-->

Header Ads

Ο νέος ρόλος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού


Toυ Ταξιάρχου ε.α. Χρ.Κουτσογιαννόπουλου, πρώην Δντή Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Η στροφή μίας χερσαίας δύναμης σαν την Τουρκία προς την θάλασσα δεν προκαλεί απορία στους στρατιωτικούς αναλυτές, δεδομένων των γεωπολιτικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην ευρύτερη περιοχή.
Την αρχή της νέας στρατηγικής έκανε ο πρώην Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Οζκιόκ, ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι "οι θάλασσες πάντα προσφέρουν στα κράτη ασφάλεια και ευημερία και η Τουρκία με την σπουδαία γεωστρατηγική θέση θα αποκομίσει τεραστία οφέλη ως ασφαλής ενεργειακός κόμβος με ισχυρό πολεμικό ναυτικό".
Έτσι ξεκίνησε η στρατηγική αναβάθμισης της θαλάσσιας ισχύος (πολεμικό ναυτικό) της Τουρκίας με στόχο να κερδίσει το «ζωτικό χώρο» που πιστεύει ότι της αντιστοιχεί στη περιοχή.
Η Τουρκία χτίζει τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τις πυκνοκατοικημένες τουρκικές ακτές του Αιγαίου, προωθεί την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας και επιδιώκει την ανάληψη του ρόλου του περιφερειακού χωροφύλακα των ενεργειακών πόρων που περνούν από το έδαφος της.

Αξιοποιώντας το βιομηχανικό και στρατιωτικό της δυναμικό επιδιώκει να καταστεί ο μοναδικός εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης για τους ενεργειακούς πόρους που περνάνε από το έδαφος της. Επιδιώκει να ελέγχει τις διόδους του διεθνούς εμπορίου να εξαναγκάζει τις εταιρείες και τα συμμετέχοντα κράτη της περιοχής να αποδέχονται την παρουσία της σε πιθανά επενδυτικά σχέδια.
Ο νέος ρόλος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής είναι η προστασία των τάνκερ στους τερματικούς σταθμούς του Τζεϊχάν καθώς και στο ταξίδι τους προς τη Δυτική Μεσόγειο, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο του ενεργειακού προστάτη.
Για την υλοποίηση του νέου του ρόλου, το τούρκικο ναυτικό εκτιμάται ότι έως το 2010 θα διαθέτει 2 Καταδρομικά τύπου Spruance (σ.σ. ακυρώθηκε η μεταβίβαση), 16 Φρεγάτες (8 FFG-7, 8 MEKO-200), 2 νέες Κορβέτες Milgem και 4 Κορβέτες Α69.
Επικαλυπτικά επίσης δημιούργησε μια ομπρέλα ασφαλείας την οποία ονόμασε Μεσογειακή Ασπίδα (Mediterranean Shield) στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Κλάδοι των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Διεξαγάγει κάθε χρόνο την άσκηση Eternity με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία των αγωγών και των γραμμών ναυσιπλοΐας των τάνκερ που ξεκινούν από το Τζεϊχάν με κατεύθυνση την Μεσόγειο.
Η Μεσογειακή Ασπίδα δεν αφορά μόνο προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις ή άλλους κινδύνους, αλλά και από την πιθανότητα πολέμου με το Ιράν. Η Τουρκία ανέλαβε αυτή τη δέσμευση με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Μπακού –Τσειχάν (άρθρο 12) και δείχνει να την αξιοποιεί προς ίδιον όφελος αυξάνοντας στρατιωτικά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.


ΑΠΟ ΤΟ strategy-geopolitics4

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.