-->

Header Ads

Η κρίση που βιώνει η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου

Υπήρχε λόγος να βουλιάξουμε;

Το Α. Ε. Π. της Ελλάδος ανέρχεται περίπου στα 260 δις ευρώ.

Η παραοικονομία εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠ.

«Γιώργο ….βουλιάζουμε»… Μέρος δεύτερο

Για να πάμε λίγο παρακάτω τη χθεσινή συζήτηση: Γιώργο βουλιάζουμε … (μικρή αναδρομή στην κρίση)

Κατ’ αρχήν:

Υπήρχε λόγος να βουλιάξουμε;

Το Α. Ε. Π. της Ελλάδος ανέρχεται περίπου στα 260 δις ευρώ.

Η παραοικονομία εκτιμάται στο 30% του ΑΕΠ.

Οι καταθέσεις των ελλήνων στις εντός Ελλάδος τράπεζες, ανέρχονται περίπου στα 275 δις ευρώ.

Το δημόσιο χρέος μας υπολογίζεται στα 320 δις ευρώ. (οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτού του χρέους, οπότε το εξωτερικό μας χρέος εκτιμάται ότι είναι περίπου 250 δις)

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου στο 12.7% του ΑΕΠ.

Οι δανειακές μας ανάγκες για το 2010 θα ανέλθουν στα 65 δις ευρώ.

Αυτά είναι τα δεδομένα: Λοιπόν, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη συζήτηση για τη χρεοκοπία και αδυνατώ να την εξηγήσω με οικονομικούς όρους! Δεν είμαστε η γη της επαγγελίας και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν. Επί πλέον ίσως έχουμε το πλέον σπάταλο κράτος στην Ευρώπη. Αλλά ούτε με χρεοκοπία κινδυνεύουμε, ούτε κυρίως θα λύσουμε τα προβλήματά μας με τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα:

Κάτι που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει η κυβέρνηση είναι ότι κρίση χτυπάει όλες της χώρες της Ε.Ε.

Το Γερμανία εμφανίζει έλλειμμα 5%.

Η Ισπανία έχει έλλειμμα 11,2% , ανεργία 20% , ενώ το χρέος αυξάνεται με ρυθμό 20%.

Η Γαλλία έχει έλλειμμα 8,3% και το χρέος ανεβαίνει με ρυθμούς 10%.

Η Μ. Βρετανίας έχει έλλειμμα 12%, όσο της Ελλάδας, και με ρυθμούς αύξησης του χρέους στο 20%.

Η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, 1.8 τρις ευρώ! Δηλαδή, το ένα τέταρτο όλων των ευρωπαϊκών χρεών!

Στις ΗΠΑ, το ίνδαλμα του κ. Παπανδρέου, για φέτος και τον επόμενο χρόνο δημιουργεί έλλειμμα 10% να «βάλει» μπροστά την αμερικανική οικονομία!

Γιατί αυτή η εμμονή με την Ελλάδα;

Ποιος άρχισε τη συζήτηση για τη χρεοκοπία:

“Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας καθώς το δημοσιονομικό απειλεί την εθνική μας κυριαρχία για πρώτη φορά από το 1974” τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στην οικονομία έκανε λόγο για “πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική”.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Γ. Παπανδρέου!!! Γιατί; Γιατί νόμιζε ότι με τον τρόπο αυτό θα δικαιολογήσει, την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και την έλλειψη προγράμματος. Ο κ. Παπανδρέου άργησε να αντιληφθεί ότι άλλη βαρύτητα έχουν οι δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης (όταν διεκτραγωδούσε την κατάσταση της οικονομίας μας) και διαφορετική του πρωθυπουργού. Στη δεύτερη περίπτωση, οι αγορές σε παίρνουν στα σοβαρά!

