-->

Header Ads

Barroso – Βερολίνο: Τι κρύβεται στην κόντρα;

Τη στιγμή όπου φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το να συμφωνήσει τελικά σε ένα νέο σχέδιο για να καταπολεμήσει τα δεινά της περιφέρειας της ευρωζώνης, οι αξιωματούχοι της φαίνεται πως μάχονται και πάλι ο ένας τον άλλον.
Ο πυρήνας της διαμάχης μάλλον είναι η διαφωνία για τοχρονοδιάγραμμα.

Το βασικό σημείο διαφωνίας φαίνεται πως είναι το εάν η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδεςστην επέκταση των 440 δισ. ευρώ που διαθέτει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας, ώστε να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες, με τρόπο λιγότερο απότομο από μία πλήρη συμφωνία στήριξης, ή εάν θα πρέπει να περιμένει για περίπου δύο μήνες ακόμη.
Αυτό μπορεί να μοιάζει με απλή διαφορά χρονοδιαγράμματος, όμως στην ουσία είναι μία ακόμα ένδειξη τωναποκλίσεων που έχουν εξοργίσει την Ευρώπη από τότε όπου ξέσπασε η κρίση χρέους, τον προηγούμενο χρόνο, η οποία έθεσε τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εναντίον των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου και των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες εναντίον των εθνικών κυβερνήσεων.
Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, η διαμάχη φαίνεται πως γίνεται ολοένα και πιο προσωπική.
Ο κ. Jose-Manuel Barroso, ο πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε., έχει λάβει δημόσια θέση εναντίον του μεγαλύτερου μέλους της Ε.Ε., της Γερμανίας.
Γερμανοί αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, και ειδικότερα ο κ. Wolfgang Schaueble, ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, έχουν κατηγορήσει ανοιχτά τον κ. Barroso, τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, για ευνοϊκή μεταχείριση των άσωτων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Το αποτέλεσμα είναι να παραλύει η αγορά ομολόγων. Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας την Τετάρτη βρέθηκε σε νέο υψηλό, πάνω από το 7%, που η Λισαβόνα έχει δηλώσει πως θεωρεί μη διατηρήσιμο.
Για τον κ. Barroso το θέμα του χρονοδιαγράμματος -αλλά και η χειρουργική τομή στα κεφάλαια του ταμείου στήριξης, ώστε να μπορέσει να αναλάβει και άλλες λειτουργίες όπως την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών- είναι σημαντικό ώστε να γυρίσει το κλίμα στη  κρίση που ταλαιπωρεί την Ε.Ε. εδώ και έναν χρόνο.
Έπειτα από μήνες αρνητικών ειδήσεων, στην αρχή του νέου έτους όλοι ήλπιζαν ότι η Ε.Ε. θα σημείωνε μία μεγάλη νίκη. Την προηγούμενη εβδομάδα, η έκδοση ομολόγων στην Πορτογαλία πήγε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Η Ισπανία και η Ιταλία άντλησαν ρευστότητα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα αγοράσει σημαντικό μέρος των ομολόγων που θα βγουν για να χρηματοδοτηθεί η στήριξη της Ιρλανδίας.
Ο κ. Barroso πίστευε ότι μία γρήγορη απόφαση για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του ταμείου στήριξης (EFSF) θα γινόταν νέα ορμή. Μαζί του συμφωνούν οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Πολλοί αναλυτές των αγορών εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη έχουν φτάσει σε ένα σημείο που αντιδρούν αντί να ενεργούν«, δήλωσε ο κ. Barroso στο ευρωκοινοβούλιο και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε μπροστά και όχι πίσω από τις εξελίξεις και πρέπει να το πετύχουμε το γρηγορότερο δυνατό».
Για τους Γερμανούς αξιωματούχους, όμως, η εμφανής αποκλιμάκωση των εντάσεων στις αγορές είναι ευκαιρία για να επιτευχθεί μία μεγαλύτερη και ευρύτερη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και μία δεύτερη ανάγνωση στις συμφωνίες στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Με τη λήξη του EFSF το 2013, επί παραδείγματι, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα διάσωσης. Επιπλέον, Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θέλουν νέες εξασφαλίσεις πως οι χώρες που έφεραν το ευρώ στο χείλος της καταστροφής δεν θα μπορέσουν να προκαλέσουν ξανά τέτοια προβλήματα και ζητούν αυστηρότερους κανονισμούς για τους προϋπολογισμούς.
«Πρέπει να εργαστούμε επίσης στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, των αυστηρών κανόνων για όλους και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Jan Kees de Jager, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος στηρίζει τις γερμανικές θέσεις και συμπλήρωσε: «Η αποτροπή μιας κρίσης είναι φθηνότερη από την αντιμετώπισή της«.
Αν και ούτε ο κ. Schaueble ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel το παραδέχονται δημοσίως, Γερμανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι γίνεται παζάρι: εάν αναγκαστούν και πάλι να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες χώρες, τότε θα ζητήσουν ανταλλάγματα.
Ένας από τους παράγοντες που τους θορυβεί είναι ότι το βάρος της επέκτασης των κεφαλαίων του EFSF θα πέσει κυρίως στους ώμους της Γερμανίας και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν αξιολόγηση τριπλού «Α» στην πιστοληπτική τους ικανότητα, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Κατά την άποψη του κ. Schaueble, ο κ. Barroso έχει επικεντρωθεί στα ισχυρότερα κράτη για την παροχή βοήθειας. «Η Κομισιόν δεν πρέπει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πιέζει μόνο τις χώρες με αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ και όχι αυτές που έχουν συμβάλει περισσότερο στη δημιουργία της κρίσης»  δήλωσε.
FT.com
http://www.politis-gr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.