-->

Header Ads

O,τι έχει απομείνει στο σφυρί με στόχο 7,5 δισ. ευρώ

Η είδηση που κανείς δεν πήρε χαμπάρι…

Μπρούκλης ο Μητσοτάκης του 1992 μπροστά στην κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου που είναι σίγουρο πλέον ότι ούτε σχέδιο, ούτε πρόγραμμα είχε. Σε αυτόματο πιλότο η Ελλάδα διαβουλεύεται στο Ιντερνέτ και η χώρα καταρρέει…Αυτό δεν είναι σοσιαλισμός κε Παπανδρέου είναι ξεπούλημα όσο όσο…


Σε τριετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «μαμούθ» προχωρά η κυβέρνηση. Εντός των ημερών η κατάρτιση της λίστας

Στη μείωση της συμμετοχής που κατέχει το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών μέσα από ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «μαμούθ», προχωρά η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται από το 2010 όπου οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποδώσουν στα κρατικά ταμεία 2,5 ευρώ και συνεχίζεται την επόμενη τριετία, με τα συνολικά έσοδα προϋπολογίζονται σε ύψος 7,5 δισ. ευρώ.

Εγκαταλείποντας τη στρατηγική των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών που θα έχουν παρεμβατικό ρόλο στην αγορά, στο «σφυρί» βγαίνουν μετοχές του Δημοσίου από τον ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και την ΕΥΔΑΠ μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο το ΠΑΣΟΚ προόριζε ως το απόλυτο παρεμβατικό εργαλείο στην τραπεζική αγορά.

Για παράδειγμα στον ΟΠΑΠ, όπου το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου φτάνει το 34% η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση του 15%. Την ίδια στιγμή, σε εφεδρεία κρατάει η κυβέρνηση το θέμα της πώλησης επιπλέον ποσοστού 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, όπως και την πώληση της ΕΥΑΘ σε ποσοστό έως και 23,02%.

Αναδιάρθρωση

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, η πολιτική για μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις για την αναδιάρθρωση και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας συνεπάγεται τη μείωση ή την εξάλειψη του κρατικού ελέγχου στις περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες εκτός των δημόσιων αγαθών, και την εθνική ασφάλεια.

Οπως τονίζεται, η απόσυρση της κρατικής ιδιοκτησίας σε τομείς εκτός των στρατηγικών συμφερόντων του δημοσίου και η δημιουργία εποπτικών οργάνων θα συμβάλουν στη συνολική οικονομική απόδοση. Ταυτόχρονα, η διατήρηση ενός βαθμού ιδιοκτησίας και ο έλεγχος ορισμένων πτυχών του τραπεζικού συστήματος, καθώς και μοναδικών στοιχείων υποδομών, μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να αποκλείουν τη συμβολή της ιδιωτικής τεχνογνωσίας.

Το σχέδιο μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου καλύπτει όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και συνυπολογίζει τέσσερις βαθμούς κρατικής ιδιοκτησίας.

Για τις επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα προβλέπεται πλήρης ιδιωτικοποίηση.

Για τις επιχειρήσεις όπου πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση θα υπάρχει μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων.

Τέλος, ο πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Οπως προβλέπει το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου ιδιωτικοποίησης ξεκινάει στις αρχές του 2010 με μια σειρά ώριμων έργων και συνεχίζεται το 2011 και το 2012. Ηδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο…[συνέχεια...]



http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.