ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και οι δέκα υπουργοί που θα τον συνοδεύουν έρχονται στην Ελλάδα, στις 14 και 15 Μαΐου, σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές για την χώρα, με αποδυναμωμένη την διεθνή εικόνα, το κύρος και τη δύναμή της.
της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Το ερώτημα που ευλόγως εγείρεται είναι γιατί η κυβέρνηση δεν αναβάλλει τη συνάντηση αυτή, στην οποία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θέλει, μάλιστα, να προσδώσει «ιστορικό περιεχόμενο», για την περαιτέρω πορεία των δυο χωρών.ΔΕΝ υπάρχει αμφιβολία, ακόμα, ότι η κυβέρνηση, στην αδύναμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «διαπραγματευτεί σκληρά» με την Αγκυρα, για τα ποικίλα, αλληλένδετα και σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο.
ΑΛΛΑ η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σ' αυτό το μήκος κύματος.
ΟΛΕΣ οι ενδείξεις που υπάρχουν, όλες οι μέχρι τώρα δηλώσεις και εξηγήσεις ενισχύσουν την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θέλει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία του κ. Ερντογάν, αλλά να συμφωνήσει μαζί του...
ΤΟ πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει διαμορφωθεί από τον περασμένη Δεκέμβριο, όταν ο κ. Νταβούτογλου, αλλά και ο κ. Μπαγίς στην Αθήνα πρότειναν τη σύσταση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο τελικώς συμφωνήθηκε στις αρχές του μήνα στην Αγκυρα, ανάμεσα στους δυο υπουργούς Εξωτερικών. ΕΤΣΙ, στις συνομιλίες στην Αθήνα θα επισημοποιηθεί αυτή η τουρκική πρόταση και συμφωνήθηκε να υπάρξουν «κοινές συνεδριάσεις των 10 υπουργείων για να πιστοποιηθεί και επισημοποιηθεί η "συνεργασία τους"».
Η πορεία πτώχευσης, άλλωστε, που ακολουθεί η Ελλάδα, αποτελεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο γι' αυτή «τη συνεργασία» γιατί αυτή θα συμβάλει στη «μείωση της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες». Κατ' αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει, (αν και το κάνει ήδη) με τη βοήθεια του κ. Ερντογάν να εξαγγείλει ότι έχει εξασφαλίσει ένα «μέτωπο ηρεμίας» με την Τουρκία, ώστε να μπορέσει η χώρα να «συστρατευτεί» για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.
ΠΙΣΩ από αυτή την οικοδομούμενη εικόνα ηρεμίας και ασφάλειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τίποτα δεν θα είναι ήρεμο ούτε ασφαλές, όταν ένας εταίρος, (η Ελλάδα) θα παραμείνει για μακρύ διάστημα σε κατάσταση αβεβαιότητας για την πτώχευσή της ή όχι και ο άλλος εταίρος (η Τουρκία) θα επιχειρεί να πείσει ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες και ισχυρές αναπτυσσόμενες οικονομίες.
ΤΟ «ισοζύγιο» είναι ελλειμματικό αυτή τη στιγμή όσον αφορά την Ελλάδα και αυτό δεν επιτρέπει σε καμία κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική και σε βάθος διαπραγμάτευση, γιατί αυτή κινδυνεύει να καταλήξει αναγκαστικώς σε συμφωνία υπέρ του ισχυρότερου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://ellinikoforum.blogspot.com/2010/04/blog-post_6338.html
Ένα έγκλημα των αρχόντων με τη συναίνεση του λαού
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε εδώ