-->

Header Ads

"Ερχονται" οι Νορβηγοί για έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Μπορεί το περίφημο νομοσχέδιο για την ίδρυση του φορέα για τις έρευνες υδρογονανθράκων να μην έχει έρθει ακόμη στη Βουλή, όμως σήμερα και αύριο ο αρμόδιος υφυπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής θα έχει μια σειρά από επαφές αρχής γενομένης στο Όσλο με τον ομόλογό του υφυπουργό πετρελαίων Ρούνε Χένρικσεν.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο κ. Μανιάτης θα ενημερωθεί για το νορβηγικό μοντέλο εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, που θεωρείται πρωτοποριακό. Εκτός όμως από το πολιτικό κομμάτι, στις επαφές του κ. Μανιάτη περιλαμβάνονται και άλλα ραντεβού εξαιρετικής σημασίας.

Η δεύτερη συνάντηση του υψυπουργού θα γίνει με εκπροσώπους της εταιρείας Statoil, μιας εκ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών στον κόσμο (νούμερο 27 στη λίστα του Platts) με πάγια 86 δισ. δολαρίων, ετήσιο τζίρο 77 δισ. δολαρίων και κερδοφορία 3 δισ. δολαρίων. Όπως έχει αποκαλύψει το Κεφάλαιο (22/3/2010), η Statoil είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πραγματοποιήσει έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές στο Ιόνιο και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή των Οθωνών.

Το επόμενο ραντεβού θα γίνει με τους εκπροσώπους της PGS (Petroleum Geo Services), της εταιρείας η οποία πραγματοποίησε έρευνες με τη μέθοδο των multi client surveys. Στη διάρκεια μάλιστα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο από τη Νορβηγική εταιρεία, υιοθετήθηκαν νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιήθηκε το νέο geostreamer για τη διενέργεια των δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών.

Τέλος ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της εταιρείας TGS - Nopec Geophysical Company που επίσης ειδικεύεται στις γεωφυσικές έρευνες.

Να σημειώσουμε ότι στο νομοσχέδιο για το φορέα που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνεται ειδική αναφορά και θα ανοίγει για πρώτη φορά η αγορά έρευνας, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα διενέργειας ερευνών από εξειδικευμένες εταιρείες όπως η PGS και η TGS. Τα δεδομένα αυτά στα οποία θα έχει πρόσβαση μόνο το ελληνικό κράτος και οι εταιρείες, θα διατεθούν στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τα έσοδα που θα προκύψουν θα καλύψουν τα υψηλά κόστη των ερευνών (στην Κύπρο κόστισαν 17 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα χρήματα θα αποτελέσουν έσοδα του δημοσίου, που πιθανότατα θα χρηματοδοτήσουν και τη λειτουργία του περίφημου φορέα. Η συγκεκριμένη διαδικασία για την οποία θα υπάρξει πρόβλεψη στο νέο νόμο, είναι τα περίφημα non exclusive survey – data.

Η κινητικότητα αυτή δίνει νέες ελπίδες ότι θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί η ερευνητική διαδικασία με στόχο την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Πηγή:www.capital.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/04/wwwcapitalgr_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.