-->

Header Ads

Τα «φιλέτα γης» αφορμή για την έκρηξη εθνικισμού

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της επαρχίας της Χειμάρρας στη Βόρειο Ήπειρο, εξαιτίας της δράσης ακραίων εθνικιστικών αλβανικών στοιχείων αλλά και οργανωμένων κυκλωμάτων Αλβανών από τα Τίρανα, που θέλουν να βάλουν χέρι σε περιουσίες, καταπατώντας παραθαλάσσιες εκτάσεις-φιλέτα των ομογενών σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως η «αλβανική Ριβιέρα».

Η δολοφονία του 37χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένα έγκλημα εθνοτικού μίσους, με πρόφαση μόνο το γεγονός ότι το θύμα μιλούσε Ελληνικά και όχι Αλβανικά, όπως απαιτούσαν προκλητικά οι δράστες. Και δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ακολούθησε μια σειρά από γεγονότα κατά μελών της μειονότητας το τελευταίο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια η Χειμάρρα αποτελεί την αιχμή του αλβανικού εθνικισμού. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια περιοχή που ο Ενβέρ Χότζα το 1946-'47 είχε εξαιρέσει από τις μειονοτικές ζώνες της ελληνικής μειονότητας, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν ελληνικής καταγωγής.

Οι ομογενείς, αν και ένα πολύ μεγάλο μέρος τους έχει έρθει στην Ελλάδα, κρατούν επαφή με τον τόπο τους και επιστρέφουν συχνά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στήνοντας επιχειρήσεις και στηρίζοντας τους συμπατριώτες τους... Από το 2003 έχουν εκλέξει ως δήμαρχο της Χειμάρρας τον ομογενή Βασίλη Μπολάνο, που είναι πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2008 της Δημοκρατικής Ενωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια».

Ο ίδιος έχει γίνει επανειλημμένα στόχος διαφόρων πολιτικών κύκλων της Αλβανίας και κυρίως αρκετών ΜΜΕ για τις θέσεις που εκφράζει, ζητώντας να αναγνωριστεί και επίσημα η περιοχή της Χειμάρρας, που κατοικούνταν πάντα από ελληνικής γλώσσας και συνείδησης πληθυσμό, ως περιοχή της ελληνικής μειονότητας.

Και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις για την εκλογή του ήταν επεισοδιακές, αφού είχε συνασπιστεί εναντίον του ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων που τις χωρίζουν μεγάλες διαφορές στα πολιτικά πράγματα της Αλβανίας, ενώ υπήρξαν και οργανωμένες προσπάθειες καλπονοθείας και αλλοίωσης του αποτελέσματος.

Θέρετρο
Μπορεί το ιδιοκτησιακό με τη διεκδίκηση από τους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους τους των περιουσιών που δημεύτηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς να αποτελεί ένα γενικευμένο ζήτημα σήμερα στην Αλβανία, όμως σε ολόκληρη την επαρχία της Χειμάρρας παίρνει συχνά εκρηκτικές διαστάσεις.

Γιατί η περιοχή αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και περιζήτητα θέρετρα της Αλβανίας (αυτές τις ημέρες πέρασε εδώ τις διακοπές του και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα), με αποτέλεσμα τα ακριβά φιλέτα της να τα έχουν βάλει στο μάτι οργανωμένα συμφέροντα Αλβανών από τα Τίρανα, έχοντας συχνά κυβερνητική κάλυψη, ενώ στην περιοχή ενδιαφέρονται να επενδύσουν αρκετές ιταλικές εταιρείες. Το ίδιο το κράτος, επίσης, έχει στήσει μια μεγάλη επιχείρηση καταπάτησης των κτημάτων των Χειμαρριωτών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μια αλβανική εταιρεία, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και ο γαμπρός του Σαλί Μπερίσα, Αρμπάρ Μαρλέζι, επιχειρεί να καταπατήσει μια παραθαλάσσια έκταση-φιλέτο 700 στρ. στην παραλία Κακομιά και να φτιάξει ένα τουριστικό χωριό.

Μέσα στην έκταση αυτή έχουν ιδιοκτησίες οι ομογενείς της Νίβιτσας, αλλά και η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας, καθώς υπάρχει εκεί το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Κακομιάς, αλλά και ένα μικρότερο. Από το 2003 γίνονται συνεχώς επεισόδια, ενώ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου έγιναν 5 συλλήψεις ομογενών.

Τον περασμένο Ιούνιο
60 Αλβανοί ξυλοκόπησαν άγρια κάτοικο των Δρυμάδων μέσα στο κτήμα του

Eνα επεισόδιο που έγινε στα μέσα Ιουνίου στην παραλία των Δρυμάδων και είναι ένα από τα χωριά της Χειμάρρας είναι ενδεικτικό του τρόπου που επιχειρείται να αρπαχτεί από Αλβανούς η περιουσία των ομογενών, την οποία βλέπουν ως φιλέτα. Ενας κάτοικος των Δρυμάδων, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτήμα του, δέχτηκε την επίθεση περίπου 60 Αλβανών. Οταν αρνήθηκε, οι «επισκέπτες» τον ακινητοποίησαν, ρίχνοντάς του σπρέι και στη συνέχει βιπράγησαν εναντίον του ενώ άλλοι έριχναν την περίφραξη.

