Σκοπιανό: Η μυστική πρόταση που απέρριψε η Αθήνα.
Σκοπιανό: Αναβάλλεται η ώρα της κρίσης
Η μυστική πρόταση που απέρριψε η Αθήνα.
Ο Νίμιτς φεύγει, η Αστον έρχεται.
Προθεσμία τριών μηνών για την άρση του αδιεξόδου στο θέμα της ονομασίας δίνουν Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ποια ήταν η πρόταση της σουηδικής προεδρίας και πώς αντέδρασαν Παπανδρέου και Γκρούεφσκι. Οι απευθείας επαφές και η βρετανική διαμεσολάβηση. Προθεσμία ως τον Μάρτιο για το Σκοπιανό.
Της Αγγελικής Σπανού
Άτυπο χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθορίστηκε μετά από παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών – Ουάσιγκτον – Σκοπίων. Στο αυριανό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να επισημοποιηθεί η αναβολή του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ-ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ελληνικό βέτο στη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Μακεδονίας”, η σουηδική προεδρία της
ΕΕ, έπειτα από συνεννόηση με τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα, το Παρίσι και το Βερολίνο, πρότεινε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τεμαχισμό της διαδικασίας, δηλαδή συμφωνία με την ηγεσία της ΠΓΔΜ στο όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, έναρξη της ενταξιακής της πορείας και στη συνέχεια εντατικές διαπραγματεύσεις για το εύρος της χρήσης, όπως επίσης για τον προσδιορισμό εθνικότητας και γλώσσας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ φερόταν εξασφαλισμένη η συγκατάθεση του Ν. Γκρούεφσκι, ο Γ. Παπανδρέου αξιολογώντας τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στο εσωτερικό μια τέτοια εξέλιξη απέρριψε την πρόταση. Μάλιστα διπλωματικές πηγές αποδίδουν στην ενόχληση που προκάλεσε αυτό το “όχι” μέρος των κοινοτικών πιέσεων για τα θέματα της οικονομίας και την αποστολή εδώ κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το συνδέουν επίσης με τη ματαίωση της επίσκεψης στην Αθήνα της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Ο ΝΙΜΙΤΣ ΦΕΥΓΕΙ, Η ΑΣΤΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ
Η αναβολή της αναβάθμισης των ευρωσκοπιανών σχέσεων διευκολύνει την κυβέρνηση, αλλά όχι για πολύ. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι στο εαρινό συμβούλιο κορυφής του Μαρτίου θα καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, είτε έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας είτε όχι. Όπως όλα δείχνουν, το μήνυμα αυτό έχει μεταφερθεί με κατηγορηματικό τρόπο στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος για να κατευνάσει τα πνεύματα καθιέρωσε απευθείας επαφές με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι (πρώτα στις Βρυξέλλες, μετά στις Πρέσπες), όπως παγίως και επιμόνως εισηγείται η Ουάσιγκτον. Μάλιστα η ΕΕ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να χαιρετίσει την έναρξη αυτών των επαφών, παρόλο που η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση και διμεροποίηση της διαδικασίας. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, διαμεσολαβητικό ρόλο στις προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου τους επόμενους μήνες θα αναλάβει η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Βρετανίδα Κάθριν Άστον. Χωρίς να δηλωθεί επισήμως ότι εγκαταλείπεται το πλαίσιο Νίμιτς των Ηνωμένων Εθνών, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα πάρει επάνω της την προσπάθεια, η οποία θα εξελιχθεί με όρους κατεπείγοντος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας φέρεται αποφασισμένος να επισκεφθεί τα Σκόπια εκπροσωπώντας την ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ. Ενδιαφέρουσα παράμετρος για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι η εκλογική νίκη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν πρόκειται να αλλάξει τη θέση της ΝΔ υπέρ μίας λύσης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά αναμένεται να ανεβάσει πολύ τον πήχη ως προς το τι σημαίνει χρήση erga omnes.
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε