ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

H Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακή μητρόπολη της Νέας Οικονομίας.


Τον φθηνότερο φορητό υπολογιστή με οθόνη αφής, που κοστίζει μόλις 35 δολάρια, παρουσίασε ο Ινδός Υπουργός Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Κάπιλ Σίμπαλ.
Το νέο λάπτοπ, σχεδιασμένο ειδικά για φοιτητές, παρέχεται με μηχανές πλοήγησης στο διαδίκτυο, PDF reader και εφαρμογές προβολής βίντεο για παρουσιάσεις σε κοινό.
Σύμφωνα με τον κ. Σίμπαλ, η συσκευή με λογισμικό Linux αναμένεται να κυκλοφορήσει σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετά το 2011. Στόχος είναι, ωστόσο, η περαιτέρω μείωση της τιμής του στα 20 δολάρια και σταδιακά στα 10 δολάρια.
Ακούει κανείς; Δεν νομίζω. . Τόσα χρόνια φωνάζω για την επιτακτική ανάγκη  να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό κλώνο της Silicon Valley στην χώρα μας, αλλά …Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Η Silicon Valley  είναι συνώνυμη με την δημιουργία νέων, δυναμικών και συχνά (αλλά όχι πάντα) επιτυχημένων τεχνολογικών επιχειρήσεων (startups) βασισμένων σε καινοτόμες (έως και τρελές) ιδέες νεαρών επιστημόνων που μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο (συχνά και πριν καν αποφοιτήσουν από αυτό), στημένων ακόμα και σε διάφορες αποθήκες ή  γκαράζ και χρηματοδοτούμενων από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital).
Στην χώρα μας, σύμφωνα με το kinitron, δυστυχώς μπορεί να μην έχουμε MIT και Stanford  αλλά έχουμε αρκετά καλά πανεπιστήμια, τόσο στην Αθήνα  όσο και σε άλλες πόλεις, στα οποία φοιτά ένας αρκετά μεγάλος αριθμός νέων επιστημόνων με τεχνολογικά ενδιαφέροντα.
Αρκετοί από αυτούς τους φοιτητές μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών τους σπουδών φεύγουν για μεταπτυχιακά και διαπρέπουν στο εξωτερικό. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν αρκετοί nerds, τουναντίον μάλιστα.
Πόλεις όπως η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα για να θυμηθώ μερικές, έχουν αρκούντως σημαντική προσωπικότητα ικανή για να ελκύσουν αυτούς τους νεαρούς επιστήμονες και το κλίμα είναι αρκετά εύκρατο για να αποτελέσει λόγο προσέλκυσης και ξένων νέων επιστημόνων (κυρίως βορειοευρωπαίων) επιπλέον των Ελλήνων.
Πλούσιοι Έλληνες επίσης υπάρχουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιποι Ελλάδα.
Ακόμη και να μην υπάρχει η απαραίτητη διασπορά αυτό δεν είναι πρόβλημα αρκεί κανείς να αναλογιστεί την έκταση της πραγματικής Silicon Valley σε σχέση με την ελληνική επικράτεια. Επιπλέον η χώρα μας αρχίζει και γίνεται καλοκαιρινός, τουλάχιστον, τόπος διαμονής αρκετών ευκατάστατων βορειοευρωπαίων και όχι μόνο.
Τι συμβαίνει λοιπόν και δεν έχουμε επιτύχει ακόμη αυτή την «αυτανάφλεξη» τεχνολογικής επιχειρηματικότητας που όλοι προσδοκούμε;

http://www.politis-gr.com/?p=2671

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια