Καταργείται το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης
Δύο ασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας πενταετίας βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
To περιθώριο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, καθώς τα Ταμεία δεν διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα:
Ο νόμος Πετραλιά, τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεσμεύεται πως θα αλλάξει, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς πότε θα ξεκινήσει το διάλογο για ανατροπή δύο βασικών ρυθμίσεων του και ο νόμος Παναγιωτόπουλου και Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό των τραπεζών, ο οποίος έχει κριθεί από τα δικαστήρια αντισυνταγματικός, αλλά ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται πρόθυμος και μετά από διάλογο με την ΟΤΟΕ να προχωρήσει στην αναμόρφωσή του.
Οπως δείχνουν τα πράγματα, από το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ξεκινάει η κυβέρνηση τις παρεμβάσεις της στο ασφαλιστικό.
Με το συγκεκριμένο νόμο, που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από τα ελληνικά δικαστήρια, καταργήθηκε η συλλογική σύμβαση της Εμπορικής Τράπεζας με το σύλλογο των υπαλλήλων, που προέβλεπε ότι έναντι εισφορών οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τις επικουρικές τους συντάξεις από την τράπεζα.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε το ΕΤΑΤ, το επικουρικό ταμείο των τραπεζών που εντάχθηκαν διάφορες τράπεζες και οι τραπεζοϋπαλληλοι είδαν τα δικαιώματά τους να πλήττονται.
Η ΟΤΟΕ θα διεκδικήσει με την αναμόρφωση του νόμου να επιτύχει δύο βασικούς στόχους: 1.Τη δημιουργία Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων, όπου θα ενταχθούν άλα τα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ηδη εκπονείται αναλογιστική μελέτη, εν όψει και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, όπου θα καταγραφούν όλες οι παροχές, ενώ θα υπάρξουν και μεταβατικές διατάξεις, προκειμένου να μη θιγούν όσοι τραπεζοϋπάλληλοι συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια, μέχρι να υπάρξουν ενιαίοι όροι και προϋποθέσεις παροχών και συνταξιοδότησης.
2.Τη δημουργία Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων, με την αποχώρησή τους από το ΤΑΥΤΕΚΩ, όπου στον κλάδο υγείας έχει ενταχθεί προσωπικό 5 τραπεζών.
Στο ίδιο ταμείο έχουν ενταχθεί ο ΟΤΕ,η ΔΕΗ, ο ΗΣΑΠ, τα ΗΛΠΑΠ και η Εθνική Ασφαλιστική και όλοι οι τομείς διέπονται από διαφορετικά δικαιώματα για την κάλυψη της υγείας, αλλά και διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές.
Ο νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα στην έκδοση υπουργικής απόφασης για την ενοποίηση των παροχών υγείας.
Υπάρχει, δηλαδή, η αίσθηση ότι μελλοντικά ο κανονισμός υγείας θα είναι ενιαίος για το σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, κάτι που δεν θέλουν οι τραπεζοϋπάλληλοι. Οσον αφορά την κατάργηση του νόμου Πετραλιά, και ειδικότερα των διατάξεων που οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, παραπέμπεται στο μέλλον.
Ο ίδιος ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι το πότε και το πώς θα αλλάξουν οι διατάξεις, εξαρτάται και από το ποιο θα είναι το οικονομικό κλίμα τη διετία 2010-2011.
Μόνο που κάποιες από τις ρυθμίσεις ήδη τρέχουν. Από την 1η Ιανουαρίου 2009, οι μητέρες με ανήλικα τέκνα, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, από την 1/1/1993 και μετά, έπειτα από 20 χρόνια ασφάλισης, βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη όχι στα 50, αλλά στα 51.
Παράλληλα, όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη κατά 30% και όχι κατά 22,5% που ίσχυε.
Αλλά και από τις αρχές του 2010 καταργείται σταδιακά το δικαίωμα μειωμένης σύνταξης για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, που έχουν ασφαλιστεί μέχρι την 1/1/1992. Έτσι, το όριο ηλικίας γίνεται από 50, με 5.500 ημέρες ασφάλισης, 51.
Πηγή: Απογευματινή
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε