Σαμαράς: “Το μνημόνιο πρέπει να αλλάξει”
ΕΡ: Κύριε πρόεδρε, χρειάζεται ο τόπος πρόωρες εκλογές ή αυτές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας;
Απάντηση: Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που, παρά τη μεγάλη εκλογική νίκη της πριν από 15 μήνες, βρίσκεται σε ραγδαία πτώση, χωρίς ελπίδα ανάκαμψης.
Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε και δέσμια ενός Μνημονίου που υπέγραψε χωρίς καν να το διαπραγματευτεί βλέπει τον πολιτικό της χρόνο να εξαντλείται με εντυπωσιακή ταχύτητα.
Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία ανακάμπτει δυναμικά και καλύπτει τη διαφορά που τη χώριζε από το ΠΑΣΟΚ μόλις πριν από έναν χρόνο…
Αυτή την ανοδική πορεία πρέπει να τη συνεχίσουμε μέχρι να γίνει αδιαμφισβήτητο πλειοψηφικό ρεύμα.
Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα μια ώρα αρχύτερα από τον εναγκαλισμό του Μνημονίου. Και ταυτόχρονα να πραγματοποιήσουμε όλες εκείνες τις μεγάλες δομικές τομές, που απαιτούνται για να αλλάξουμε οριστικά το σημερινό ξεπερασμένο μοντέλο διακυβέρνησης. Και το σημερινό αναπτυξιακό μοντέλο που έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο.
Γι’ αυτό η στρατηγική που επιλέξαμε δεν στηρίζεται στη θεωρία του «ώριμου φρούτου» ούτε στην υπονόμευση και τον λαϊκισμό, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ για να γίνει κυβέρνηση.
Εμείς παλεύουμε καθημερινά να αναδείξουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ανατρεπτική αλλά και υπεύθυνη συνάμα, ώστε να φέρουμε κοντά μας το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, να δημιουργήσουμε αληθινό πλειοψηφικό ρεύμα. Και να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά.
Η προσπάθειά μας βρίσκει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Πλησιάζουμε τον στόχο. Οσο πιο μεγάλο μέρος της κοινωνίας φέρουμε κοντά μας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανορθώσουμε, ως κυβέρνηση, την Πατρίδα μας.
Ταυτόχρονα, βέβαια, είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής «απόδρασης» της κυβέρνησης, μέσω πρόωρων εκλογών…
ΕΡ: Η σημερινή κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τον ΦΠΑ προσπαθώντας να αυξήσει τα έσοδα. Αν ήταν στην κυβέρνηση η Ν.Δ., τι θα κάνατε; Θα παίρνατε το ρίσκο να κάνετε μειώσεις στον ΦΠΑ;
Απάντηση: Θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις για τη δραστική αλλαγή των όρων των Μνημονίου, πράγμα που αφορά πρωτίστως τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών. Του ΦΠΑ, ασφαλώς, αλλά όχι μόνο του ΦΠΑ. Ετσι θα δοθεί άμεσα ανάσα στην Οικονομία.
Φυσικά, στόχος μας είναι να βγούμε από το Μνημόνιο όσο γίνεται γρηγορότερα. Αλλά μέχρι να βγούμε -και για να καταφέρουμε να βγούμε- πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου που προκαλούν ασφυξία. Να τους χαλαρώσουμε.
Μπορούμε να το διαπραγματευτούμε αυτό με τους εταίρους μας. Κι έχουμε πολλούς τρόπους να το κάνουμε.
Αυτό έκανε η Ιρλανδία, που δεν απέφυγε το δικό της Μνημόνιο, αλλά διαπραγματεύτηκε σκληρά και κατάφερε να διατηρήσει τον χαμηλό συντελεστή φορολογίας του 12,5%.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε το παραμικρό. Κι αυτό πληρώνουμε τώρα. Αυτό μπορεί να αλλάξει. Και θα το αλλάξουμε…
ΕΡ: Πιστεύετε ότι η καθυστέρηση του κ. Παπανδρέου στη λήψη αποφάσεων (όταν εσείς σχεδόν φωνάζατε να πάρει μέτρα) έκρυβε δόλο ή ήταν λάθος εκτίμηση;
Απάντηση: Ας δεχθούμε ότι ήταν λάθος εκτίμηση. Αλλά πρώτον, έγιναν πολλές «λάθος εκτιμήσεις», και μάλιστα επί έξι μήνες. Εδώ διέσυρε μόνος του τη χώρα του κι εκτόξευε τα spreads επί μήνες…
Δεύτερον, δεν ήταν που ο ίδιος έκανε λάθος. Φόρτωνε και τις συνέπειες των λαθών του σε άλλους. Κι αυτό δεν καταπίνεται εύκολα.
Μέχρι που άρχισαν να του το λένε κι απ’ έξω…
ΕΡ: Τι πιστεύετε για τον δημόσιο τομέα της χώρας; Χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και, αν ναι, με ποιον τρόπο;
Απάντηση: Ναι, πρέπει να μειωθεί. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει -για να είμαστε ρεαλιστές- μόνο σε συνθήκες ανάπτυξης της Οικονομίας.
Και μπορεί να γίνει μόνο με πάγωμα των προσλήψεων για ένα ή δύο χρόνια και με εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις στη συνέχεια.
Αλλιώς, αν προχωρήσει το κράτος σε μαζικές απολύσεις, αυτά που θα χάνει σε αποζημιώσεις των απολυομένων, σε επιδόματα ανεργίας και σε απώλειες φορολογικών εσόδων θα είναι πολλαπλάσια απ’ αυτά που θα κερδίζει από τη μείωση δαπανών.
Για πολλούς λόγους -κι όχι μόνο για οικονομικούς- οι μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο πρέπει να απορριφθούν.
ΕΡ: Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή;
Απάντηση: Αυτά που παραδέχτηκε ο ίδιος: ότι σε κρίσιμες στιγμές η τότε κυβέρνηση δίστασε να προχωρήσει σε μεγάλες τομές που ήταν απαραίτητες.
http://www.antinews.gr/2011/01/31/82926/
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε