Παιχνίδι καθυστερήσεων παίζει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι
Με την προσδοκία μιας θετικής για την ΠΓΔΜ απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τους επόμενους μήνες.
Παιχνίδι καθυστερήσεων παίζει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, με την προσδοκία μιας θετικής για την ΠΓΔΜ απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ετυμηγορία είναι θέμα μηνών, καθώς ολοκληρώθηκε η γραπτή διαδικασία, με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να αισιοδοξεί για μια θετική έκβαση.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο, δεν εκφράζουν ανησυχία και θεωρούν αδιέξοδη τη στρατηγική Γκρούεφσκι, επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς εντυπώσεις είναι πλέον σε βάρος της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξάλλου είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (φωτογραφία). Όπως όλα δείχνουν, κατέθεσε αυτό το αίτημα προκειμένου να δείξει διάθεση διαλλακτικότητας και εποικοδομητικής συμμετοχής στις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, με το βλέμμα στο ευρωπαϊκό ακροατήριο. Τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες στα Σκόπια είναι εντελώς αποθαρρυντικά για την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία διαπιστώνει απώλεια ερεισμάτων τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.
Μήνυμα Μπαρόζο
Οι συνομιλίες που είχε ο κ. Γκρούεφσκι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο ήταν απολύτως απογοητευτικές για τον ίδιο, δεδομένου ότι έλαβε το μήνυμα ότι η αναβάθμιση των ευρωσκοπιανών σχέσεων περνά από την άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό. “Έχει φτάσει η ώρα να επιλυθεί το πρόβλημα. Οι χώρες (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) δεν πρέπει να χάσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα ενός λαού είναι σημαντικά, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό το παρελθόν να μην κρατάει όμηρο το μέλλον. Καλώ όλες τις πλευρές να παραμερίσουν αυτό το εμπόδιο το συντομότερο δυνατόν και ελπίζω ότι πράγματι θα γίνει έτσι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Όπως επισημαίνουν ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε σε όλους τους ευρωπαίους συνομιλητές του ότι τυχόν συμβιβασμός θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα, ενώ προσπάθησε να πείσει για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έχει ελπίδες για θετικές εξελίξεις ούτε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, καθώς ο γ.γ. της Συμμαχίας Α.Φ. Ράσμουσεν δείχνει να σέβεται την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου, με την οποία η ένταξη των Σκοπίων συνδέθηκε με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
Προεκλογικό ιντερμέδιο.
Μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να ενταθούν οι παρασκηνιακές διεργασίες για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς παραμένει ισχυρό το ενδιαφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Ουάσιγκτον. Η ελληνική πλευρά, χωρίς αυτό να δηλώνεται δημόσια, εξακολουθεί να θεωρεί το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” ως μία καλή βάση διαπραγμάτευσης, και πάντως πιστεύει ότι πρέπει η άλλη πλευρά να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί. Το δίλημμα για τον Ν. Γκρούεφσκι, όπως εξηγούν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, είναι αν θα επιμείνει στον εθνικισμό, κερδίζοντας δημοτικότητα στο εσωτερικό, ή αν θα αλλάξει ρότα, στο όνομα της προσέγγισης στις ευρωατλαντικές δομές.
Οι εξελίξεις στο Διεθνές Δικαστήριο
Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στη γραμματεία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το δεύτερο απαντητικό μνημόνιο της Ελλάδος (rejoinder) στην υπόθεση της από 17ης Νοεμβρίου 2008 προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδος, που αφορά την υποτιθέμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Το μνημόνιο αυτό, το οποίο υποβλήθηκε εντός της καθορισθείσης από το δικαστήριο προθεσμίας, περιέχει τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς στα επιχειρήματα που προέβαλε η ΠΓΔΜ στο δεύτερο μνημόνιό της (reply) της 9ης Ιουνίου 2010.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το μνημόνιο αυτό, όπως και το πρώτο απαντητικό μνημόνιο (counter-memorial) της χώρας μας (19/1/2010) τα συνέταξαν επιφανείς αλλοδαποί διεθνολόγοι, οι οποίοι έχουν οριστεί νομικοί σύμβουλοι της Ελλάδας στην υπόθεση αυτή, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ελλάδας ενώπιον του δικαστηρίου: του πρέσβη Γεωργίου Σαββαΐδη, της προϊσταμένης του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του ΥΠΕΞ Μαρίας Τελαλιάν και ομάδας ελλήνων νομικών.
Με την υποβολή του δεύτερου αυτού ελληνικού απαντητικού μνημονίου, ολοκληρώνεται πλέον η γραπτή διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Θα ακολουθήσει η προφορική διαδικασία, η οποία θα οριστεί με απόφαση του δικαστηρίου και θα διεξαχθεί στην έδρα τού τελευταίου, στη Χάγη.
Σύμφωνα με τους κανόνες της διαδικασίας του δικαστηρίου, τόσο το αρχικό μνημόνιο της ΠΓΔΜ όσο και τα μετέπειτα απαντητικά μνημόνια της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ θα παραμείνουν εμπιστευτικά μέχρι την έναρξη της προφορικής διαδικασίας ενώπιόν του.
http://www.makthes.gr/news/politics/64103/
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_6710.html
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε