Διπλωματικά επεισόδια στο Υπ.Εξ.
Μεγάλη μερίδα των διπλωματών εκφράζει ενστάσεις για τον τρόπο που διαμορφώνεται και υλοποιείται η εξωτερική πολιτική, αλλά και για τη «μετατροπή τους σε υποαμειβόμενους επαίτες» μέσω της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού και των συνεχών περικοπών στις απολαβές τους.
Οι ενστάσεις αυτές έχουν προκαλέσει τον έντονο εκνευρισμό του υπουργού Δ. Δρούτσα, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη γενική τους συνέλευση στις 28 Φεβρουαρίου αντιπαρατέθηκε σε αρκετά ζητήματα μαζί τους, με αιχμή τα «μυστικά κονδύλια» και την πρόταση των διπλωματών να υποβάλλονται αυτά σε στοιχειώδη έλεγχο με την τήρηση της απαιτούμενης μυστικότητας.
Λίγες ημέρες μετά την αντιπαράθεση αυτή, στην οποία πρωτοστάτησε από πλευράς Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (Ε.Δ.Υ.) το μέλος του δ.σ., Γιώργος Αϋφαντής, ο τελευταίος έλαβε στον Καναδά όπου υπηρετεί κλήση σε απολογία, με την προοπτική παραπομπής του σε πειθαρχικό έλεγχο.
Τι αφορούσε αυτή; Δηλώσεις του διπλωμάτη στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος» στις 6 Ιανουαρίου (!), ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. «Από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί θα μάθουν και οι έλληνες διπλωμάτες κάποια νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική, την οποία δεν έχει σχεδιάσει η ελληνική διπλωματική υπηρεσία και τις πτυχές της αγνοούμε, όπως άλλωστε τις αγνοεί και το υπουργικό συμβούλιο, το ΚΥΣΕΑ και η κοινή γνώμη» τόνιζε ο διπλωμάτης.
Στην κλήση για απολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται λόγος για «προσβλητικούς υπαινιγμούς και ανακριβή στοιχεία που απαξιώνουν τη διπλωματική υπηρεσία και δημιουργούν δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία της» . Στο απαντητικό του έγγραφο ο κ. Αϋφαντής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημειώνει ότι οι δηλώσεις του επαναλαμβάνουν διατυπώσεις παλαιότερων ανακοινώσεων του δ.σ. της Ε.Δ.Υ και αποκλειστικός τους στόχος ήταν η άσκηση κριτικής στην περιθωριοποίηση των ελλήνων διπλωματών.
Αναφέρει, επίσης, ότι στο τμήμα των δηλώσεών του που …δεν δημοσιεύτηκαν καταγράφει την πικρία τους γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει τιμήσει τους συναδέλφους του με μία έστω συζήτηση για την πολιτική που προωθεί, ενώ έχει συζητήσει αναλυτικά επ’ αυτής με τους σέρβους και τους τούρκους διπλωμάτες.
«Ο καταλογισμός οιασδήποτε πειθαρχικής ποινής θα αναβιώσει οδυνηρές εποχές, κατά τις οποίες ο πειθαρχικός έλεγχος είχε καταχρηστικά αναχθεί στο μείζον εργαλείο πολιτικών διώξεων στη Δημόσια Διοίκηση» λέει ο κ. Αϋφαντής, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, με αφορμή τη σύγκρουσή του με την Ντόρα Μπακογιάννη για τη φυγή του υπόδικου Χρ. Καραβέλα στην υπόθεση της Siemens.
ΚΕ
http://www.politis-gr.com/
Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η υποκρισία των διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποτίθεται ότι η διπλωματία είναι μία τέχνη, είναι μία δεξιότητα, είναι το σύνολο των ικανοτήτων που πρέπει να έχει ένας κλάδος, με ιδιαίτερη μεταχείριση, με πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, με πολλές ευκαιρίες, αλλά μόνο εφόσον οι ιδιαίτερες αυτές ικανότητες εξυπηρετούν το καλό της χώρας μας, βοηθούν τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας, λύνουν προβλήματα και προβάλλουν την Ελλάδα. Μόνο τότε έχει αξία ο διπλωματικός κλάδος της χώρας μας.
Η γνώμη που έχει σχηματίσει ο κόσμος, όχι εσφαλμένα, αλλά βάσιμα, είναι ότι αυτό το ρόλο τον έχει παίξει μόνο ο κ. Αϋφαντής, ο οποίος εμφανίστηκε ακόμα και να δώσει σε ελληνικό δικαστήριο εξηγήσεις για μηνύσεις που του είχαν υποβάλει φιλοσκοπιανοί και το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, επειδή υποστήριξε τις θέσεις της χώρας του πριν πολλά χρόνια στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σαν αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος που ήταν τότε.
Δεν έστρεψαν εναντίον άλλου τα πυρά τους με μηνύσεις οι Σκοπιανοί και το Παρατηρητήριο, αλλά μόνο εναντίον του κ. Αϋφαντή. Τώρα οι συνάδελφοί του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, τρίβουν τα χέρια τους, επειδή ο κ. Αϋφαντής θα πληρώσει με πειθαρχικές διώξεις τη στάση του σαν εκλεγμένος συνδικαλιστής, των διπλωματών την ώρα που εκείνοι οι υπόλοιποι ενήργησαν συνδικαλισμό, με τη μέθοδο της σιωπής, χωρίς να εκτίθενται, χωρίς να υπερασπίζονται διωκόμενους συναδέλφους τους, με το να προσυπογράφουν πρακτικά του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου στα οποία μετείχαν, χωρίς να εκφράζουν άποψη, χωρίς να καταγγέλουν τις τόσες παραβάσεις του νόμου τις οποίες διέπραττε το παραπάνω συλλογικό όργανο, όταν αγνοούσε συστηματικά δέκα (10) συνεχείς αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, επειδή ήθελαν να φανούν αρεστοί στον/στην Υπουργό Εξωτερικών.
Για διωγμούς υπαλλήλων η εταιρεία ΤΡΑΜ Α.Ε. έχει κάνει απεργίες διαμαρτυρίας. Ποτέ δεν έκανε παρόμοια διαμαρτυρία με απεργία ή έστω με την υπογραφή ενός ανώδυνο χαρτιού η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. Και τώρα κοτζάμ συνδικαλιστικό Όργανο, κοτζάμ Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων, δεν θα διαμαρτυρηθεί για συμπαράσταση στον κ. Αϋφαντή.
Μην τους εξαιρέσετε τους διπλωμάτες από το Ενιαίο Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων κύριε Παπανδρέου.
Μειώστε και άλλο τα επιδόματά τους. Φορολογήστε όλο το επίδομα εξωτερικού («επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής») και όχι το μισό στο οποίο συμβιβάστηκε ο Υπουργός Οικονομικών σας ο κ. Παπακωνσταντίνου, κύριε Παπανδρέου. Γιατί πάντα γίνονται ευμενείς εξαιρέσεις στους διπλωμάτες;
Μειώστε τους ότι μπορείτε κύριε Παπανδρέου και συνεχίστε να το κάνετε μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν πράγματι αποκτήσει ηθικές αξίες, ανάλογες με το λειτούργημα που τους αναθέτετε.