Και ποινικές ευθύνες σε όσους βλάπτουν την δημόσια υγεία
της Μαριάννας Τζάννε | |
Το δρόμο για την ποινικοποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων ανοίγει η ΕΕ, αναγκάζοντας μέχρι τα τέλη του 2010 όλα τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν την οδηγία, με την οποία θα διώκονται ποινικά όσοι προκαλούν βλάβες στην δημόσια υγεία, ρυπαίνοντας τους υδάτινους πόρους και την ατμόσφαιρα. |
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα της ΕΕ, το οποίο βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην χώρα μας, μετά τα απανωτά κρούσματα επικίνδυνης ρύπανσης των τελευταίων ετών με πιο χαρακτηριστική όλων την περιοχή του Ασωπού.
Yπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2010 είναι προγραμματισμένη η δίκη για την ρύπανση του Ασωπού.
Υπόλογες είναι 15 βιομηχανίες που διαπιστώθηκε από τους πρώτους ελέγχους των επιθεωρητών περιβάλλοντος το 2007 ότι έχουν ρυπάνει την περιοχή και οι οποίες κατηγορούνται όχι μόνο για τη υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και για την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, η οποία σύμφωνα με νομικούς κύκλους τιμωρείται με βαρύτατες ποινές.
Την οδηγία που θα τιμωρεί όσους εγκληματούν εναντίον του περιβάλλοντος περιέγραψε πρόσφατα ο απερχόμενος επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας σε εκδήλωση που διοργάνωσε για το περιβαλλοντικό έγκλημα η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Δήμας, έκανε λόγιο για μια οδηγία που θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών και η οποία θα προβλέπει την ομοιόμορφη ποινική μεταχείριση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Αναφέρθηκε επίσης σε νέα νομοθετική πρόταση με την οποία θα θεσπιστούν νομικά δεσμευτικά κριτήρια για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και τόνισε την σημασία του ρόλου του εθνικού δικαστή για τη δυνατότητα προσφυγής των πολιτών στην δικαιοσύνη, την ταχεία απονομή της, την συνεχή επιμόρφωση των δικαστών σχετικά με την νομολογία του ΔΕΚ και την διακρατική συνεργασία των εθνικών δικαστών μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, έμφαση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στα πρόστιμα αλλά και στην συμμόρφωση των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν.
Στο πλαίσιο αυτό η θέσπιση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο στο συντονισμό δράσεων και ενεργειών.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός εκτίμησης του κινδύνου, αλλά και του κόστους αποκατάστασης της ζημίας με στόχο την ταυτοποίηση του ρυπαντή. Επιπλέον θα γίνει προσπάθεια για την ενίσχυση των ελέγχων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης.
Όπως έχει δηλώσει η κυρία Μπιρμπίλη βασικοί στόχοι του υπουργείου για το 2010, είναι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κρίσεων, σε περιοχές με έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση και συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, όπως στον Ασωπό και τα Οινόφυτα, στην Μεσσαπία Εύβοιας, στον Κορινθιακό, την Αργολίδα, τον Μαλιακό κόλπο, τον Αμβρακικό, την Κορώνεια, το Θριάσιο, την Μεγαλόπολη, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αλιβέρι.
proto thema
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε