-->

Header Ads

Άσφαιρα πυρά πάλι από την Κομισιόν

ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΤΩΝ «ΟΙΚΩΝ»
Με το στερεότυπο «έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις», απάντησε χθες η Κομισιόν στην νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&P’s.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, η Κομισιόν «δεν συμμερίζεται» την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου, ενώ διατυπώνει (ξανά) αμφιβολίες για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης,, υποστηρίζοντας πως με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν συμφωνούν και το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Υπενθύμισε επίσης πως η Κομισιόν προετοιμάζει νομοθεσία για την ρύθμιση των οίκων, ενώ επικριτικό εμφανίστηκε και το ΔΝΤ, που σε έκθεσή του αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών έχουν επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν 71 αξιολογήσεις των τριών οίκων - Standard & Poor's, Moody's και Fitch - που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οι οποίες περιλαμβάνουν υποβαθμίσεις του αξιόχρεου και αναθεώρηση των προοπτικών χωρών της Ευρωζώνης.

Εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις των αξιολογήσεων στο κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) και στους χρηματιστηριακούς δείκτες μετοχών - γενικούς και τραπεζικούς - σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρεται στη μελέτη.

Πάντως, το ΔΝΤ ρίχνει ευθύνες και στους πολιτικούς, καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «όταν υποβαθμίζονται άλλες χώρες, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν προληπτικά και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες».

Με την εκτίμηση της Standard & Poor's πάντως, συμφώνησε χθες και ο οίκος Fitch, που υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Ο οίκος Fitch επιμένει επίσης πως η δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης αυξάνει τις πιθανότητες να χρεοκοπήσει μια χώρα.

http://www.elzoni.gr/html/ent/044/ent.8044.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.