-->

Header Ads

Παραδόξως δεν τοποθετείται επί του θέματος της Goldman Sachs ο κ. Παπακωνσταντίνου.Γιατί;

Παραδόξως δεν τοποθετείται επί του θέματος της Goldman Sachs ο κ. Παπακωνσταντίνου.Γιατί;

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας. Επανέφεραν στο προσκήνιο εκτεταμένες πρακτικές διαχείρισης και απόκρυψης του δημοσίου χρέους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Πρακτικές οι οποίες καταγράφονται εκτενέστερα στην τελευταία έκθεση της Eurostat , όπως αυτή δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και είναι και στη διάθεσή σας. Έντεκα πρακτικές που καταγράφονται στη συγκεκριμένη μελέτη.


Αναφέρω ενδεικτικά την υπερεκτίμηση των φορολογικών εσόδων, την υπόθεση των αντιτίμων της περιόδου 1998-2001, τον υπολογισμό της επονομαζόμενης “άσπρης τρύπας”, τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις, οι οποίες δεν ενεγράφοντο στο έλλειμμα, τις τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων, τις εγγυήσεις του Δημοσίου, τις δαπάνες των νοσοκομείων. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι στη διάθεσή σας, βρίσκεται και ηλεκτρονικά στο site της Eurostat .

Δεύτερον: Πράγματι, αυτό το θέμα το έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε κάνει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. “Κωδικοποιώ και θα σας καταθέσω”, είχε πει, “στοιχεία για ένα χρέος του 2001 ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το έστειλε να πληρωθεί το 2004 έως το 2019, υπογράφοντας 18 τέτοια προιόντα, 18 swaps με την εταιρεία Goldman Sachs ”. Οι σχετικές αναφορές είναι στη διάθεσή σας.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και απορία το γεγονός ότι, παρά τις συγκεκριμένες οχλήσεις, παρά τις συγκεκριμένες αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα, και στην Ολομέλεια της Βουλής και στην Επιτροπή των Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Τρίτη παρατήρηση: Έχουμε την έκθεση της Επιτροπής, που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αξιολόγηση της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων. Εκεί δεν υπάρχει καμία αναφορά στις συγκεκριμένες συμβάσεις. Στη σελίδα 24 της έκθεσης η μόνη αναφορά που γίνεται, ενδεικτική των πρακτικών του παρελθόντος, είναι η ακόλουθη: “Η χρήση συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίων, δηλαδή τα swaps , η οποία βοηθά στη διαχείριση των τρεχουσών ελλειμμάτων, επηρεάζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας και, επομένως, και το ύψος του μελλοντικού χρέους”.

Υπάρχει μόνο μια υποσημείωση στη σελίδα 23, που λέει ότι, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έγιναν αναθεωρήσεις των στοιχείων που οφείλοντο, σε σημαντικό βαθμό, στο γεγονός ότι είχαν χρησιμοποιηθεί, τότε, ορισμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, η στατιστική καταγραφή των οποίων δεν ήταν τότε σαφής.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι το συγκεκριμένο πόρισμα δεν έχει κάνει καμία αναφορά στα περίφημα swaps που είχαν συναφθεί τότε, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως έχουμε τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, ως Νέα Δημοκρατία

Χρήστος Σταϊκούρας
Βουλευτής Φθιώτιδας
Αναπληρωτής Υπεύθ. Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ



http://www.politis-gr.com/?p=823

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.