-->

Header Ads

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ Merrill Lynch..... ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΤΥΠΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ MERRILL LYNCH..ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΥΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ......ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΉΠΟΤΕ ΕΒΡΑΙΟ.........

διαβάζουμε...............

Προειδοποιήσεις από Merrill Lynch - Ζαν Κλοντ Τρισέ


Σωτηρης Nικας

Προειδοποίηση ότι ίσως είναι πολύ αργά για να αποφευχθούν περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας έστειλε η Merrill Lynch στην κυβέρνηση, με έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση ήρθε την ώρα που η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 171 μονάδες βάσης (μέχρι τις 166 μονάδες ενδοσυνεδριακά), όταν την Παρασκευή είχε ανέλθει στις 180 μονάδες (μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Την προηγούμενη Δευτέρα το spread ήταν στις 153 μονάδες, δηλαδή 18 μονάδες χαμηλότερα από χθες.

Από τη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε την προειδοποίηση ότι κάποιες χώρες κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους και ζήτησε από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να αρχίσουν να σχεδιάζουν την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους. Οπως τόνισε, αυτά έχουν «υψηλό δημοσιονομικό κόστος».

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι «μακρινός» και ότι οι ανησυχίες των αγορών, όπως αποτυπώθηκαν στην εκτίναξη των spreads, «είναι υπερβολικές». Θεωρεί όμως ότι είναι μάλλον αναπόφευκτες νέες υποβαθμίσεις της Ελλάδας, και μάλιστα εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη τη δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι στο διάστημα μεταξύ Απριλίου-Μαΐου 2010 θα χρειαστεί να εκδοθούν κρατικά ομόλογα αξίας 16,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το δανειακό πρόγραμμα του 2010 θα ανέλθει στα 54,6 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες της χώρας ως προς τις περικοπές δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και επισημαίνει πως με μία ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, που θα περιλαμβάνει μειώσεις δαπανών και αυξήσεις στους φόρους, το έλλειμμα της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό το 2010. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποστηρίζει πως η Κομισιόν έχει χάσει την υπομονή της με την Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ενδιαφέρονται περισσότερο για την υλοποίηση πολιτικών παρά για τις υποσχέσεις. Οπως επισημαίνει, «αν και η κυβέρνηση κάνει λόγο για περικοπές δαπανών και για ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας, υποπτευόμαστε ότι ίσως είναι ήδη πολύ αργά για να αποφευχθεί ακόμη ένας γύρος υποβαθμίσεων της Ελλάδας».

Σύμφωνα με αναλυτές, το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης αύξησης του spread έχει ενσωματωθεί στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Το χειρότερο όμως είναι ότι το spread των επιτοκίων Credit Default Swaps (CDS) για το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας έφτασε χθες στις 172 μονάδες, υψηλότερα από τις 160 μονάδες της Ιρλανδίας, που είχε φτάσει ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Τα CDS είναι τα προϊόντα μέσω των οποίων αποτιμάται ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων κάθε χώρας, και η αύξηση των τιμών τους επισημαίνεται και από τη Wall Street Journal, που παραθέτει εκτιμήσεις αναλυτών ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για επώδυνες προσαρμογές».


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.