Τριμερής Παπανδρέου-Γκρούεφσκι-Μπερίσα σήμερα στις Πρέσπες
Αιφνιδιαστικά στα Σκόπια ο Καρλ Μπιλντ
Παραμονή της συνάντησης των Πρεσπών έφθασε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Η επίσκεψη στα Σκόπια αιφνιδίασε τους πολιτικούς κύκλους, καθώς αυτή δεν είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Τους ομολόγους του ΠΓΔΜ και Αλβανίας, Νίκολα Γκρούεφσκι και Σαλί Μπερίσα, κάνει δεκτούς, σήμερα, στις Πρέσπες ο Γιώργος Παπανδρέου με την κυβέρνηση να αρνείται ότι υπάρχει έδαφος για διμερή διαπραγμάτευση για την ονομασία. Παραμονή της συνάντησης των Πρεσπών έφθασε αιφνιδιαστικά στα Σκόπια ο Σουηδός ΥΠΕΞ...
Ο πρωθυπουργός έχει προσκαλέσει τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας σε άτυπη τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του πάρκου Πρεσπών, από όπου η πλευρά της ΠΓΔΜ αντλεί υπερβολικά νερό διαταράσσοντας τις οικολογικές ισορροπίες.
Η κυβέρνηση τονίζει ότι συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στις Πρέσπες δεν υποκαθιστά, ούτε βλάπτει τη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έχει δηλώσει πως αυτονόητα οι δύο πρωθυπουργοί θα θίξουν το θέμα της ονομασίας, αλλά δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση.
Η συνάντηση των Πρεσπών έρχεται λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία προσβλέπει η ΠΓΔΜ για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη βάση της πρόσφατης εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι Βρυξέλλες παροτρύνουν για άμεση λύση με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση κοινοτικό επίτροπο Όλι Ρεν να δηλώνει από το Στρασβούργο ότι «όλοι θα βγουν κερδισμένοι, ΕΕ και χώρες-μέλη, εάν βρεθεί μία λύση για την ονομασία, τον Δεκέμβριο».
Σε ψήφισμα που υιοθέτησε, εν τω μεταξύ, την Παρασκευή για τη στρατηγική διεύρυνσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τους «27» να επικυρώσουν το Δεκέμβριο τη σύσταση της Κομισιόν, δίνοντας στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως λύσης.
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι πρώτα η επίλυση του θέματος της ονομασίας. «Η Ελλάδα δεν έχει λόγους να βιάζεται και δεν βιάζεται» τόνισε την Τρίτη ο Δ.Δρούτσας ενημερώνοντας για τα εθνικά θέματα την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Αιφνιδιαστικά στα Σκόπια ο Καρλ Μπιλντ
Παραμονή της συνάντησης των Πρεσπών έφθασε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Η επίσκεψη στα Σκόπια αιφνιδίασε τους πολιτικούς κύκλους, καθώς αυτή δεν είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Όπως μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, σκοπός της επίσκεψης Μπιλντ είναι να ενημερωθεί η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από «πρώτο χέρι» για τις θέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας και να διαπιστώσει με ποιες θέσεις θα προσέλθει την Παρασκευή ο Νίκολα Γκρούεφσκι στις Πρέσπες.
Η επικείμενη συνάντηση κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, τα οποία αναφέρουν επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές ότι ο Γκρούεφσκι θα φθάσει με στόχο να κομίσει μήνυμα ετοιμότητας για λύση προκειμένου να ανατραπούν οι ελληνικές αντιρρήσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ λέγεται ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις του κυβερνώντος VMRO-DPMNE -δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, αλλά ούτε και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, το έθνος και τη γλώσσα, ενώ για την οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.
«ΤΟ ΒΗΜΑ»
«Κινηθείτε, αν θέλετε ένταξη»
Η ΕΕ προτρέπει την ΠΓΔΜ στην εξεύρεση λύσης για την ονομασία
Αποφασιστικά βήματα προόδου στην υπόθεση της ονομασίας ζητά η ΕΕ -διά στόματος Χ.Σολάνα και Όλι Ρεν- από την ΠΓΔΜ, εν όψει του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. «Αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα» διαμηνύουν.
Συγκεκριμένα, σε κοινό τους άρθρο στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, Dnevnik, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ Χ.Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν απευθύνουν ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.
«Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα», σημειώνουν οι κκ Σολάνα και Ρεν.
Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν «ευάλωτες», εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας.
«Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για μία γενιά, να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Από σήμερα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο οποίο μπορούν να αποφασιστούν τα επόμενα στάδια για τη διαδικασία της διεύρυνσης, υπάρχει ένα παράθυρο δυνατοτήτων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας ή για την δημιουργία βάσης για την επίλυσή της. Τα δύο μέρη εξέτασαν πιθανές λύσεις, όλα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πολιτικές συγκυρίες δεν ήταν πάντοτε κατάλληλες για να διανυθεί η απαραίτητη απόσταση και να βρεθεί μία δύσκολη μεν, κοινά αποδεκτή λύση, δε. Τώρα οι δύο χώρες έχουν ισχυρές κυβερνήσεις με νωπή εντολή. Επιπλέον η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί κίνητρο για να εστιαστούν οι προσπάθειες», προσθέτουν.
Οι Σολάνα και Ρεν εκτιμούν ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, η οποία διεξήχθη στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη συνάντηση, σήμερα, στις Πρέσπες.
«Χαιρετίζουμε τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση [στο ζήτημα της ονομασίας] μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο. Οι απευθείας και συγκεκριμένες συνομιλίες μεταξύ των μερών καταδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την εξεύρεση λύσης», προσθέτουν.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο διεθνές σκηνικό υπάρχουν στιγμές όπου μία αποφασιστική ενέργεια, βασισμένη σε σαφές όραμα, μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας.
«Τώρα είναι η στιγμή για την υπέρβαση του εμποδίου το οποίο βρίσκεται στον δρόμο 15 χρόνια. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή όπου μία πράξη ευθύνης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. Η τελική επιβράβευση για τις προσπάθειες αυτές είναι ξεκάθαρη: ένταξη στην ευρωατλαντική οικογένεια των δημοκρατικών λαών και ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων», αναφέρουν.
Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο κοινό τους άρθρο, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνουν την ενέργεια της ΠΓΔΜ σχετικά με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον της Ελλάδας,
«Βασικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού προσανατολισμού είναι η επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου. Η παραπομπή των εκκρεμοτήτων σε διεθνείς νομικούς θεσμούς δεν αποτελεί παράδοση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ακόμη, οι Σολάνα και Ρεν εκφράζουν την ικανοποίησή τους και συγχαίρουν την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που σημείωσε τον τελευταίο χρόνο και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που όπως σημειώνουν, επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.
Σημειώνουν ακόμη ότι η ΠΓΔΜ, με την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Κόσοβο και με την συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο, διαδραμάτισε θετικό ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε