-->

Header Ads

Προβληματισμοί για την εξωτερική πολιτική

Η άσκηση εξωτερικής συνιστά μία επιλογή μεταξύ εναλλακτικών προτάσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας κατατίθενται διαφορετικές απόψεις για μία σειρά επιλογών της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές αφορά ένα επίπεδο μακροστρατηγικών επιλογών, ειδικότερα τη συμπαράταξη με τη Ρωσία.
Όταν αναλύουμε την εξωτερική πολιτική προσδιορίζουμε δύο περιβάλλοντα, το εσωτερικό και εξωτερικό. Η επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος για μίας μικρής ή μεσαίας εμβέλειας χώρα όπως η Ελλάδα είναι καταλυτική, αφού το διεθνές σύστημα είναι δομικά ιεραρχημένο με βάση την ισχύ. Αυτή προσδι-ορίζει και το κύρος μίας χώρας.

Μετά το τέλος του διπολισμού, οι χώρες του άμεσου περιβάλλοντος ασφαλείας της Ελλάδας έσπευσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, προσφέροντας στις ΗΠΑ εναλλακτικές επιλογές. Αυτό εξουδετέρωσε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, η οποία επί δεκαετίες αποτέλεσε τη μόνη χώρα μέλος της Συμμαχίας. Σταδιακά η περιοχή κατέστη μία εκτεταμένη βάση του ΝΑΤΟ, ένα στόχο που έθεσε με έμφαση η Ουάσινγκτον. Είναι επικίνδυνο για μία χώρα να αγνοεί τη στρατηγική χωροταξία του περιβάλλοντος της. Είναι σαν να αφήνεις κάποιον σε μία ζούγκλα και εκείνος να πιστεύει ότι βρίσκεται σε ένα αστικό δασύλλιο. Σε αυτή την περίπτωση δρα σε μία εικονική πραγματικότητα επικίνδυνη για τον ίδιο και την επιβίωση του.

Η προηγούμενη κυβέρνηση τόλμησε να διευκολύνει την κάθοδο της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Ουσιαστικά επέλεξε να αποτελέσει συστημικό εμπόδιο στην αμερικανική υψηλή στρατηγική έναντι της Ρωσίας και αγνόησε τις «συστάσεις» του τότε αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Σε συνέντευξη του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα είχε εμφατικά δηλώσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να απομακρυνθεί από τη Ρωσία». Τελικά είναι σαφές ότι πέραν των εγγενών αδυναμιών διακυβέρνησης της χώρας η προηγούμενη ηγεσία υπο-νομεύθηκε και αποσταθεροποιήθηκε.

Προφανώς οι Βούλγαροι γνώριζαν περισσότερα όταν έθεταν εμπόδια στη δη-μιουργία του αγωγού, ενώ σήμερα φαίνεται να έχουν ενταφιάσει αυτή την προοπτική. Η εξωτερική πολιτική απαιτεί να θέτουμε εθνικούς στόχους στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής εξωσυστημικών παικτών προκειμένου να μπορούμε να διεκδικούμε.

--Ο κ. Γιώργος Βοσκόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

http://www.elzoni.gr/html/ent/351/ent.5351.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.