-->

Header Ads

Δέκα θέσεις Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Σαμαράς πραγματοποιεί, από σήμερα, διήμερη επίσκεψη στη Λέσβο, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματος. Σε ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Λέσβου ο κ. Σαμαράς παρουσίασε μεταξύ άλλων και «δέκα θέσεις» για την έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από το Μνημόνιο:
Θα συνοψίσω αυτά που έχω να σας πω σε δέκα θέσεις:



 * Πρώτον, η τωρινή κρίση δεν είναι η αποτυχία μιας διακυβέρνησης, αλλά η κρίση μιας ολόκληρης γενιάς. Η κρίση ενός πολιτικού συστήματος. Κι η κρίση ενός οικονομικού μοντέλου.
– Δεν βρεθήκαμε με υψηλό χρέος τώρα. Είχαμε βρεθεί με υψηλά χρέη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Κι από τότε καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τα ελέγξει.
– Δεν βρεθήκαμε με υψηλά ελλείμματα τώρα. Είχαμε βρεθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Και δεν καταφέραμε να τα περιορίσουμε.
Γι’ αυτά όλα δεν ευθύνεται ένα κόμμα. Ευθύνονται όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Ακόμα κι εκείνα που δεν κυβέρνησαν. Που πίεζαν συνεχώς για ακόμα περισσότερες κοινωνικές παροχές με δανεικά. Για ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση της ανταγωνιστικότητάς μας.

* Δεύτερον, η τελευταία διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα αυτά. Αλλά δεν τα δημιούργησε. Τα  βρήκε!
— Είναι αλήθεια, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να ελέγξει τα ελλείμματα στις περισσότερες ΔΕΚΟ. Αλλά κατάφερε να πουλήσει την «Ολυμπιακή», που είχε φορτώσει με χρέη την Ελλάδα και με ελλείμματα τους προϋπολογισμούς, πάντα επί ΠΑΣΟΚ. Που κι αυτά καταχρέωσαν τη χώρα.
— Είναι αλήθεια ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να ελέγξει τα ελλείμματα στη Δημόσια Υγεία. Αλλά κατάφερε να συγχωνεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία από 130 και πλέον σε μόλις 13!
Τότε το ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε και χάλαγε τον κόσμο. Τώρα αποδέχεται τη μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας και την πάει παραπέρα. Συγχωνεύει τα 13 ασφαλιστικά ταμεία σε μόλις 3…
Με μια διαφορά, ωστόσο: Ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πείραξε τις συντάξεις. Ενώ το ΠΑΣΟΚ έκοψε τις συντάξεις…
— Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία δύο χρόνια δεν κατάφερε να περιορίσει το έλλειμμα. Άλλωστε το έλλειμμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο σε όλες τις χώρες. Όμως πήρε μέτρα έγκαιρα. Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά τα ακύρωσε το ΠΑΣΟΚ μόλις ανέλαβε, αρχές Οκτώβρη του 2009. Κι έτσι το έλλειμμα έφτασε σε πρωτοφανή ύψη.

* Τρίτο σημείο: παρά την εκτίναξη του ελλείμματος και του χρέους, η κατάσταση δεν ήταν ακόμα απελπιστική το περασμένο Φθινόπωρο. Τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονταν σε υποφερτά επίπεδα όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Ύστερα, όμως, το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα που παρέλαβε, και αρνήθηκε να πάρει μέτρα για την επόμενη χρονιά. Έκανε δηλαδή το αντίθετο απ’ ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έκανε το αντίθετο απ’ ό,τι έκαναν και οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών…
Κι έτσι το έλλειμμα που θα μπορούσε να κλείσει κάτω από 10% για το 2009, έφτασε το 13,6%. Εξ αιτίας του ΠΑΣΟΚ και με ευθύνη του…
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνιόταν επί μήνες να πάρει οποιοδήποτε μέτρο και διέσυρε την Ελληνική Οικονομία στο εξωτερικό! Για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία, εμφανίστηκε κυβέρνηση που παρομοίαζε την Οικονομία της χώρας της με τον… «Τιτανικό»!
Κι έτσι, ένα πρόβλημα ελλείμματος που ήταν κοινό για όλες τις χώρες της Ευρώπης, έγινε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη. Κάπως έτσι, μας παρέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

* Τέταρτον σημείο: το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα τον περασμένο Μάϊο έδωσε στη χώρα προσωρινή ρευστότητα, αλλά δεν έδωσε διέξοδο από την κρίση. Οι αγορές εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Τα spreads των επιτοκίων εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, κοντά στις 800 μονάδες βάσης. Από τις 133 που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία…
Προσέξτε: 133 μονάδες τα παρέλαβαν. Και 800 τα έφτασαν! Ακόμα και μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, τα spreads παραμένουν σε απαγορευτικά ύψη. Παρά την βοήθεια της τρόϊκας. Αυτό είναι ατόφιο «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ…

* Πέμπτον σημείο: εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ να φωνάζουμε «λεφτά υπάρχουν» και να τάζουμε παροχές σε όλους, όταν ξέρουμε ότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Εμείς δεν λέμε στον κόσμο ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς θυσίες. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ…
Αλλά ούτε δεχόμαστε το αδιέξοδο που μας έβαλε το ΠΑΣΟΚ. Ούτε δεχόμαστε το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ούτε δεχόμαστε να ρίξουμε στον καιάδα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας: τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, όλους τους δημιουργικούς Έλληνες. Και τα όνειρα της νέας γενιάς…
Γι’ αυτό προβάλαμε το δικό μας Σχέδιο εξόδου από την κρίση. Που δίνει στη χώρα Ελπίδα. Κι αμέσως θα σας εξηγήσω γιατί…

* Έκτο σημείο: σε τι συνίσταται το Σχέδιό μας;
Στηρίζεται στη διαπίστωση, ότι το έλλειμμα του κράτους δεν είναι ένα πράγμα, είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα: Είναι το έλλειμμα που οφείλεται σε παραδοσιακές και χρόνιες δυσλειτουργίες του κράτους – όπως ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, η φοβερή γραφειοκρατία, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Αυτό το ονομάζουμε «διαρθρωτικό έλλειμμα»…
Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι του ελλείμματος που οφείλεται στην ύφεση. Όταν η οικονομία δεν πάει καλά, όταν η παραγωγική δραστηριότητα υποχωρεί, όταν πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα και αυξάνεται η ανεργία, τότε τα έσοδα του κράτους μειώνονται. Κι από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας. Τότε το έλλειμμα μεγαλώνει για λόγους άσχετους με τις παραδοσιακές δυσλειτουργίες του κράτους. Μεγαλώνει λόγω ύφεσης! Κι αυτό είναι το λεγόμενο «κυκλικό έλλειμμα».
Το Μνημόνιο επιβάλλει υπερβολικά μέτρα για να χτυπήσει το πρώτο μέρος του ελλείμματος, το «διαρθρωτικό»…
Αλλά δεν ασχολείται καθόλου με το δεύτερο μέρος του ελλείμματος, το «κυκλικό».
Για την ακρίβεια τα μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο μειώνουν το «διαρθρωτικό» αλλά αυξάνουν το «κυκλικό» έλλειμμα. Κι έτσι για να μειώσουμε μέσα σε τέσσερα χρόνια το έλλειμμα κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, υποβάλλουμε τον ελληνικό λαό σε θυσίες που αντιστοιχούν σε 20 μονάδες του ΑΕΠ!
Εμείς εδώ λέμε δύο πράγματα. Δεν χρειάζονται θυσίες παραπάνω από αυτές που έγιναν ήδη. Δεν χρειάζονται περιοριστικά μέτρα παραπάνω απ’ αυτά που πάρθηκαν ήδη. Αυτά όλα αρκούν για να περιορίσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα…
Τώρα χρειάζονται μέτρα που αντιμετωπίζουν την ύφεση. Μέτρα τελείως διαφορετικά, που τονώνουν την αγορά κι έχουν μηδενικό κόστος. Δηλαδή μέτρα που περιορίζουν και το κυκλικό έλλειμμα.
Κι έτσι, χωρίς πρόσθετες θυσίες μηδενίζουν το συνολικό έλλειμμα. Αφού ταυτόχρονα χτυπάμε και το διαρθρωτικό και το κυκλικό του σκέλος.

*Έβδομο σημείο: Το Σχέδιό μας προβλέπει όχι μόνο να σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Αλλά και να αποκατασταθούν κάποιες απαράδεκτες αδικίες τους. Όπως για παράδειγμα το κόψιμο των συντάξεων από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Που δεσμευόμαστε να τις αποκαταστήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Μερικές τουλάχιστον, από την αρχή. Και συνολικά, το συντομότερο.
Έχουμε μάλιστα προτείνει και κωδικούς του Προϋπολογισμού απ’ όπου μπορούν να περικοπούν αληθινές σπατάλες, για να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
Σε πρώτη φάση δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε τους όρους του Μνημονίου. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να κόψουμε απ’ αλλού για να επιστρέψουμε συντάξεις στα πιο αδύναμα στρώματα. Και θα το κάνουμε.
Δεν μπορούν να πληρώνουν την κρίση οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν μπορεί να το αντέξει αυτό η κοινωνία μας. Δεν μπορεί να το αντέξει καμία κοινωνία. Και θα το σταματήσουμε…

* Όγδοο, λέμε και κάτι ακόμα: ότι εκτός από το έλλειμμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το χρέος. Ταυτόχρονα με το έλλειμμα. Από τώρα…
Διότι με την πολιτική που επιβάλλει το Μνημόνιο στο τέλος της τετραετίας θα έχει ανέβει πολύ το χρέος. Θα έχει φτάσει στο 150% του ΑΕΠ! Και με τόσο υψηλό χρέος δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε. Θα είμαστε για πάντα εξαρτημένοι από το Μηχανισμό Στήριξης. Θα είμαστε μια μόνιμα ανάπηρη κοινωνία. Και μια μόνιμα ανήμπορη και εξαρτημένη χώρα…
Για να χτυπήσουμε το χρέος από τώρα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη Περιουσία του Δημοσίου. Που είναι τεράστια. Είναι στην πραγματικότητα ανυπολόγιστη. Και παραμένει ανεκμετάλλευτη. Όχι να πουλήσουμε τα «ασημικά». Όχι να «ξεπουλήσουμε» τη γη μας. Αλλά να αξιοποιήσουμε – δηλαδή να δώσουμε αξία – σε περιουσία του Δημοσίου που τώρα είναι ανενεργή.
Σκεφτείτε: έχουμε τεράστια ακίνητη περιουσία και μας πνίγουν τα χρέη! Μόνο το πολύ γνωστό και χωροθετημένο κομμάτι αυτής της δημόσιας περιουσίας, ξεπερνά σε αντικειμενική αξία το συνολικό χρέος της Ελλάδας! Κι εμείς γονατίζουμε από το βάρος των χρεών, μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ακόμα μεγαλύτερης υπερχρέωσης, αλλά δεν τολμάμε να αξιοποιήσουμε την αργή περιουσία μας, μικρό μέρος της οποίας θα αρκούσε για να μας βγάλει από την κρίση. Και να πυροδοτήσει βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη για πολλά χρόνια.
Δεν πρόκειται να «ξεπουλήσουμε». Αλλά μπορούμε να μετατρέψουμε την περιουσία μας που κάθεται, σε Εθνικό Ενεργητικό.
Ένα μικρό μέρος της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να αξιοποιηθεί με μακροχρόνιες μισθώσεις, leasing και ΣΔΙΤ, ώστε να αποφέρει μελλοντικά έσοδα, χωρίς το κράτος να χάσει το έλεγχο.
Κι ένα ακόμα μικρότερο μέρος της περιουσίας  του Δημοσίου μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά, ώστε να φέρει στα ταμεία του κράτους άμεση ρευστότητα που θα μειώσει το χρέος. Ή τουλάχιστον θα το συγκρατήσει…

