-->

Header Ads

ΣΚΟΠΙΑ Χάνουν το "εξπρές" για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εφημ. Μακεδονία, 27/11/09
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Καρλ Μπιλτ και ο ευρωπαίος επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν ζήτησαν από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παραμείνουν ανοικτές οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Εξέφρασαν μάλιστα τη γνώμη ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να παραιτηθεί από την πολιτική τής περαιτέρω διεύρυνσής της. Ο κ. Μπιλτ είπε πως η μη ένταξη αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε ιστορικό λάθος μεγάλων διαστάσεων, επειδή σε αυτήν την περίπτωση ενδεχομένως να ανοίξουν για τις συγκεκριμένες χώρες κάποιες άλλες πόρτες, οι οποίες, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν να τις οδηγήσουν σε άσχημη κατεύθυνση.
Σε λίγες ημέρες, στις 7-8 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει τις ημερομηνίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ορισμένες υποψήφιες χώρες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η Κροατία, που ήδη διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., και η Ισλανδία ενδεχομένως θα λάβουν ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει το δικό της εισιτήριο για γρήγορη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι η εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία θεωρείται από την Ελλάδα προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν διαφαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
Ο γερμανός πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Ε.Ε.-ΠΓΔΜ Γιώργος Χατζημαρκάκης τονίζει: “Η Ελλάδα έριξε τα χαρτιά της στο τραπέζι, καλώντας την ΠΓΔΜ να αποσαφηνίσει τη θέση της στο θέμα της ονομασίας. Τα φώτα στρέφονται τώρα στα Σκόπια, τα οποία πρέπει να αποφασίσουν σύντομα αν θα εκμεταλλευτούν τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρει η παρούσα συγκυρία και αν θα ανέβουν στο τρένο που αναχωρεί το Δεκέμβριο για την Ευρώπη”.
Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξετάσει και την αίτηση της Αλβανίας, με στόχο την απονομή σε αυτήν του καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε., ενδέχεται να υπάρξει και... δεύτερο τρένο. Για την περίπτωση αυτή, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό πίσω από την ακριβή ημερομηνία αναχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι, αν τα Σκόπια χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται τώρα, θα πρέπει, εκτός απροόπτου, να περιμένουν μερικά χρόνια ακόμη.
Ο κ. Χατζημαρκάκης, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τα Σκόπια με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής, δήλωσε ότι “είναι προφανές ότι, αν η ΠΓΔΜ δεν λάβει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις, αυτό θα οδηγούσε σε νέες εντάσεις στην περιοχή. Η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. ενώνει όλα τα τμήματα του πληθυσμού, διασφαλίζοντας έτσι την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων. Η θετική έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ από τη μια και η εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για άμεση συνεργασία”.
Η εκτίμηση του γερμανού ευρωβουλευτή για την κοινωνική συνοχή της ΠΓΔΜ παραπέμπει σε ένα εσωτερικό πρόβλημα της χώρας αυτής, όπως επίσης σε πάγιες θέσεις της αλβανικής πολιτικής. Από το 2006 έως σήμερα η γενικότερη αλβανική ιδεολογία σχετικά με τη Μεγάλη Αλβανία έχει μετασχηματιστεί. Δεν γίνεται πια λόγος για Μεγάλη Αλβανία αλλά για φυσική Αλβανία. Η αλλαγή αυτή επέφερε επιπτώσεις σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής, πρακτικής και ρητορείας. Στόχος επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των Αλβανών για την υλοποίηση των οραμάτων τους.
Κορυφαίοι αλβανοί πολιτικοί, όπως οι κ. Μπεσνίκ Μουσταφάι και Κολ Μπερίσα, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία η Αλβανία δεν εγγυάται τη σταθερότητα των συνόρων της ΠΓΔΜ, εννοώντας προδήλως ότι δεν αποκλείουν την απόσχιση των αλβανικών επαρχιών των Σκοπίων.

Άλλοι πάλι, όπως για παράδειγμα ο κ. Κότσο Ντονάι, έχουν τονίσει απερίφραστα ότι μέχρι το 2013 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί η φυσική Αλβανία. Το έτος 2013 έχει συμβολική σημασία για τους Αλβανούς, διότι τότε συμπληρώνονται 100 χρόνια από την “άδικη”, όπως τη χαρακτηρίζουν, χάραξη των συνόρων και τη δημιουργία του αλβανικού κράτους.
Η συμμετοχή του κ. Μπερίσα στην τριμερή συνάντηση των Πρεσπών, μαζί με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Γκρούεφσκι, μιλά από μόνη της. Αυτή τη στιγμή η ελληνική, η ευρωπαϊκή και η διεθνής διπλωματία ανησυχούν για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το μελλοντικό όνομα, όπως επίσης και για την ευρωπαϊκή και νατοϊκή προοπτική των Σκοπίων. Μήπως όμως η Ελλάδα θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά και το ενδεχόμενο διάλυσης της ΠΓΔΜ;

(Σημείωση: Συγχαρητήρια στην εφημερίδα και στον αρθρογράφο κο Χρήστο Μάντζιο, για την τελευταία πρόταση)


http://www.macedoniaisgreek.info/index.php?p=1_55

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.