Οπισθεν Δρούτσα για τα περί Καραμανλή και μειονότητας
Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ενα βήμα πίσω από τις αρχικές δηλώσεις του Δ. Δρούτσα έκαναν τελικώς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών στην αρχική έμμεση καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προχωρήσει σε συζητήσεις με την Αγκυρα ακόμη και για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Αρχικώς στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας χθες ο κ. Δρούτσας είχε πει επί λέξει: «Η σημερινή κυβέρνηση -και τονίζω η σημερινή- δεν συζητεί με ξένα κράτη θέματα Ελλήνων πολιτών. Εχουμε την εντύπωση ότι σ' αυτό το θέμα υπήρξε διολίσθηση της ελληνικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια». Η συγκεκριμένη αποστροφή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση και τελικώς την αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος, μαζί με τους πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη και Ευρ. Στυλιανίδη και τον πρώην υφυπουργό Αμυνας Κ. Τασούλα, καταλόγισαν στον Δ. Δρούτσα «πολιτική συκοφαντία του αισχίστου είδους». Ο ίδιος ο κ. Δρούτσας δεν πήρε πίσω απολύτως τίποτα από τις συγκεκριμένες διατυπώσεις του. Παράγοντες όμως του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνιζαν αργότερα ότι αυτό που ο αναπληρωτής υπουργός εννοούσε ήταν η συγκεκριμένη προ τριετίας σκηνή στην επίσημη επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα. Τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν είχε δημοσίως θέσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας και ο κ. Καραμανλής είχε απλώς σιωπήσει. Σιωπή που και τότε είχε έντονα επικριθεί από την αντιπολίτευση. Εξάλλου, σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, και παρ' ότι στην Επιτροπή δεν είχε απαντήσει στο σχετικό ερώτημα, ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι στην πρόσφατη επιστολή Ερντογάν προς τον Γ. Παπανδρέου επαναφέρεται το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας -«στην επιστολή αναφέρονται όλα τα θέματα που νομίζουν ότι τον αφορούν» είπε ο κ. Δρούτσας. Κατά τα λοιπά, στη συνεδρίαση της επιτροπής ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση να γίνει τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και για χειρισμούς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία και την Κίνα. Για το Σκοπιανό ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις για το όνομα γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Προανήγγειλε επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών και διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΑΣΕ αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις ελληνορωσικές σχέσεις. Τέλος, για το Κυπριακό επανέλαβε ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο και οι δύο κοινότητες ελεύθερες από εξωτερικές παρεμβάσεις.
ΕΝΕΤ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_2490.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε