-->

Header Ads

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει, προ πολλού, συγκεκριμένη πρόταση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα, στην άμεση εφαρμογή της πρότασης.
Εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στο επόμενο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει, μόνη, σχετική πρόταση Νόμου.
Αναλυτικότερα προτείνουμε:
  • Να συστήσει Επιτροπή Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες, η οποία θα επανελέγξει όλες τις υποβληθείσες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν Υπουργοί, αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί (κοινοβουλευτικοί και εξωκοινοβουλευτικοί) από το έτος 1974 έως σήμερα, όπως και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και των τέκνων τους.
  • Η Επιτροπή αυτή να έχει αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες για να μπορεί να ζητά και να λαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία από οποιαδήποτε αρχή, υπηρεσία ή οργανισμό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, χωρίς τη συναίνεση του ελεγχόμενου.
  • Να συνεργασθεί με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, με σκοπό τη σύσταση της ως άνω Επιτροπής από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ανεξάρτητη και απρόσκοπτη λειτουργία της.
  • Ο διενεργούμενος έλεγχος από την Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η σχετική Έκθεση αποτελεσμάτων να συνταχθεί, το αργότερο, εντός έτους από τη σύσταση της Επιτροπής. Η Έκθεση αποτελεσμάτων να κοινοποιηθεί στη Βουλή και να δημοσιοποιηθεί στον Τύπο.
  • Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει νομοθετικά να παρασχεθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο εφικτό είναι και πόσο εύκολο θα είναι τώρα να ψάξετε…;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο πιο μακριά πάει η βαλίτσα, τόσο πιο …

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενώ αν το κάνανε από το 1990 και μετά θα ήταν πιο αποτελεσματικό, λέω …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πρώτον, δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν απ’ έξω. Να γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες», από το 1974 και έπειτα, για να μην υπάρχουν σκιές. Δεύτερον, όλα αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν. Όλα είναι στη Βουλή. Έλεγχος πρέπει να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν το κάνετε εσείς για τους δικούς σας βουλευτές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για να το προτείνουμε, σημαίνει ότι εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Ρωτώ όμως: Ο έλεγχος δεν πρέπει να γίνει για όλο το πολιτικό σύστημα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας λέω ότι ο Γ. Παπανδρέου θέλει να καλύψει τους δικούς του…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τότε, λοιπόν, εμείς, αν δεν το κάνουν άμεσα, θα καταθέσουμε πρόταση νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν το κάνετε εσείς για τους δικούς σας βουλευτές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό σας λέω. Και προσθέτω: Για όλον τον πολιτικό κόσμο. Και αν δεν το κάνουν, θα καταθέσουμε άμεσα πρόταση νόμου.

·         Θέλω να αναφερθώ σ’ ένα ακόμη θέμα: Υπάρχει μια δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, που λέει ότι «η Ελλάδα χρωστάει 1 τρισ. Δολάρια», ότι «σε λίγο θα ανοίξουμε τα μαντήλια για να ζητιανεύουμε» και ότι «σε όλα τα εργοστάσιά τους, σταμάτησε η παραγωγή, βάλανε πωλητήριο, αλλά και κανείς δεν τα αγοράζει». Απέναντι σ’ όλα αυτά, δηλώνουμε:
«Ας γνωρίζει ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι καμία δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση στην ιταμή αυτή πρόκληση. Πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η μόνιμη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί, οδηγεί σε τέτοιες επαίσχυντες δηλώσεις».

·         Υπάρχει ένα άρθρο του κ. Νίκου Παπανδρέου στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση». Στο άρθρο αυτό, ο κ. Νίκος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο  νέο νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής λέει χαρακτηριστικά: «Παράδειγμα αποτελεί το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο σε πολλά, αλλά όχι σε όλα ευτυχώς, υιοθετεί την πατροπαράδοτη φιλοσοφία της αστυνόμευσης…. Δεν γνωρίζουμε -γιατί εδώ είναι το ζουμί- αν τα πρόσθετα μέτρα θα δημιουργήσουν απρόβλεπτες συμπεριφορές με συνέπεια τη μη είσπραξη εσόδων».
Θέλουμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε τι λέει ο κ. Πεταλωτής για το άρθρο αυτό του αδελφού του Πρωθυπουργού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο κ. Πεταλωτής; Είναι αρμόδιος για τον αδελφό…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είναι. Ας σχολιάσει ένα άρθρο του αδελφού του πρωθυπουργού για ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
·         Έρχομαι, τώρα, στο θέμα της Κερατέας:  
Η κατάσταση στην Κερατέα κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να παρακολουθεί ως θεατής τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Οφείλει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης. Το πρώτο και αυτονόητο που πρέπει να κάνει είναι να ανοίξει άμεσα και να δώσει ξανά στην κυκλοφορία, με τη βοήθεια των κατοίκων, τα τμήματα του κεντρικού δρόμου τα οποία παραμένουν αποκλεισμένα.
Ταυτόχρονα, οι συναρμόδιοι Υπουργοί πρέπει, έστω και τώρα, να προβούν σε μια κίνηση καλής θέλησης και να καλέσουν σε συνάντηση τους εκπροσώπους των κατοίκων της Κερατέας, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των πολιτικών κομμάτων, για ένα συνολικό και ειλικρινή διάλογο για το θέμα.
Επί της ουσίας του θέματος, η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της και την επαναλαμβάνει:
Δεν αποδεχόμαστε την κατασκευή απλά ενός Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή της Κερατέας.
Είμαστε υπέρ της άμεσης κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), όπως, άλλωστε, προβλέπει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ταυτόχρονα δε, και της λειτουργίας εργοστασίων επεξεργασίας.
Και γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση του έργου.
Η τραγική απραξία και η καθυστέρηση της κυβέρνησης να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα των απορριμμάτων δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αποσπασματικές κινήσεις.
Είναι, όμως, εξίσου αδιανόητο να αποτελεί και κίνητρο για την κατάλυση της νομιμότητας και την έκθεση σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινων ζωών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θέση των κατοίκων είναι τελείως διαφορετική από αυτή που εκφράζετε. Δηλαδή, οι κάτοικοι λένε ένα πράγμα: Ό,τι είναι να δημιουργηθεί εδώ πέρα, να δημιουργηθεί για την περιοχή της ………τους 7-8 άντε το πολύ 9 δήμους. Ότι δεν πρέπει να γίνει χώρος, όπου θα έρχονται τα σκουπίδια από….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εγώ τώρα λέω τη θέση για το ΧΥΤΑ και για το ΧΥΤΥ και για το πώς τα αντιμετωπίζουμε. Για το θέμα αυτό θα ρωτήσω και θα σας πω.
·         Έρχομαι σε δυο θέματα, τα οποία αφορούν στο ΑΠΕ. Την Παρασκευή συζητήθηκε στη Βουλή Επερώτηση της ΝΔ αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται στους ρυθμούς απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Το ρεπορτάζ που συντάχθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εν λόγω κοινοβουλευτική διαδικασία έχει τίτλο «Επερώτηση ΝΔ για καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ».  Στο κείμενο, που αριθμεί 512 λέξεις, τα σημεία της ομιλίας - απάντησης του αρμόδιου Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη καταλαμβάνουν 431 λέξεις. Η επιχειρηματολογία αντίθετα της επερωτούσας αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο σύνολό της, καταλαμβάνει έκταση… 81 λέξεων.
Στο ρεπορτάζ προηγούνται μια σειρά από θέσεις που ανέπτυξε ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης, μεσολαβούν, κατά παραχώρησιν μάλλον, ελάχιστες λέξεις από την τοποθέτηση του πρώτου επερωτώντος βουλευτή της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκη, αγνοούνται οι τοποθετήσεις των υπολοίπων βουλευτών της Ν.Δ., καθώς και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Μαρκόπουλου και, τελικώς, η αναφορά στις θέσεις του κ. Χατζηδάκη χρησιμοποιείται ως αφορμή για μια εκ νέου παράθεση θέσεων του κ. Χρυσοχοΐδη και επιθέσεων προς τη Ν.Δ.
Πέραν του ότι αποσιωπούνται βασικές θέσεις της επερώτησης της ΝΔ, εμφανίζεται ο κ. Χρυσοχοϊδης να απαντά σε θέσεις της ΝΔ, που ποτέ δεν παρουσιάστηκαν προηγουμένως.
Είναι απολύτως σαφές ότι το κείμενο μεταφέρει μόνο τις κυβερνητικές θέσεις.
Δυστυχώς, προστίθεται σε μια σειρά κειμένων του ΑΠΕ που υποτιμούν τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και λειτουργούν στηρίζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα.
Τελικά, τι άραγε σημαίνει το ΑΠΕ;
Το ΑΠΕ σημαίνει την Απόλυτη Πασοκική Ενημέρωση.

