ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

100 χρόνια από τον θάνατο του Περικλή Γιαννόπουλου

Την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010, στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου President, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Καρρά «Περικλής Γιαννόπουλος: Εκατονταετία 1910-2010» από τις εκδόσεις «Πελασγός». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Γιαννάκενας, διευθυντής των εκδόσεων «Πελασγός», οι οποίες συμπληρώνουν εφέτος 25 χρόνια αγώνων για τον Ελληνισμό. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την συνεργασία του περιοδικού Patria
Τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν ο προγραμματισμένος πρώτος ομιλητής, αλλά είναι ακόμα έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, αντικατέστησε ως ομιλητή ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος». Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι «τα κείμενα του Περικλή Γιαννόπουλου, αν και γράφθηκαν πριν από 100 και πλέον χρόνια, είναι επίκαιρα στις μέρες μας. Μιλούν για την ανάγκη της επανελλήνισης των Ελλήνων στην πατρίδα μας, ενάντια στην τάση μιμητισμού που έχουν οι Έλληνες προς κάτι ξενόφερτο. Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαλύει κάθε τι το ελληνικό, εισάγοντας νομοσχέδια υπέρ των λαθρομεταναστών. Αλλά και ο ίδιος ο Γιαννόπουλος έζησε με τον ελληνικό τρόπο ζωής, που μπορεί να θεωρηθεί σαν πρότυπο για τους σημερινούς Έλληνες». Ο Δ. Ζαφειρόπουλος προέτρεψε τους σημερινούς Έλληνες «να μιμηθούν το παράδειγμά του, να αντιδράσουν και να δράσουν σε αυτά που γίνονται, εις βάρος της πατρίδας μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πολιτικός κρατούμενος επί 3 μήνες στον Κορυδαλλό, ο οποίος δεν βάζει νερό στο κρασί των πατριωτικών ιδεών του, την στιγμή που οι αναρχικοί εγκληματίες μένουν ελάχιστα έως καθόλου στην φυλακή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κατακλείσουμε τα γραφεία των κυβερνητικών και άλλων παραγόντων με επιστολές και μηνύματα διαμαρτυρίας, παράλληλα με τις ενέργειες των νομικών και βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκη Βορίδη και Θανάση Πλεύρη για την αποφυλάκισή του».

Στην συνέχεια, ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του Δημήτρη Παπαγεωργίου, μέσα από την φυλακή.

Ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, αρχικά αναφέρθηκε στα «Άπαντα» του Περικλή Γιαννόπουλου, των εκδόσεων «Νέα Θέσις», που είχε διαβάσει παλαιότερα και πόσο επηρεάστηκε από αυτά. Τα κείμενα του Γιαννόπουλου είναι γεμάτα από συναισθηματικές και αισθητικές προσεγγίσεις, είναι έντονα επικριτικά στον ξενόφερτο μιμητισμό και θέτουν ένα μεγάλο ερώτημα: «Υπάρχει, τελικά, ελληνική αισθητική;» Ο Μάκης Βορίδης διάβασε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα των κειμένων αυτών, δίνοντας έμφαση και στο λογοτεχνικό ύφος του Π. Γιαννόπουλου, σε συνάρτηση με την εποχή του και τους άλλους λογοτέχνες του καιρού του. «Η σκέψη του Π. Γιαννόπουλου επηρέασε μεταγενέστερους πνευματικούς ανθρώπους, στα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα, όπως ο Παλαμάς, ο Ελύτης, ο Σικελιανός, ο Σεφέρης κ.α., ενώ υπήρχε μία ομοιότητα νοοτροπίας και συμπεριφοράς του Περικλή Γιαννόπουλου και του Ίωνος Δραγούμη, τους οποίους συνέδεε και προσωπική φιλία». Τέλος, ο κ. Βορίδης συνεχάρη τον Νίκο Καρρά για το βιβλίο του, τον Ιωάννη Γιαννάκενα για την πρωτοβουλία να το εκδώσει και παραίνεσε το ακροατήριο να στηρίζει τις προσπάθειες των ανθρώπων του πατριωτικού χώρου. «Έφθασε η στιγμή που οι Έλληνες θα ζητήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα, όχι ως πολυτέλεια αλλά ως όρο επιβιώσεως, σύμφωνα με αυτά που μας δίδαξε ο Π. Γιαννόπουλος».

Ο Πολύδωρος Δάκογλου, ιστορικός αρχηγός του ΕΝΕΚ, ήταν ο επόμενος ομιλητής. Όπως είπε, εντυπωσιάστηκε από τα γραφόμενά του Δημήτρη Παπαγεωργίου στον πρόλογο του βιβλίου, «για μια επανάσταση του ωραίου κατά του άσχημου. Είναι θέμα μέτρου, συνέπειας, είναι θέμα αισθητικής. Εμείς οι Έλληνες διαθέτουμε μίαν άλλη αισθητική. Εμείς δεν θα κάναμε ποτέ πίνακες σαν τον Πικάσο, δεν θα γράφαμε ποτέ μουσική ραπ. Εμείς θα είχαμε, ως Έλληνες εθνικιστές, φως, χρώμα. Ο Π. Γιαννόπουλος είχε μία κοσμοθεωρία, την οποία την έχτιζε κεφάλαιο-κεφάλαιο, βήμα προς βήμα: η εθνική γραμμή, το ελληνικό χρώμα».

Ο συγγραφέας Νικόλαος Καρράς αναφέρθηκε στην φιλία και συνεργασία του με έναν άλλον λαμπρό Έλληνα λογοτέχνη, τον Δημήτρη Λαζογιώργο - Ελληνικό, και για το υλικό και τις πολύτιμες πληροφορίες που του έδωσε. Ο Δημήτρης Λαζογιώργος εξέδωσε τα «Άπαντα» του Περικλή Γιαννόπουλου το 1963. Το 1964 εορτάστηκε ως «Έτος Περικλή Γιαννόπουλου» από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες του Πνεύματος και της Τέχνης, με πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. «Αν θέλουμε να στηρίξουμε τον Περικλή Γιαννόπουλο, ας στηρίξουμε τον ελληνικό πολιτισμό, τις ελληνοκεντρικές πολιτιστικές κινήσεις, τους εκδοτικούς οίκους, το καλό βιβλίο, ας παλέψουμε για μια καλύτερη παιδεία, για το μέλλον της χώρας μας».

Πριν την λήξη της εκδήλωσης, ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βορειοηπειρώτη αγωνιστή Αργύρη Θωμά, ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση από 60 κουκουλοφόρους, επειδή διαμαρτυρήθηκε, όταν αυτοί επιχείρησαν να σπάσουν με σφυριά και καλέμια την προτομή του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή στην πλατεία του Αγ. Βησσαρίωνος στην Λάρισα. Ο Αργύρης Θωμάς, πατέρας 4 ανηλίκων παιδιών, νοσηλεύτηκε με σοβαρότατα τραύματα και σήμερα δεν μπορεί να εργαστεί, ενώ η κατάστασή του απαιτεί πολυδάπανη νοσηλευτική αγωγή, η οποία δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ίδιος δε, δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Στο όνομά του ανοίχθηκε λογαριασμός ενισχύσεως στην Εθνική Τράπεζα (397/557159-66) για κάθε είδους βοήθεια.

Την παρουσίαση τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Αθανάσιος Πλεύρης, ο εκδότης της «Νέας Θέσεως» Ιωάννης Σχοινάς, ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας, ο καθηγητής Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας και ο συγγραφέας Ιπποκράτης Δάκογλου.

http://www.e-grammes.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια