-->

Header Ads

"Η Τουρκία είναι η μεγάλη κερδισμένη στην περιοχή"

σύμφωνα με δημοσίευμα στο αμερικανικό περιοδικό "Newsweek".

«Μεγάλος κερδισμένος» της περιοχής θεωρείται η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Newsweek».
Όπως υποστηρίζεται, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «εκφράζει ανησυχίες» για τις πρόσφατες κινήσεις της 'Αγκυρας και την «αδιευκρίνιστη πορεία» που έχει χαράξει στην εξωτερική πολιτική της.Όπως τονίζεται στην ανάλυση των Owen Matthews και Christopher Dickey, που φέρει τον τίτλο «Θρίαμβος των Τούρκων», η Τουρκία κέρδισε, τόσο με...



...οικονομικούς όρους, όσο και με όρους περιφερειακής επιρροής από τον πόλεμο που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι απέφυγε επιμελώς να αναμειχθεί σ’ αυτή τη σύγκρουση.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται η «αναθέρμανση των σχέσεων» της Τουρκίας με το Ιράν και τη Συρία, καθώς και η υποστήριξή της στον πρόεδρο του Σουδάν Omar al-Bashir, όπως επίσης και η «ψυχρότητα των σχέσεών» της με το Ισραήλ.
Οι δυο αρθρογράφοι σημειώνουν ότι ο «φόβος της Ουάσιγκτον» έγκειται κυρίως στην υπόνοια ότι «η νέα στάση της 'Αγκυρας μπορεί να προκαλείται λιγότερο από την πρακτική επιδίωξη του εθνικού της συμφέροντος και περισσότερο από μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη ισλαμιστική ιδεολογία».
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο αντιαμερικανικό κλίμα που κερδίζει έδαφος στην Τουρκία, με αποκορύφωμα το 2003, όταν με απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου δεν επετράπη σε αμερικανικές δυνάμεις η διέλευσή τους από το τουρκικό έδαφος για την εισβολή στο Ιράκ.
Διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι «η νέα θέση της Τουρκίας στην περιοχή ενδέχεται να μετασχηματίσει την χώρα σε κάτι πολύ πιο πολύτιμο για την Ουάσιγκτον από ό,τι ένα απλό υποχείριο ή πληρεξούσιος.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι επιδιώκουν να γίνουν ένας εταίρος στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, ρόλο που μόνον κατά την τελευταία δεκαετία, και ιδίως μετά την έλευση στην εξουσία του Ερντογάν και του AKP (Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), μπορεί να εκπληρώσει η Τουρκία, χάρη στην οικονομική και πολιτική ισχύ, αλλά και την στρατιωτική της παρουσία», όπως επισημαίνεται.
Τέλος, γίνεται αναφορά στην «στροφή του οικονομικού ενδιαφέροντος» της Τουρκίας από την ΕΕ στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στη Ρωσία, στη θέση της ως «ενεργειακού κόμβου» και στις προσπάθειες της 'Αγκυρας να κλείσει το μέτωπο με την κουρδική μειονότητα και να κάνει ειρήνη με χώρες που κάποτε υποστήριζαν τους αντάρτες (Συρία, Ιράν, Αρμενία).
«Το ΝΑΤΟ είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Τουρκίας, και η ένταξη στην Ευρώπη είναι ο κύριος στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι εξαιτίας αυτών των ισχυρών δεσμών, μπορούμε να αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια Αφρική ή την Αφρική».

πηγή απε.
ΚΑΙ greece-salonika.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.