-->

Header Ads

"Αν οι πολιτικοί συμφωνήσουν με το ‘Μακεδονία του Βαρδάρη’, τότε πρέπει να υπάρχει και ‘Αιγαιατική Μακεδονία’»


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, πραγματοποιήθηκε εχθές στο χωριό Τρνοβο της πΓΔΜ, η 30η «Παμμακεδονική» Συνοριακή Συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση των «Μακεδόνων της Αιγαιατικής Μακεδονίας» υπό το σύνθημα «Η ‘Μακεδονία’ είναι αιώνια». Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι σλαβόφωνων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Στη συνάντηση στο Τρνοβο παραβρέθηκε και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, ο οποίος στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες τόνισε ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τα αιώνα συναισθήματα των Σλαβόφωνων.
«Εμείς οι ‘Μακεδόνες’ γνωρίζουμε ποιοί είμαστε και αυτή η επίγνωση δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως εμπόδιο στην ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Θα παρουσιάσουμε αυτό το γεγονός σε όλο τον κόσμο, επειδή το να θυμάσαι και να έχεις μνήμη είναι ένας τρόπος να διατηρήσεις αυτό που αγαπάς, αυτό με το οποίο ταυτίζεσαι, αυτό που αρνείσαι να χάσεις, και αυτό είναι το όνομά μας και η ταυτότητα ως μια συλλογική κληρονομιά των προηγούμενων γενιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεβσκι.

Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις απόψεις περί φόβου, διαιρέσεων, διαχωρισμών ή τα σενάρια αποκάλυψης για την κατάσταση της χώρας: «Αυτό δεν είναι το στυλ των ‘Μακεδόνων’, αυτό δεν είναι στον κώδικά μας. Ο ‘Μακεδόνας’ δεν βλέπει μια δυσκολία σε κάθε ευκαιρία, αλλά μια ευκαιρία σε κάθε δυσκολία. Δέχομαι τη δουλειά αντί για κριτική, αισιοδοξία αντί για διάδοση φόβου, πολιτισμό αντί για προσβολή, μάχη ιδεών και εννοιών, ειλικρίνεια αντί για ψέμα, πίστη στο Θεό αντί για βλασφημία, οικοδόμηση αντί για ληστεία, οικογενειακές αξίες αντί για ναρκωτικά και φαυλότητα. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να γίνουμε ένα σεβαστό μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».
Ο κ. Γκρούεβσκι επισήμανε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξασφάλισε την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και ότι συνεχίζει με τις μεταρρυθμίσεις: «Εργαζόμαστε εντατικά μαζί με τους εταίρους μας της Ε.Ε. για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, θα συνεχίσουμε τον σκληρό και ασυμβίβαστο αγώνα κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς, επειδή υπονομεύουν την κοινωνία. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαιρέσεις ή παιχνίδια με τα συναισθήματα των ανθρώπων στην πορεία προς την Ε.Ε.».
Σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Kanal5 ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, ενθάρρυνε τις ενώσεις των σλαβοφώνων να συνεχίσουν τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και την προώθηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας:

«Ας υπάρχει πνεύμα ενότητας μεταξύ των διάφορων ‘μακεδονικών’ οργανώσεων. Οι διαφορές ας επιλυθούν με συζήτηση, και η συμφιλίωση ας είναι ο τελικός στόχος. Εμείς δεν θέλουμε και δεν ζητάμε τίποτα που δεν είναι δικό μας. Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη, εμείς πιστεύουμε στη δικαιοσύνη». Ο Άντον Τσέκρεβ, μέλος του Ουράνιου Τόξου, αναφέρθηκε όπως υποστήριξε το ρεπορτάζ του τ/σ, στις αντιδράσεις των Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής διακρίσεων: «Σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε να μας ξαναβαφτίσουν. Εμάς εκεί ήδη μας ξαναβάφτισαν, τώρα θέλουν (σ.σ. να ξαναβαφτίσουν) και τη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Το συνταγματικό μας όνομα είναι ‘Μακεδονία’. Αν οι πολιτικοί συμφωνήσουν με το ‘Μακεδονία του Βαρδάρη’, τότε πρέπει να υπάρχει και ‘Αιγαιατική Μακεδονία’».

Ο Αλεξάνταρ Πόποβσκι, Πρόεδρος της Ένωσης Οργανώσεων των «εκδιωχθέντων από την Ελλάδα Μακεδόνων», ζήτησε εάν γίνει δημοψήφισμα για το ζήτημα του ονόματος, στο οποίο ωστόσο οι αντιτίθενται, να μπορέσουν να ψηφίσουν και οι ομογενείς, οι οποίοι ζουν εκτός της πΓΔΜ. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του σχετικού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας Dnevnik: «Χωρίς τη διασπορά να μην επιλυθεί το όνομα», στο οποίο επισημαίνεται ότι οι σλαβόφωνοι της διασποράς ζήτησαν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδα, στη χθεσινή συνάντηση η οποία έγινε σε πατριωτική ατμόσφαιρα, παραβρέθηκαν περίπου 1.000 άτομα από την πΓΔΜ και από το εξωτερικό, αριθμός ο οποίος είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Δραγουμάνος

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_5206.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.