Είχε ενημερώσει και τον κ. Παπανδρέου ότι το έλλειμμα θα γινόταν διψήφιο
Χωρίς ίχνος κριτικής για τις διαχρονικές ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του ιδίου τους τελευταίους μήνες, ο Γ. Προβόπουλος παρουσίασε στη Βουλή την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2009. Αφού ζήτησε γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, δηλαδή ουσιαστικά μαχαίρι σε συντάξεις, μισθούς, αύξηση ορίων ηλικίας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων κ.λπ. Ο κ. Προβόπουλος μίλησε και για τα προβλήματα της οικονομίας. Κορυφαίο πρόβλημα τόνισε είναι τα μεγάλα “δίδυμα” ελλείμματα (το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (το δημόσιο και το εξωτερικό). Προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδός της από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Αποκάλυψε, όμως, ότι είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το χάος στην οικονομία και το έλλειμμα που ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως υποστήριξε, στο 8% και πήγαινε για διψήφιο νούμερο. Είπε δε ότι στις 8 του ίδιου μήνα ενημέρωσε για τα ίδια και τον Γ. Παπανδρέου.
Δύο τιμά, συμβαίνουν εδώ:
1 Είτε ότι ο κ. Προβόπουλος δεν λέει την αλήθεια για να καλύψει τα νώτα του.
2. Είτε ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έλεγαν οι ίδιοι την αλήθεια στο λαό και έκαναν ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα ή έκαναν ότι δεν το γνωρίζουν για προεκλογικούς λόγους. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μέχρι τις εκλογές έλεγε ότι είναι κοντά στο 6%.
Το ζήτημα, πάντως, που τίθεται είναι ότι κάποιοι δεν είναι σοβαροί με τόσο σοβαρά πράγματα, γι’ αυτό και η οικονομία πάει για φούντο. Κάποτε πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες. Αλήθεια τί έγινε εκείνη η επιτροπή του Γ. Παπακωνσταντίνου που θα έβγαζε πόρισμα για το αν φταίνε οι προηγούμενοι τσάροι για το έλλειμμα και μπορεί να είχαμε και εξεταστική επιτροπή;
Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πει και το ίδιο αν όντως γνώριζε από τις 8 Σεπτεμβρίου για το τεράστιο έλλειμμα και απλά άφηνε τα πράγματα να κυλήσουν μέχρι τις εκλογές.
Τι είπε ο κ. Προβόπουλος
Την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό σύστημα, επισήμανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, κατά την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2009.
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η κρίση έχει αναδείξει τις χρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κορυφαία εκδήλωση των οποίων είναι τα μεγάλα “δίδυμα” ελλείμματα (το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (το δημόσιο και το εξωτερικό). Προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδός της από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη ο διοικητής της ΤτΕ, ζήτησε να γίνουν τολμηρά βήματα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, οι οποίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα είναι οξύτατες. Ήδη σήμερα πολλά Ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης κι αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού, τόνισε.
Ερωτηθείς για το αν ήταν ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τις εκλογές για τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος είπε πως στις 2 Σεπτεμβρίου συνάντησε τον Κ. Καραμανλή και ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα, που ήταν στο 8%, «έβαινε προς διψήφιο ποσοστό» στο κλείσιμο του έτους, αν δεν λαμβάνονταν γενναία διαρθρωτικά μέτρα. Στις 8 του ίδιου μήνα, ενημέρωσε επίσης τον Γ. Παπανδρέου (αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε) παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη για το ίδιο θέμα.
Αναφερόμενος ο διοικητής της ΤτΕ στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για τον τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων, τόνισε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στον τομέα περικοπής δαπανών και όχι τόσο στην ενίσχυση των εσόδων. «Η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή», σημείωσε, «θα ήταν σκόπιμο να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων».
Επικαλούμενος ο κ. Προβόπουλος την διεθνή εμπειρία, είπε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό και εξορθολογισμό των δαπανών συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, επιτρέπει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την προσφορά εργασίας και ενισχύει συνολικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στοχεύσεων. Ταυτόχρονα – υπογράμμισε – επιβάλλεται και η αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και ανάπτυξη και τις υποδομές.
Ο κ. Προβόπουλος, όμως, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» και για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την δυνατότητά τους να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είπε συγκεκριμένα: «Λόγω της χειροτέρευσης των δημοσιονομικών στοιχείων οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, μας έχουν υποβαθμίσει και μας έχουν τοποθετήσει σε αρνητική προοπτική. Ακόμη είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες αξιολογήσεις. Όμως, είμαστε σε μία φάση όπου κάποια στιγμή η ισορροπία φοβάμαι ότι θα είναι «ισορροπία τρόμου». Αλλά δεν θέλω να το σκέπτομαι. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό το πράγμα».
Υπογράμμισε ότι θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου και όλων των κατηγοριών από τις ελληνικές τράπεζες και εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
http://www.antinews.gr/?p=24932
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε