-->

Header Ads

Σύγχυση στην κυβέρνηση για την υφαλοκρηπίδα


BΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ
Σύγχυση προκαλούν οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου και του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας. Και αυτό, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα είχε ορίσει την υφαλοκρηπίδα με βάση τη σύμβαση του 1958 με τα 200 μέτρα βάθος ως όριο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την Πέμπτη διαβεβαίωσε ότι ισχύει η σύμβαση του 1982, η οποία ορίζει την υφαλοκρηπίδα με το κριτήριο της απόστασης των 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

Θέση της Ελλάδας είναι αυτή που προκύπτει από τη σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι, την οποία η χώρα μας κύρωσε το 1995 και έθεσε σε εφαρμογή το ίδιο έτος. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, η οποία χρονολογείται από το 1982, η υφαλοκρηπίδα δεν ορίζεται με γεωγραφικά κριτήρια, αλλά με το κριτήριο της απόστασης των 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Τη σύμβαση του ΟΗΕ δεν έχει υπογράψει η Τουρκία, την οποία όμως η χώρα μας καλεί να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real είχε υποστηρίξει επί λέξει: «Η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, οι βυθοί σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα, που είναι προέκταση των ακτών έξω από τα χωρικά ύδατα, δηλαδή σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα». Η διαφοροποίηση της τοποθέτησής του από τη θέση της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τη σύμβαση του ΟΗΕ, ήταν που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ατόπημα χαρακτήρισε τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Θέματος», τόνισε πως οι δηλώσεις Πάγκαλου αντιβαίνουν στα ελληνικά συμφέροντα και κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν αυτές οι θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι και θέσεις του προέδρου της κυβέρνησης, διότι, όπως πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και οι δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων καταγράφονται ως θέσεις».

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν εν τω μεταξύ με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου από την πλευρά του ΚΚΕ οι βουλευτές Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος. Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου και ερωτούν την κυβέρνηση εάν οι δηλώσεις αυτές συνιστούν νέα προσέγγιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» σε σχετικό της ρεπορτάζ μάλιστα δημοσίευσε χάρτη του Αιγαίου στον οποίο επισημαίνονται με σκούρο χρώμα οι περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου, όπου το βάθος βυθού ξεπερνάει τα 200 μέτρα, υποστηρίζοντας: «Εδώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας και όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες για πετρέλαιο».

Ο κ. Βενιζέλος πάντως ερωτηθείς, τελικά, ποιοι κανόνες ισχύουν, της Σύμβασης του 1982 με τα 200 ναυτικά μίλια ή της Σύμβασης του 1958 με τα 200 μέτρα βάθος ως όριο, ξεκαθάρισε: «Η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει οριστεί στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982 και η βασική διαφορά μεταξύ των δύο συμβάσεων είναι ότι η ισχύουσα έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι αμιγώς νομική και δεν έχει καμία σχέση με κανένα γεωλογικό ή γεωφυσικό χαρακτηριστικό» προσθέτοντας κατηγορηματικά: «Ισχύουν τα 200 μίλια έκταση».
ΑΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η τουρκική απειλή στο Αιγαίο και τα ελληνικά δικαιώματα
Απεικονίζονται εδώ οι περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία σε σχέση με τη μέση γραμμή, που καθορίζει τα όρια της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στην ακτή της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο (Συνθήκη της Γενεύης - 1958, και Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας - 1982). Απεικονίζονται επίσης οι γραμμές που ορίζουν την υφαλοκρηπίδα, όπως μονομερώς την όρισε η Τουρκία την 1η Νοέμβρη 1973 και την 18η Ιουλίου 1974 αντίστοιχα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.Απεικονίζεται η περιοχή έρευνας του ΜΤΑ «Σισμίκ-1» στο διάστημα 1-25 Σεπτέμβρη 1976, όπως ανακοινώθηκε από το Δελτίο Οδηγιών προς Ναυτιλλομένους του Τουρκικού Ναυτικού Νο 120/76, Αιγαίον Πέλαγος.Τέλος απεικονίζεται η πορεία του «Πίρι - Ρέις» τον Ιούλη του 2003 και τα δύο σημεία, όπου έκανε έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_9902.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.