-->

Header Ads

SIEMENS,ΟΠΑΠ ,C4I,όλα ένα κουβάρι. Στο ΥΠΕΞ η άκρη …του νήματος;

SIEMENS,ΟΠΑΠ ,C4I,όλα ένα κουβάρι. Στο ΥΠΕΞ η άκρη …του νήματος;

Συχνές επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Ιωάννη Σπανουδάκη, σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, περιλαμβάνονται στα ημερολόγια και στα αρχεία του τέως Mister Siemens όπως αποκαλύπτει η Αριστέα Μπουγάτσου στην «Ε».
Οι επαφές αυτές, που φαίνεται να αρχίζουν από το 2003, συνεχίζονται μέχρι και το 2007, ενώ η οικειότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο επιτρέπει στον κ. Σπανουδάκη να ζητάει ακόμα και προσλήψεις δικών του από τη Siemens, όταν έπεσε πλέον η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων.


Ο κ. Σπανουδάκης, στον οποίον η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ….εμπιστεύθηκε το κρίσιμο πόστο του ΟΠΑΠ, κατείχε το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου στον «ΑΘΗΝΑ 2004». Την περίοδο που αρχίζουν να καταγράφονται οι επαφές του Μ. Χριστοφοράκου με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του «ΑΘΗΝΑ 2004», εξελίσσεται και το σίριαλ με τον διαγωνισμό για την προμήθεια …του C4Ι (σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων).

Ο κ.Ιωάννης Σπανουδάκης την περίοδο εκείνη είναι και μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής που είχε οριστεί, πάνω από τη 14μελή Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών των δύο κοινοπραξιών (TRS και SAIC) που διεκδικούσαν τη χρυσή σύμβαση. Η Επιτροπή είχε το ρόλο του αποδέκτη-αξιολογητή των εισηγήσεων της 14μελούς επιτροπής, ενώ το τελικό όργανο που έλαβε την κατακυρωτική απόφαση υπέρ της SAIC, ήταν το ΚΥΣΕΑ.

Σ’ αυτήν μετείχαν, πλην του Ι. Σπανουδάκη, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγ. Μαλέσιος, ο Κων. Καρτάλης, τότε γενικός γραμματέας Πολιτισμού, ο Σπ. Τραυλός, τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών και ο Δημ. Ευσταθιάδης, τότε γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης. Μ’ έναν λόγο, η επιτροπή αυτή ήταν το «κλειδί» για τους «μνηστήρες», μεταξύ των οποίων και η Siemens (που κυριαρχούσε στην κοινοπραξία της SAIC και τελικά ανέλαβε να εκτελέσει έργα αξίας 183 εκατ. ευρώ από τα 255 εκατ. ευρώ της σύμβασης) και το ….2003 παίχτηκαν πολλά!

Στις 19 Μαΐου 2003, οι SAIC – Siemens – ΔΙΕΚΑΤ κέρδισαν και η σύμβαση υπεγράφη εν μέσω παρασκηνίου, ενώ τρία χρόνια μετά ήρθαν στην επιφάνεια οι αποκαλύψεις για τις μίζες της Siemens για το C4Ι.

Η συμμετοχή του κ. Σπανουδάκη στη Διυπουργική Επιτροπή για το C4Ι και συνάμα οι επαφές του με τον Μ. Χριστοφοράκο κατά τη διάρκεια του 2003 γεννούν πολλά ερωτήματα.
Στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2003 είναι καταχωρισμένες τουλάχιστον επτά εγγραφές στο όνομα Σπανουδάκης (κλήσεις, προσκλήσεις, υπομνήσεις κ.ά.).

Ομως, οι σχέσεις Χριστοφοράκου – Σπανουδάκη συνεχίζονται και μετά το τέλος της Ολυμπιάδας. Το μαρτυρούν τα βιογραφικά που ο Ι. Σπανουδάκης στέλνει στον Χριστοφοράκο για την πρόσληψη ατόμων που ο ίδιος υποδεικνύει, από τη Siemens.

Ο Ι. Σπανουδάκης, ενδεικτικά αναφέρουμε, έχει στείλει βιογραφικά τριών ατόμων από τις 26/10/2004 μέχρι τις 8/6/2005, για τα οποία επιδεικνύεται ενδιαφέρον. Ο Χριστοφοράκος χρεώνει στελέχη της Siemens με το καθήκον να κάνουν συνεντεύξεις στα άτομα που του στέλνει ο Ι. Σπανουδάκης, ενώ στο ημερολόγιο και του 2007 ο τελευταίος περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που φροντίζει ο ισχυρός της Siemens να προσκαλεί.

Πάντως και άλλο ένα μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για το C4Ι, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καρτάλης, εμφανίζεται ως εγγραφή στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου στις 16 Ιουλίου 2003, ημερομηνία κατά την οποία αναγράφεται και το όνομα Γείτονας.

Το τι σημαίνουν όλες αυτές οι επαφές την περίοδο εκείνη, το γνωρίζουν μόνον οι ίδιοι και ο Χριστοφοράκος, που πάσχιζε για υψηλές επαφές.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens, Ράινχαρντ Ζίκατσεκ στις απολογίες του ισχυρίζεται ότι για να ανατεθεί το έργο του C4Ι στη Siemens και στην κοινοπραξία, ο Χριστοφοράκος είπε ότι έπρεπε να πληρώσει τέσσερα υπουργεία .Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού – Αθλητισμού και ένα τέταρτο.
(σ.σ Ποιο είναι το τέταρτο υπουργείο; Μήπως είναι το …ΥΠΕΞ; Υπενθυμίζω ότι ο κ. Πέζας της Raytheon είχε καταθέσει στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου ότι η κοινοπραξία Siemens/ Saic είχε καλύτερη ….πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας της τότε κυβέρνησης και εξαιτίας της πρόσβασης που διέθετε ο αντιπρόσωπός της κ. Γιώργος Τρεπεκλής στο υπουργείο Εξωτερικών .Μάλιστα επικαλέστηκε και φωτογραφίες που είχαν βγει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα με τους κ. Τρεπεκλή και Ταμπς -αντιπρόεδρος της Saic- να μπαίνουν στο υπουργείο Εξωτερικών …Ο κ. Τρεπεκλής ήταν φίλος και συνεργάτης του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου)



http://www.politis-gr.com/?p=689

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.