* Ένατο σημείο: Σας περιέγραψα ήδη τα δύο κεντρικά στοιχεία του Σχεδίου μας: Να μειώσουμε ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό μέρος του ελλείμματος. Και να μειώσουμε ταυτόχρονα, το έλλειμμα και το χρέος.
Και τώρα μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις:
— Με βάση το Μνημόνιο, το έλλειμμα θα έχει μειωθεί, αλλά δεν θα έχει μηδενιστεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
– Με βάση αυτό που προτείναμε εμείς, το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί μέσα σε δύο χρόνια, αν εφαρμόσουμε το Σχέδιο σήμερα.
— Με βάση το Μνημόνιο, το χρέος θα έχει εκτοξευθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια από το 115% του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ. Δηλαδή θα είμαστε σε χειρότερη θέση, παρά τις θυσίες που θα έχουμε υποστεί.
– Με βάση το Σχέδιο που προτείνουμε, το χρέος θα έχει πέσει σημαντικά κάτω από το 100% σε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή η Ελλάδα, με πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό της και σημαντικά μειωμένο χρέος, δεν θα είναι πια υπερχρεωμένη. Και δεν θα χρειάζεται πια το Μηχανισμό Στήριξης της τρόϊκας. Άρα θα μπορεί να απαλλαγεί από τους όρους του Μνημονίου. Άρα θα ανακτήσει τον έλεγχο της διακυβέρνησής της και της πολιτικής της.
Όχι για να αρχίσει πάλι να ξοδεύει αλόγιστα και να μοιράζει δανεικά. Αλλά για να υιοθετήσει αληθινά αναπτυξιακές πολιτικές. Κυρίως μειώνοντας τους φόρους…
Γιατί μη γελιέστε: με τέτοιους φόρους όπως οι σημερινοί, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε τις άλλες χώρες μπορούμε να ανταγωνιστούμε που φορολογούν πολύ λιγότερο τους πολίτες τους και τους επενδυτές τους. Ούτε τη φοροδιαφυγή να αποφύγουμε…
Το δεύτερο και πιο αποφασιστικό βήμα για την εξυγίανση της Ελλάδας θα γίνει όταν απαγγιστρωθούμε από το Μνημόνιο και μειώσουμε τη φορολογία. Που τώρα αυξάνεται συνεχώς…
Με το δικό μας Σχέδιο θα απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου, σε σύντομο χρόνο. Ακολουθώντας το Μνημόνιο δεν θα απαλλαγούμε, ουσιαστικά, ποτέ…
Θα τηρήσουμε τους όρους του μέχρι να μπορέσουμε να στηριχθούμε στα πόδια μας. Δεν θα αθετήσουμε τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα. Δεν παίζουμε εμείς με την αξιοπιστία της χώρας.
Αλλά από την πρώτη στιγμή ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να απαλλαγούμε σύντομα από τους όρους του Μνημονίου: Να επιτύχουμε άμεσα την Ανάκαμψη. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Κι ύστερα να μπούμε σε βιώσιμη Ανάπτυξη…
Αυτό είναι και η ουσία του Σχεδίου μας. Να βγει η Ελλάδα από την κρίση με Ανάπτυξη. Όχι να βυθίζεται συνεχώς σε οικονομικό μαρασμό. Να σταθεί στα πόδια της και να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Με θυσίες που πιάνουν τόπο. Δεν διαλύουν την Οικονομία της και την Κοινωνία της. Με θυσίες που έχουν ημερομηνία λήξεως, δεν είναι ατέλειωτες. Ούτε μάταιες..
Κι αν ορισμένα από τα επιχειρήματα αυτά σας φαίνονται τεχνικά, δεν είναι! Είναι τα θέματα από τα οποία κρίνεται η ζωή μας. Γι’ αυτό έρχομαι εδώ. Να σας πω την αλήθεια. Ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Μην ακούτε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που καινούργιο τους ρόλο έχουν, αποκλειστικά και μόνο, να τρομάζουν τον Ελληνικό λαό


http://www.antinews.gr/?p=55602

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.