-->

Header Ads

Οκτώ νέα σκληρά μέτρα μέχρι τον Ιούνιο για να πάρουμε την δεύτερο δόση της βοήθειας

Οκτώ παρεμβάσεις στην οικονομία καλείται να τρέξει μέσα στις επόμενες πενήντα ημέρες η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου.


Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα παίρνει τα πρώτα 17 δις. ευρώ από την μηχανισμό στήριξης, εκ των οποίων 8,5 δισ. ευρώ θα «παρακρατήσει» το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να πληρώσει ομόλογο ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ, που λήγει στις 19 Μαΐου.
Το υπόλοιπο ποσό θα διοχετευθεί για την κάλυψη άλλων ταμειακών αναγκών του Δημοσίου αλλά και για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άλλωστε από τα 110 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα στην τριετία από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, τα 10 δισ. ευρώ θα παρασχεθούν για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου που θα διεξαχθεί ο πρώτος έλεγχος, να έχει θέσει σε εφαρμογή το πρώτο πακέτο μέτρων.

Εκτός, από τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, να τρέξει το ΕΣΠΑ να ψηφίσει το νόμο για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και να έχει περάσει από την Βουλή ο «Καλλικράτης».

Εντωμεταξύ, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να πάρει, αμέσως μετά, το δρόμο για ψήφισή του από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο φέρνει ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, καθιέρωση των 40 ετών ασφάλισης αντί των 37 για πλήρη σύνταξη και περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις ηλικίες κάτω των 60 ετών .

Το νέο συνταξιοδοτικό εγκλωβίζει στην εργασία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, θίγοντας ακόμα και όσους μπήκαν στην αγορά προ του 1993. Οι σημερινοί 40άρηδες και 50άρηδες θα φορτωθούν χρόνια εργασίας και θα χάσουν μέρος των συντάξεών τους και φυσικά των αποζημιώσεών τους.

Πρόγευση γι αυτά που θα ακολουθήσουν στα εργασιακά έδωσε το Μνημόνιο μέσω του οποίου οι δανειστές αφήνουν παράθυρο για πρόσθετους φόρους την τριετία 2012-2014, καθώς δεν εξειδικεύονται μέτρα συνολικού ύψους 10,850 δις. ευρώ. Το συνολικό πακέτο προσαρμογής φθάνει τα 30 δις. ευρώ.

Ειδικότερα μέσα σε 50 ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει :
1. Να έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του πλαισίου διαπραγματεύσεων μισθών και συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.
2. Να έχει καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ.
3. Να αυξήσει την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
4. Να έχει επανεξετάσει τον πτωχευτικό νόμο στον ιδιωτικό τομέα.
5. Να έχει ψηφίσει νόμο για την απλοποίηση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.
6. Να έχει ψηφίσει τον νόμο για τον «Καλλικράτη».
7. Να φέρει νόμο για τη μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) των στοιχείων του προϋπολογισμού.
8. Να έχει συστήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των τραπεζών.

Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.