Αυτό το οικόπεδο πριν από το καθεστώς του Χότζα ανήκε στην οικογένεια του Δρυμαδιώτη, αλλά στη διάρκεια του κομμου-νιστικού καθεστώτος δημεύτηκε και χτίστηκε ένα κτίσμα για παραθέριση. Κάποιοι Αλβανοί από τα Τίρανα εμφανίστηκαν τελευταία χρόνια να έχουν αγοράσει το ακίνητο από κάποιο εργατικό συνδικάτο (!). Ομως η οικογένεια των ομογενών στους Δρυμάδες προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε έπειτα από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Και ενώ θεωρούσαν ότι το θέμα είχε λήξει, οι Αλβανοί από τα Τίρανα κατέφτασαν με μπράβους και συνολικά 60 άτομα, επιχειρώντας με τη βία να τους απομακρύνουν. Και αυτό θα γινόταν αν δεν υπήρχε έντονη αντίδραση των Δρυμαδιωτών, που κατά δεκάδες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στον συγχωριανό τους.

Ακολούθησαν συμπλοκές, με αποτέλεσμα να επέμβει τελικά η αστυνομία και να αποτραπεί -προς το παρον;- η καταπάτηση. Πάντως, οι κάτοικοι που είναι αναστατωμένοι με όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν άπραγοι σε τέτοια επεισόδια, ενώ η δημογεροντία του χωριού έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό εκφράζοντας την ανησυχία της. Παρόμοιες ιστορίες είναι πολλές όχι μόνο στην επαρχία της Χειμάρρας αλλά και νοτιότερα, όπως η περίπτωση του Κώσταρι, όπου με πλαστά χαρτιά επιχειρείται να αρπαγούν εκτάσεις ομογενών, καθώς και στη Νίβιτσα, νότια της Χειμάρρας, όπου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου συνέβησαν σοβαρά επεισόδια.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ
Ο Μπερίσα... καθυστερημένα καταδίκασε τη δολοφονία
Ο Σαλί Μπερίσα υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί, καθυστερημένα, για τη δολοφονία του 37χρονου ομογενούς και αφού τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας επιχειρούσαν να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά περιστατικά, παρουσιάζοντας την εκδοχή του... τυχαίου δυστυχήματος. Ο Αλβανός πρωθυπουργός αυτό το διάστημα περνούσε μάλιστα τις διακοπές του στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας, εγκαινιάζοντας ή θεμελιώνοντας και κάποια έργα.Ετσι μπορούσε να έχει σε πολύ μικρό χρόνο άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση, ενώ η ίδια η παρουσία του στην περιοχή ήταν αυτή που τροφοδότησε και την «έξαρση» διαφόρων εθνικιστικών και ακραίων στοιχείων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), το οποίο εκφράζει την ελληνική μειονότητα, και βουλευτής της αλβανικής βουλής Βαγγέλης Ντούλες έσπευσε να μιλήσει για το πιο ειδεχθές έγκλημα που έγινε τα τελευταία είκοσι χρόνια στη χώρα και ότι επρόκειτο για ένα έγκλημα με σκοτεινά κίνητρα, εθνοτικού μίσους.


Κατήγγειλε, επίσης, ότι αυτές τις ημέρες υπήρξαν φωνές και από οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία, που δεν δίστασαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να υποστηρίξουν με κάποιον τρόπο τους δράστες, να βρουν ελαφρυντικά ή δικαιολογίες σε μια στιγμή που η ιστορία είναι πολύ άγρια.Η ελληνική μειονότητα και οι φορείς της όμως, πέραν των κινητοποιήσεών, δήλωσαν ότι θα φέρουν το όλο θέμα με διαβήματα στις διεθνείς οργανώσεις και πρώτα απ' όλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Και, όπως φαίνεται, ένα τέτοιο ενδεχόμενο και οι άμεσες επιπτώσεις που θα είχε κατά της Αλβανίας κινητοποίησαν το αλβανικό πολιτικό σύστημα.


Ετσι ο Αλβανός πρωθυπουργός έσπευσε να καταδικάσει τη δολοφονία και να μιλήσει για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού και ότι είναι πολύ βαρύ να μιλάει κανείς τη γλώσσα που επιθυμεί και να του συμβεί κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι δίγλωσση.Και ο κ. Μπερίσα ξέρει πολύ καλά ότι τον επόμενο μήνα θα υποβληθεί η έκθεση προόδου της πορείας της Αλβανίας προς στην ΕΕ και ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός δεν μπορεί να μην περιληφθεί.Επίσης, στο σύντομο μέλλον θα παρθεί και η απόφαση από την ΕΕ για την κατάργηση της βίζας των Αλβανών, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά η αλβανική κυβέρνηση και οποιαδήποτε αναβολή θα έχει επιπτώσεις και στην ίδια.

Στην Ευρωβουλή
Το θέμα των πιέσεων που δέχεται η ελληνική μειονότητα, καθώς και των καταπατήσεων των περιουσιών της έφερε τον περασμένο χρόνο στην Ευρωβουλή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά. Οπως ανέφερε, τελευταία απόδειξη της πολτικής διακρίσεων αποτελεί το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές χρησιμοποίησαν προσχηματικά πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές για να προχωρήσουν στην κατεδάφιση μέρους του ελληνικού μειονοτικού χωριού Γυάλα, αφήνοντας εν μία νυκτί άστεγες αρκετές οικογένειες. Επειτα από καταγγελία των ενδιαφερομένων και σχετική έρευνα στις 9 Ιανουαρίου του 2009 η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε τη χορήγηση σχετικού δανείου του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνδέσμου, κρίνοντας ότι οι πράξεις της αλβανικής κυβέρνησης αντιβαίνουν στην πάγια πολιτική της για τον μη βίαιο εκτοπισμό.
ΕΘΝΟΣ
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_5977.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.