-->

Header Ads

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί: Ποιος θα αγοράσει τα αμερικανικά ομόλογα;

ZEZA ZHKOY

Tα οδυνηρά στοιχεία που έδειξαν ότι η ζήτηση από ξένους επενδυτές για αμερικανικά ομόλογα σημείωσε πτώση - ρεκόρ τον περασμένο Δεκέμβριο εξαιτίας της Κίνας, έχουν σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο προέβη σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων ύψους 34,2 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Mια εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες περί ενδεχόμενης αδυναμίας των HΠA να χρηματοδοτούν το ραγδαία διογκούμενο δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν εκτινάξει την αγωνία στην Ουάσιγκτον. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προβαίνει εντός των ημερών σε πωλήσεις ύψους-ρεκόρ 126 δισ. δολαρίων ομολόγων 7ετούς και 10ετούς διάρκειας. Nα επισημανθεί ότι η πλήρης εξάρτηση των HΠA από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, έχει εξελιχθεί σε μια κρίσιμη σχέση, όπως άλλωστε και των χωρών της Ευρώπης.

Η εξάρτηση της χρηματοδότησης των δημοσιονομικών ανισορροπιών αποτελεί κρας τεστ για την κυβέρνηση Ομπάμα. Υπάρχει, βέβαια, πάντα ο αντίλογος. Oι Hνωμένες Πολιτείες είναι πάντα σε θέση να χρηματοδοτούν το μεγάλο και ολοένα αυξανόμενο έλλειμμά τους, απλώς διότι αποτελούν έναν τόσο ελκυστικό πόλο ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, να επισημανθεί ότι οι Ρεπουμπλικανοί καλλιεργούν κλίμα πανικού και φόβου για τις συνέπειες από την εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος για να πλήξουν την εικόνα του προέδρου Ομπάμα.

Στον κρατικό προϋπολογισμό των 3,8 τρισ. δολαρίων που κατέθεσε η κυβέρνηση Ομπάμα στο Κογκρέσο, προβλέπεται αστρονομικό έλλειμμα κατά 150 δισ. μεγαλύτερο του 2009, που θα εκτιναχθεί στα 1,6 τρισ. δολάρια το τρέχον έτος που κλείνει στις 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι το μεγαλύτερο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο αναλογεί περίπου στο 11% του ΑΕΠ. Για το 2011 προβλέπεται ελαφρώς μικρότερο έλλειμμα στα 1,3 τρισ. δολάρια, που αναλογεί στο 8,3% του ΑΕΠ.

Το 2010, οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 100 δισ. δολάρια με στόχο την εφαρμογή μέτρων στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης. Επίσης, στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ ύψους 708 δισ. δολαρίων καταγράφονται στον προϋπολογισμό. Στον κρατικό προϋπολογισμό του Μπαράκ Ομπάμα, φίλοι και αντίπαλοι είδαν ένα πρόσωπο που έχει εγκλωβιστεί στις επιταγές του Πενταγώνου. Εχει οικοδομηθεί πάνω στην υπόθεση ότι η Γερουσία και η Βουλή καλούνται να καταπιούν αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες κατά 3,4% στα 549 δισ. δολάρια και ένα πρόσθετο κονδύλι 159 δισ. δολαρίων για τις στρατιωτικές αποστολές στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ομως, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η στήλη, η εξάρτηση των ΗΠΑ από το κινεζικό χρήμα προφανώς και δεν είναι ακίνδυνη. Ο δανεισμός από την Κίνα ως μια κολοσσιαία τονωτική ένεση στην αμερικανική οικονομία, έχει καταστεί «γόρδιος δεσμός». Στην ουσία, η Κίνα χρηματοδοτεί το τεράστιο αμερικανικό έλλειμμα και γι’ αυτό η σχέση της, ως εμπορικού «εταίρου» των ΗΠΑ, είναι πολύ σημαντική. Αλλά σε ένα μικρότερο βαθμό, η Κίνα λειτουργεί και για την υπόλοιπη Δύση με ένα καθοριστικό ρόλο.

Η Κίνα έχει επενδύσει σχεδόν το 70% των πλούσιων συναλλαγματικών της διαθεσίμων, αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων, στις αμερικανικές αξίες. H οικονομία της Kίνας είναι μεγαλύτερη κατά 70 φορές από το 1978, τότε που η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη σκληροπυρηνική κομμουνιστική γραμμή και υιοθέτησε καπιταλιστικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς, είχε ξεπεράσει την Iαπωνία ως ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Ομως τώρα το Τόκιο έχει ξαναπάρει τα πρωτεία έχοντας στην κατοχή αμερικανικά χρεόγραφα αξίας άνω των 768,8 δισ. δολαρίων.

Το βάρος της θέσης της κάθε χώρας καθορίζεται μέχρι σήμερα από το μέγεθος της οικονομίας, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, την ελευθερία του εξωτερικού εμπορίου και τις ροές κεφαλαίου της συγκεκριμένης οικονομίας. Ομως, οι εποχές έχουν αλλάξει. Ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιρροή απ’ ό, τι στο παρελθόν. Η Κίνα είναι η τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο και συνεπώς έχει σημαντικές ευθύνες, όταν πρόκειται για τον συντονισμό των οικονομικών και νομισματικών πολιτικών σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά, μέχρι εκεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.