-->

Header Ads

Τράπεζες: Ελλάδα και Αυστρία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Αν. Ευρώπη



Της Katie Martin

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)--Κίνδυνοι του παρελθόντος επιστρέφουν και “στοιχειώνουν” την Ανατολική Ευρώπη καθώς η πιθανότητα οι τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης να αποσυρθούν από την περιοχή επανέρχεται στο προσκήνιο, ασκώντας έντονες πιέσεις στα νομίσματα πολλών κρατών της περιοχής.


Το ουγγρικό νόμισμα φόριντ, η τσέχικη κορώνα και το πολωνικό ζλότι έχουν όλα υποχωρήσει σημαντικά αυτό το μήνα, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες καθώς η Ελλάδα και η Αυστρία – και οι δύο με μεγάλη έκθεση στην περιοχή – αντιμετωπίζουν νέες πιέσεις στους τραπεζικούς τους κλάδους.

Η διολίσθηση του ευρώ έχει εν μέρει παίξει καθοριστικό ρόλο στις εν λόγω διακυμάνσεις, συνεπώς οι τραπεζικές πιέσεις δεν αποτελούν το μοναδικό εμπόδιο για τα συγκεκριμένα νομίσματα. Ωστόσο, οι τραπεζικοί κίνδυνοι είναι προφανές ότι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια όπου τα υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας έθεσαν το ζήτημα στο περιθώριο.

“Ακόμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα σημαντικής απόσυρσης κεφαλαίων από την περιοχή”, σχολίασε η Gillian Edgeworth, αναλύτρια της Deutsche Bank, σε επιστολή προς τους πελάτες.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα, οι οποίες πλέον εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατέχουν μερίδιο αγοράς της τάξης του 29% στον τραπεζικό κλάδο της Βουλγαρίας, πρόσθεσε. Στις αγορές της Ρουμανίας και της Σερβίας, κατέχουν μερίδιο αγοράς 16%.

Αυτό δεν θα έπρεπε απαραίτητα να αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο η ΕΚΤ αρχίζει πλέον να θέτει πιο αυστηρούς όρους χρηματοδότησης, ενώ η χρηματοοικονομική κρίση έχει ωθήσει τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επιτάχυνση της απόσυρσης κεφαλαίων από την περιοχή καθώς η ΕΚΤ περιορίζει τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας, ειδικότερα στην περίπτωση που οι εισροές ξένων κεφαλαίων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μειωθούν, καθιστώντας την ελληνική κυβέρνηση περισσότερο εξαρτώμενη στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο”, τόνισε ο Edgeworth.

Και η Ελλάδα δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Αυτή την εβδομάδα, η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστρίας κρατικοποιήθηκε, αντικατοπτρίζοντας ότι και η εκεί αγορά είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους. Το 16% των τραπεζικών παγίων της Αυστρίας είναι εκτεθειμένα στην Ανατολική Ευρώπη, όντας το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

Καθώς οι αυστριακές τράπεζες παραπαίουν, ενδέχεται να τους είναι πιο δύσκολο να διοχετεύσουν χρήματα στην περιοχή. Η εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων στις χορηγήσεις μοιάζει αναπόφευκτη, δεδομένων των αλυσιδωτών επιπτώσεων στις προοπτικές ανάκαμψης της Ανατολικής Ευρώπης.

“Είναι πιθανό ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω ενός κύκλου στενότερων πιστωτικών συνθηκών, πιο αδύναμης ανάπτυξης και αυξανόμενων επιπέδων μη εξυπηρετούμενων χρεών” τόνισε ο Neil Shearing, αναλυτής της Capital Economics στο Λονδίνο.

Ένα ακόμη καθοριστικό στοιχείο αφορά την αποδυνάμωση των νομισμάτων. Αν τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης υποχωρήσουν σημαντικά λόγω των κινδύνων, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους δανειζόμενους των χωρών αυτών να αποπληρώσουν τα υφιστάμενα δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Οι τράπεζες στη Ρωσία, την Ουκρανία, στις χώρες της Βαλτικής και στα Βαλκάνια φαίνεται πως είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων, σημείωσε ο Shearing. Η Τουρκία και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δείχνουν να είναι σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος της περιοχής συνολικά είναι πιθανό να χρειαστεί 75 δισ. δολάρια σε κεφάλαια τον επόμενο χρόνο, εκτίμησε. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν “προφανή κίνδυνο” για την αναδυόμενη Ευρώπη, τόνισε. Καθώς πολλοί επενδυτές αντιμετωπίζουν τα νομίσματα της περιοχής σαν μία ομάδα, οι κλυδωνισμοί είναι πιθανοί ακόμη και σε χώρες που δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να σημάνουμε συναγερμό. Κάποιες από τις απώλειες των νομισμάτων αντανακλούν πιο πολλά από τις κατοχυρώσεις κερδών των επενδυτών στο τέλος του έτους μετά το εξαιρετικά κερδοφόρο ράλι που σημειώθηκε από το Μάρτιο.

Εξάλλου, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Αυστρία καθιστούν βέβαιο ότι το θέμα θα παραμείνει καίριο για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 2010 και μετά.

“Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στο ΄χείλος του γκρεμού΄ και δεν ΄βλέπω΄ τραπεζική κατάρρευση, ωστόσο οι πιστώσεις θα είναι περιορισμένες στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια”, τόνισε ο Shearing της Capital Economics. Στις 12:30 την Τετάρτη το ουγγρικό φόριντ και το πολωνικό ζλότι ενισχύθηκαν ελαφρώς από τα πρόσφατα χαμηλά έξι εβδομάδων έναντι του ευρώ.

Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 276,83 φόριντ/ευρώ, σημειώνοντας σημαντική πτώση άνω του 3% έναντι του υψηλότερου σημείου του μήνα.

Το ζλότι κατέγραψε πτώση 4% έναντι του υψηλότερου επιπέδου του Δεκεμβρίου, με το ευρώ να βρίσκεται στα 4,20 ζλότι/ευρώ. Η τσέχικη κορώνα διαπραγματευόταν κατά 2,6% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό της, με το ευρώ στις 26,259 κορώνες/ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.