Μερικές απαντήσεις:

Η αλήθεια είναι ότι χώρα μας βίωνε την παγκόσμια οικονομική κρίση ηπιότερα από όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάτι το περίσσευμα ανάπτυξης από τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το μέγεθος της παραοικονομίας, κάτι η όχι και τόσο σφιχτή οικονομική πολιτική, κάτι εκείνο το πακέτο των 28 δις που θωράκισε τις Τράπεζες μας και διατηρήθηκε η ρευστότητα στην αγορά, και η κρίση δε μας έπληξε έντονα. Μέσα σ’ ένα δυσμενές εσωτερικό μέτωπο, με τη άκρατη σκανδαλολογία και τη αντιπολιτευτική υστερία, η Ελλάδα μέχρι και την άνοιξη του 2009 διατηρούσε ακόμα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη! Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι αν τον Οκτώβριο είχαν ληφθεί τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ, η συζήτηση για την χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί! Αν, δε είχαν ληφθεί από το 2008, η χώρα μας τώρα θα ξεπερνούσε την κρίση!



Οι αιτίες του οικονομικού μας προβλήματος

Το πρόβλημα δεν είναι χθεσινό και προφανώς οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Όλοι, όμως, παραδέχονται ότι το πρόβλημα με το χρέος και το έλλειμμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο στην πρώτη τετραετία του Α. Παπανδρέου. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το κόστος που πληρώνουμε για τη δημιουργία της εκλογικής πελατείας του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχοντας κυβερνήσει περισσότερα χρόνια έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες. Φυσικά μεγάλες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση Καραμανλή.

Η αλήθεια για τα επιτόκια δανεισμού:

Η αλήθεια είναι ότι δανειζόμαστε ακριβά. Απλά, σε όσους ανησυχούν, να θυμίσω ότι το 1998 το δημόσιο δανειζόταν με 8%!!!

Η αλήθεια για τους ημι-υπαίθριους:

Οι ημιυπαίθριοι είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει περίπτωση να κατεδαφιστούν; ΟΧΙ. Τι θα έκανε ένα σοβαρό κράτος; Θα διευθετούσε την παρανομία και θα την απαγόρευε δια ροπάλου στο μέλλον! Η νομιμοποίηση των υπαίθριων, αυξάνει την αντικειμενική και την αγοραστική αξία του ακινήτου. Άρα προσθέτει πλούτο στον πολίτη και δημιουργεί προσδοκία εσόδων για το δημόσιο από μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες. Ας συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το ΣΤΕ.

Αφέλεια ή βλακεία;

Αν και με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία, εκτιμώ ότι η συζήτηση για τη χρεοκοπία θα είχε αποφευχθεί, αν είχαμε μια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση. Η κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα είναι δημιούργημα της κυβέρνησης Παπανδρέου και σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπικά του ιδίου. Δεν έχει νόημα να υπενθυμίσω δηλώσεις που θυμάστε όλοι.

Υπάρχει εξήγηση;

Καμιά φορά η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή: Όταν ο κ. Παπανδρέου κέρδισε μ’ εκείνο το ανέλπιστο +11%, έπρεπε να δικαιολογήσει το «λεφτά υπάρχουν», την επί διετία οξύτατη κριτική του και την έλλειψη προγράμματος. Παράλληλα έπρεπε να απαξιωθεί η Ν.Δ. ως φορέας εξουσίας και ο Σαμαράς ως εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Ποιο ήταν το σενάριο: Φουσκώνουμε το έλλειμμα. Νέα κυβέρνηση είμαστε, η Ε.Ε. θα δείξει κατανόηση. Διεκτραγωδούμε την κατάσταση της οικονομίας για να απαξιώσουμε την Ν.Δ. και να δικαιολογηθούμε για την αθέτηση των προεκλογικών μας υποσχέσεων. Με τον κουρνιαχτό που θα σηκωθεί, περνάμε από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που θα μας εδραιώσουν στην εξουσία. Αυτό ήταν το σενάριο. Το είχαν κάνει στο παρελθόν. Όμως, τούτη τη φορά δεν τους βγήκε και την πάτησαν!

Έτσι δημιούργησαν ένα χάος, το οποίο δεν ξέρουν πώς να διαχειρισθούν! Και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο. Και το χειρότερο: παίρνουν μέτρα τα οποία όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το επιδεινώνουν. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι επικίνδυνη για τη χώρα.

Αυτή είναι η τραγική αλήθεια!

Κώστας Ροδινός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.