-->

Header Ads

Η γραφειοκρατία το εμπόδιο πώλησης ελληνικών νησιών

Στα νέα σενάρια πώλησης ελληνικών νησιών αναφέρεται σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, αναπαράγοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. "Για να θέσει υπό τον έλεγχό της τα άθλια δημοσιονομικά, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ορισμένων νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν ήδη πολλοί: από δισεκατομμυριούχους στο Καζακστάν μέχρι επενδυτές από το Μονακό.
Τα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν ωστόσο δυνητικοί επενδυτές θυμίζουν τα πάθη του Σισύφου. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο παράδειγμα ου 63χρονου Αντουάν Μααλούφ που ενδιαφέρθηκε ήδη από την άνοιξη του 2008 να αγοράσει αντί 120 εκατομμυρίων ευρώ τη βραχονησίδα «Πάτροκλος» («Γαϊδουρονήσι») στο Σαρωνικό προκειμένου να δημιουργήσει εκεί ένα θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας. Είχε επισκεφθεί μάλιστα τότε την υπουργό Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ρίχνοντας στο τραπέζι 15 δις ευρώ, εν είδει εγγυήσεων εκ μέρους ορισμένων εκ των μεγαλύτερων οικονομικών ομίλων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τα σχέδια προέβλεπαν μεταξύ άλλων την κατασκευή καζίνο, γηπέδων γκολφ και 5άστερων ξενοδοχείων δυναμικότητας 50.000 επισκεπτών που θα απασχολούσαν περί τους 8.000 εργαζόμενους".

"Η υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τα σχέδιά του και πως έχει τις ευλογίες της. Ο ίδιος ζήτησε τότε μια έγγραφη διαβεβαίωση για να απαντήσει η κ. Πάλλη Πετραλιά: ‘Πώς είπατε; Μα δεν εμπιστεύεστε την ελληνική κυβέρνηση’; Η επιβεβαίωση δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα το πρότζεκτ να θαφτεί. Πρόκειται μόνον για ένα από τα θύματα της παράλυσης του γραφειοκρατικού μηχανισμού και της θεσμοθετημένης διαφθοράς που υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παρότι ο Παπανδρέου στηρίζει τα σχέδια αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει καμία αγοραπωλησία νησιού. Εκτός από τα γραφειοκρατικά εμπόδια υπάρχουν και άλλα, όπως το να βρεθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες".

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι υπάρχει σειρά σχετικών δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν καθώς δεν υπάρχει ακόμη ουσιαστικά κτηματολόγιο.
"Όποιος θέλει να αγοράσει ένα ελληνικό νησί", καταλήγει η Die Welt, "χρειάζεται εκτός από χρήματα και πολύ χρόνο. Συνολικά 8 υπουργεία, από το Πολιτισμού μέχρι το Αμύνης εμπλέκονται στα πρώτα βήματα της διαδικασίας αγοραπωλησίας".


Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.