακόμα και οργή από κάποια στελέχη.
Και μια –παρασκηνιακή, προς το παρόν– κριτική, εστιαζόμενη βασικά στο ότι:
– Ο Γ. Παπανδρέου έφτιαξε μια κυβέρνηση «φίλων και κολλητών», με τους «Ταλιμπάν» του, όπως ακριβώς επεσήμαινε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αγνοώντας ικανά στελέχη τα οποία άφησε εκτός κυβέρνησης, αλλά και στελέχη τα οποία του είχαν σταθεί και τον είχαν πολύ βοηθήσει σε κρίσιμες εσωκομματικές μάχες, όπως αυτή του φθινοπώρου του 2007.
– Οι αλλαγές που έκανε σε επίπεδο υπουργείων και υφυπουργείων (συγχωνεύσεις, καταργήσεις κ.λπ.) θεωρούνται και βιαστικές και αμφιλεγόμενες. Και μάλιστα ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν γνώση του αντικειμένου. Η άποψη που εκφράζεται είναι πως θα έπρεπε να γίνουν σταδιακά (όσες απαιτούνταν, διότι δεν θεωρούνται όλες απαραίτητες), ώστε να μπορέσει η δημόσια διοίκηση, με τα τόσα προβλήματά της, να τις ενσωματώσει, να τις απορροφήσει. Τώρα, με τον τρόπο που έγιναν, τονίζεται, θα δημιουργήσουν κραδασμούς και προβλήματα.
– Ορισμένες επιλογές προσώπων κρίνονται λαθεμένες. Επίσης εκτιμάται ως επικίνδυνη η τακτική της τοποθέτησης δικών του «επιτηρητών» σε υπουργεία που έχουν αναλάβει στελέχη στα οποία δεν έχει εμπιστοσύνη. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα δυσλειτουργίας, κόντρες και έριδες...
Άλλα είχαμε συμφωνήσει...
Είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του νέου πρωθυπουργού, αλλά και του πνεύματος που κυριάρχησε στη συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ότι στην ουσία υποβάθμισε τη Λούκα Κατσέλη, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε σηκώσει το βάρος της εκπόνησης του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Και τοποθέτησε πάνω απ’ τη Λούκα τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με βασικό του προσόν το ότι είναι... έμπιστός του, καθώς και έμπιστος ορισμένων «βαρόνων» των ΜΜΕ και της οικονομικής ελίτ!
Έτσι τοποθέτησε μπροστά στην ιεραρχία των υπουργείων το
υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο παραχώρησε και τις σημαντικότερες αρμοδιότητες, ενώ ο υπουργός θα εκπροσωπεί την Ελλάδα και στο ECOFIN.
Αλλά έκανε και κάτι άλλο, που δεν είναι απλώς σημειολογικής αξίας. Έδωσε στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τα δύο γραφεία υπουργών στην πλατεία Συντάγματος, ενώ μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών στεγαζόταν στην Καραγιώργη Σερβίας. Και ουσιαστικά «στρίμωξε» τη Λούκα Κατσέλη στη Μεσογείων, όπου τα γραφεία του έως πρόσφατα υπουργείου Ανάπτυξης. Και αυτό ακόμα σηματοδοτεί πολλά... Ουσιαστικά η Λούκα είναι απλώς υπουργός Εμπορίου...
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε η Λ. Κατσέλη με τον Γ. Παπανδρέου την επομένη της αναγγελίας της νέας κυβέρνησης, του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της.
– Άλλα είχαμε συμφωνήσει, του είπε και άλλα έκανες.
Πάντως απάντηση δεν έλαβε...
Σημειώνεται ότι και πέραν της προσωπικής δυσαρέσκειας της Λ. Κατσέλη, υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με την κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Με αυτήν την επιλογή έχουν διαφωνήσει και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το εφοπλιστικό λόμπι, του Πειραιά και του Λονδίνου. Και τις παρενέργειες αυτής της σοβαρής διαφωνίας καλείται να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός τύποις Οικονομίας...
Σημειώνεται επιπλέον ότι από κομματικά στελέχη εκφράζεται η κριτική πως η επιλογή Παπακωνσταντίνου σημαίνει και «επάνοδο» των εκσυγχρονιστών, αφού ήταν επιφανές στέλεχος του εκσυγχρονισμού και των κυβερνήσεων Σημίτη...
Και πάντως η επιλογή του δεν έχει σχέση με το ότι συνήθιζε να πηγαίνει στα κομματικά γραφεία... κατά τις 10 το πρωί εποχούμενος σε μοτοσυκλέτα...
Οι... τοποτηρητές...
Έχει επίσης ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο νέος πρωθυπουργός αντιμετώπισε τα στελέχη εκείνα, που είχαν ταχθεί υπέρ του Βαγγέλη Βενιζέλου κατά την εσωκομματική αναμέτρηση.
Με εξαίρεση τον ίδιο τον Βενιζέλο, καθώς και τον Ανδρέα Λοβέρδο (ο οποίος πάντως πέτυχε έναν προσωπικό εκλογικό θρίαμβο στη Β΄ Αθήνας), τους απέκλεισε.
Αλλά και σ’ αυτούς τους δύο επιφύλαξε μεταχείριση που κάθε άλλο παρά δείχνει εμπιστοσύνη.
Τον Βενιζέλο τον τοποθέτησε υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά ταυτόχρονα τον έβαλε υπό... κηδεμονία, μάλλον τον έκανε... σάντουιτς μεταξύ Πάγκαλου (αντιπροέδρου, αρμόδιου για τη λειτουργία του ΚΥΣΕΑ) και Μπεγλίτη, τον οποίο τοποθέτησε αναπληρωτή υπουργό. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι τις αρμοδιότητές του θα τις καθορίσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, ενώ αν ήταν υφυπουργός θα τις καθόριζε ο υπουργός...
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, τις αρμοδιότητες για τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες θα τις αναλάβει ο Π. Μπεγλίτης. Δηλαδή ο Βενιζέλος θα είναι για... τις παρελάσεις, αφού έτσι κι αλλιώς οι προμήθειες θα περνάνε (στην τελική τους έγκριση) απ’ το ΚΥΣΕΑ...
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=46157&colid=37&catid=34&dt=2009-10-11%200:0:0
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε