-->

Header Ads

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ:Τα λάθη των κυβερνήσεών μας διευκόλυναν την Ευρωκατοχύρωση των βλέψεων της Τουρκίας


..Η στρατηγική της Τουρκίας, όχι απλά η τακτική της, είναι όχι να λύσει τα θέματα με την Ελλάδα αλλά να πετύχει την Ευρωκατοχύρωση τους, δηλαδή να γίνουν ανοικτές οι μονομερείς Τουρκικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας ή της Κύπρου στην άλλη περίπτωση, από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και στον τομέα αυτό πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει σοβαρά λάθη που έχουν διευκολύνει την Τουρκία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, της Ευρωκατοχύρωσης των βλέψεων της...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗ
O Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Από το 1981 παρακολουθεί συστηματικά τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις εξελίξεις στη Mέση Aνατολή και στα Bαλκάνια. Γνωρίζει δώδεκα ξένες γλώσσες. Χθες σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο προσκεκλημένος του συλλόγου φίλων του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης μίλησε για την οικονομική κρίση και τα εθνικά μας θέματα.

Ανοίγουν εθνικά θέματα μας που από ότι φαίνεται είναι αλληλένδετα με την οικονομική κατάσταση.
-Αναμφισβήτητα είναι αλληλένδετα και υπάρχει και θεμελιώδες αξίωμα, ότι είναι αδύνατον μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε διάσταση με τον λαό της να μπορέσει να χειριστεί αποτελεσματικά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή, αν σκεφτούμε το γεγονός ότι η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ έχει σημάνει τον διεθνή διασυρμό της σε ότι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε καν ισχυρές διεθνής συμμαχίες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ανοιχτές τουλάχιστον λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν.Υπό αυτό το πρίσμα η άποψη μου είναι ότι όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση δεν πρέπει η κυβέρνηση να επιχειρήσεις να οδηγηθεί σε διευθετήσεις στα μεγάλα θέματα όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, ακόμα και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Γνωρίζουμε όλοι όμως ότι 13 και 14 Μαΐου ένα γκρουπ επιχειρηματιών με συγκεκριμένες προτάσεις, 10 υπουργοί από την πλευρά της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έρχονται εδώ προφανώς όχι για διακοπές, αλλά για να περάσουν κάποιες συμφωνίες και δεν γνωρίζουμε και ποια είναι η ατζέντα των θεμάτων.
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η επίσκεψη είχε καθοριστεί πριν επιδεινωθεί τόσο δραματικά η κατάσταση στην χώρα μας. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο Ερντογάν θα κάνει αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε ηγέτης χώρας στην θέση του, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αδύναμη θέση της Ελλάδας για να μπορέσει να προωθήσει λύσεις σύμφωνες με τα Τουρκικά εθνικά συμφέροντα και τις Τουρκικές βλέψεις. Το ζήτημα είναι αν η Ελληνική πλευρά από την δική της μεριά έχει συναίσθηση της αδυναμίας της θέσης της και επομένως περιοριστεί σε μια διαχείριση της επίσκεψης χωρίς να επιδιώξει να φέρει αποτελέσματα ή αν θα υπάρξει δελεασμός για τον κ. Παπανδρέου να επιχειρήσει να αντισταθμίσει την δυσμενέστατη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση του για τα οικονομικά θέματα με κάποιες εντυπωσιοθηρικές κινήσεις στα θέματα προσέγγισης με την Τουρκία. Αυτό θα ήταν κατά την γνώμη μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε αυτή την φάση, το τι θα γίνει βεβαίως θα το δούμε και επειδή ισχύει το Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και ο λαός μας θα το δούμε.

Και όλα αυτά τα ρομαντικά που δεν συμφωνούμε με την άποψη του κ. Κοντμπετίτ εκεί που λέει ότι καλό είναι να τα βρουν Ελλάδα και Τουρκία, να μην δίνουν λεφτά για εξοπλισμούς, να μην γίνεται αφαίμαξη σε αυτές τις χώρες και η κίνηση του κ. Ερντογάν με την επίσκεψη στην περιοχή μας θα είναι κάτι σημαντικό.
-Σημαντικό δυστυχώς υπό τις συνθήκες αυτές που το συζητάμε, επικίνδυνο. Η στρατηγική της Τουρκίας, όχι απλά η τακτική της, είναι όχι να λύσει τα θέματα με την Ελλάδα αλλά να πετύχει την Ευρωκατοχύρωση τους, δηλαδή να γίνουν ανοικτές οι μονομερείς Τουρκικές βλέψεις έναντι της Ελλάδας ή της Κύπρου στην άλλη περίπτωση, από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και στον τομέα αυτό πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει σοβαρά λάθη που έχουν διευκολύνει την Τουρκία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή, της Ευρωκατοχύρωσης των βλέψεων της. Εγώ εύχομαι αυτή η επίσκεψη να μην είναι ένα ακόμη βήμα παραπάνω προς την κατεύθυνση που συζητάμε.

Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στην περιοχή μας, μας προετοιμάζουν για κάτι;
-Δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι η υπόθεση του Κοσσόβου έχει ανοίξει τον δρόμο για πολύ αρνητικές εξελίξεις σε αυτό τον τομέα. Το ζήτημα με το Κόσσοβο πέρα από την συμπάθεια που μπορεί να έχει κάποιος για τους Αλβανούς, πέρα από τις εντυπώσεις που μπορεί να έχει κάποιος για τους Αλβανούς, το καθοριστικό στοιχείο ήταν ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο την χρήση στρατιωτικής βίας από ξένες δυνάμεις να αποσπάσουν …μιας χώρας, να το καταστήσουν στην αρχή πρώτη φορά διεθνές υπό τον έλεγχο δυνάμεων στρατιωτικών και εν συνεχεία στην νομική αναγνώριση του από την κοινότητα των εθνικών κρατών και της ανακήρυξης της μονομερούς ανεξαρτησίας. Αυτό το πράγμα αποτελεί δυναμίτη. Το πρόβλημα μας είναι αυτό, ότι η νομιμοποίηση, η χρησιμοποίηση μειονοτήτων, οδηγηθήκαν ότι μια μειονότητα η οποία προκάλεσε ένοπλες ταραχές τελικά κατόρθωσε να γίνει ανεξάρτητο κράτος στην πορεία με την επανένωση με την Αλβανία. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μειονότητες στα Βαλκάνια έχουν ένα παράδειγμα το οποίο τους βολεύει και το χρησιμοποιούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ γειτονικών λαών. Επί παραδείγματι γιατί αυτό να μην το αξιοποιήσει η Τουρκία ώστε να υπερασπιστεί τους Τούρκους της Βουλγαρίας κάποια στιγμή ώστε η μουσουλμανική μειονότητα να αναγνωριστεί ως Τουρκική. Μήπως έτσι δεν συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις, πλην της τελευταίας, στα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτή που θα θέλαμε, πολύ διαφορετική από εκείνη που θα ήταν εποικοδομητική για την σχέση των κρατών, αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι καταστάσεις και βέβαια οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα λόγο να μην αξιοποιήσουν αυτό που οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι έκαναν…

Η Τουρκία επενδύει και στα λάθη που κάναμε εμείς στα Βαλκάνια.
-Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα και δικά μας λάθη, όμως η περίπτωση του Κοσσόβου δεν συνιστά λάθος της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, με κορυφαία πολιτική επιλογή των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Δεν μπορούσε καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι πάρα πολύ διαφορετικό από αυτό που έγινε στην περίπτωση που συζητάμε. Αντιθέτως σε ζητήματα που αφορούν την χώρα μας ή την Κύπρο, μπορώ να πω πραγματικά ότι έχουμε διαπράξει σοβαρότατα λάθη ως κράτος, δεν έπρεπε ποτέ να έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. από την στιγμή που δεν είχε πρώτα από όλα η Άγκυρα αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έπρεπε να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις αυτές από την στιγμή που έχει διακόψει, που δεν έχει ανταποκριθεί η Άγκυρα τρείς φορές σε τελεσίγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα αυτό.

Αυτά είναι σοβαρότατα λάθη, σκεφτείτε ότι η Τουρκία θέλει να μπει σε ένα κλαμπ, σε έναν οργανισμό όπου η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη του με δικαίωμα ΒΕΤΟ και η Τουρκία μπαίνει λέγοντας ότι εγώ δεν αναγνωρίζω την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι εγκληματικό λάθος το ότι επιτρέψαμε να αρχίσει η διαδικασία αυτή. Το επέτρεψε η κυβέρνηση Σημίτη, το ανέχτηκε εν συνεχεία η κυβέρνηση Καραμανλή και τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου αποδέχτηκε και δεν συζήτησε καν το ζήτημα ότι εξέπνευσε και το τρίτο τελεσίγραφο της Ε.Ε. για το περιβόητο πρωτόκολλο της Άγκυρας και τώρα πια δεν έγινε καν και συζήτηση. Μετά από όλα αυτά δεν μπορεί να μας φταίνε οι Ευρωπαίοι στο Κυπριακό, ούτε μπορούμε να περιμένουμε από τους Γάλλους και τους Γερμανούς να είναι Κυπριότεροι των Κυπρίων, να το πω με μια έκφραση.

Είστε αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση;
-Υπάρχει διέξοδο από την κρίση, υπάρχει διέξοδος και για τα εθνικά θέματα και αποκατάστασης της ενότητας κυβέρνησης και λαού, αυτή η λύση είναι μια και μοναδική, να πάρει αμέσως πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα που αφορούν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί ενότητα κυβέρνησης και λαού, μόνο έτσι μπορεί να συσπειρωθεί ο Ελληνικός λαός πίσω από στόχους που έχει βάλει η ίδια η κυβέρνηση και με τους οποίους συμφωνεί, όπως είναι η περιστολή του εντελώς σπάταλου, υπερχρεωμένου χάριν πολιτικών ρουσφετιών δημόσιου τομέα, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, σε αυτά συμφωνούμε όλοι, η σπατάλη που γίνεται στα νοσοκομεία, τα αίσχη με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Η σκέψη είναι πραγματικά πολύ απλή και αυτό πρέπει να το βάλλουμε όλοι μας μπροστά σαν όραμα, η κυβέρνηση κόβει, παίρνει πίσω τα μέτρα που λεηλατούν το εισόδημα των συνταξιούχων και των μισθωτών και ο λαός συσπειρώνεται πίσω της σε όλα τα μέτρα εξυγίανσης του Ελληνικού δημοσίου και διόρθωσης των λαθών της χώρας μας, αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μας επιτρέπει και στα οικονομικά, και στα εθνικά θέματα και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, να μπορέσουμε να έχουμε θετική διέξοδο και όχι μοιρολατρία και παράπονα και κλάματα. Διαφορετικά δεν υπάρχει ελπίδα.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_9363.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.