-->

Header Ads

«Η πορεία της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει από την Αθήνα»





«Η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει από την Αθήνα. Για την ακρίβεια, όρος είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας», διεμήνυσε από τη Σλοβενία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Κατά την αντιφώνησή του προς τον Σλοβένο ομόλογό του στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στη Λιουμπλιάνα, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι «το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι απλώς μια διαφωνία ιστορικού ή συμβολικού χαρακτήρα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα Σκόπια εμφανίζουν ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ως πατρίδα του δικού τους έθνους».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα άπαξ και δια παντός». «Υποστηρίζουμε μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Επιδιώκουμε μία λύση, η οποία να αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής κι όχι παρωχημένες αντιλήψεις», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Ένα διεθνές πρόβλημα».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου. Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Χωρίς στρατό κατοχής. Χωρίς δουλείες και εγγυήτριες δυνάμεις», τόνισε.

Αυστηρό ήταν το μήνυμα του κ. Παπούλια και προς την Τουρκία, σημειώνοντας: «Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όταν στην Κύπρο λειτουργεί ως δύναμη κατοχής. Είναι αδιανόητο μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί πλήρες μέλος να μην αναγνωρίζει μία χώρα, που είναι ήδη πλήρες μέλος».

«Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά και δεν εφαρμόζει το υπογεγραμμένο από την ίδια "Πρωτόκολλο της Άγκυρας" για την τελωνειακή σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως η αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν θα είναι προσχηματική. «Οι όροι και οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια. Η πορεία αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και κύρους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Ο Έλληνας πρόεδρος αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σλοβενίας, επισημαίνοντας τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών, όπως η Μεσόγειος Θάλασσα, αλλά και τη σημαντική ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς της αμφίδρομης τουριστικής κίνησης.

Κλείνοντας, την ομιλία του ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενόψει δε και της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, τόνισε ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης έχουν πλέον καταστεί βασικές πολιτικές επιλογές σε παγκόσμιο επίπεδο.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.