Πέρα από αυτά, θέλω να αναφερθώ στις πρακτικές, που ακολουθούνται από τη διοίκηση του ΑΠΕ και μας έχουν απασχολήσει πολλές φορές.  Ιδίως σ’ ό,τι αφορά τις αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και τις μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται σε βάρος των εργαζομένων.
Για τα τεκταινόμενα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο από όλα τα κόμματα.
Τα πράγματα, όμως, προχωρούν από το κακό στο χειρότερο.
Αποκαλύπτεται, τώρα, ότι ενώ ο διευθυντής του Πρακτορείου κόβει αυθαίρετα μισθούς των εργαζομένων, την ίδια ώρα προχωρά σε προσλήψεις, με αδιαφανείς διαδικασίες και σε πλήρη αντίθεση με τις σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Τίθενται, λοιπόν, πολύ σοβαρά ερωτήματα για την ίδια την κυβέρνηση.
Και, πρώτα απ’ όλα:
Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει;
Πως συμβιβάζεται αυτό με τη δέσμευση της κυβέρνησης για πάγωμα προσλήψεων;
Με ποια κριτήρια και με ποιες διαδικασίες γίνονται οι προσλήψεις αυτές;
Για το θέμα αυτό καταθέτει σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών ο αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Σ. Κεδίκογλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτή η ευαισθησία γύρω από το ΑΠΕ;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα σας πω. Το ΑΠΕ, αυτή τη στιγμή, ενημερώνει όλα τα Μέσα της Περιφέρειας. Όχι μόνο έντυπα, αλλά και ηλεκτρονικά Μέσα: Ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες. Αποτελεί, δηλαδή, βασική πηγή πληροφοριών, για τα Μέσα όλης της Ελλάδας. Μην κοιτάτε εδώ στην Αθήνα, που οι εφημερίδες έχουν συντάκτες, για κάθε υπουργείο και κάθε τομέα, που έχουν δικούς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ενημερώνονται για το τι έχει γίνει. Από το ΑΠΕ ενημερώνονται, επίσης, πολλές από τις ιστοσελίδες. Και όχι μόνο αυτό. Σας θυμίζω ότι το ΑΠΕ έγινε και η επικοινωνιακή εικόνα της χώρας προς τα έξω. Και είναι μονοπώλιο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι πρέπει να γίνει δεύτερο Πρακτορείο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή δεν έχετε αναφέρει ξανά παράδειγμα για το ΑΠΕ, θεωρείτε ότι είναι κάτι μεμονωμένο ή γενικευμένο φαινόμενο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, είναι γενικευμένο και αν χρειαστεί θα επανέλθω. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Μένω σε αυτό, που είναι ένα τελευταίο παράδειγμα. Εάν κατά τη γνώμη σας, αυτό είναι δείγμα πολυφωνίας, γιατί μιλάμε για ένα δημόσιο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να έγινε και άλλες φορές, αλλά δεν είχατε αντίδραση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Συναντήθηκα πρόσφατα με το Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ και είχα μια συζήτηση μαζί του. Τελικά, αυτά γίνονται, αυτό είναι το αποτέλεσμα, αυτή είναι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Θέλετε να σας πω τι εμφανίζεται στις πρώτες σελίδες; Υπάρχει μια πρώτη σελίδα που βγαίνει στο site. Πείτε μου εσείς, πόσες φορές και πόσα θέματα βλέπετε της Νέας Δημοκρατίας και πόσα βλέπετε του ΠΑΣΟΚ; Και ποιά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρθηκα και ρώτησα γιατί αυτή η ευαισθησία για το θέμα του ΑΠΕ, όχι τόσο γιατί το θεωρώ ενδεχομένως, …

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αμελητέα ποσότητα; Κάθε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά δεν είδα τουλάχιστον εγώ, μια αντίδραση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και για την ιστορία των ισολογισμών. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια γενικότερη συζήτηση για το αν θα πρέπει να δημοσιεύουν οι μισές εφημερίδες ισολογισμούς…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είδατε καμία υπογραφή βουλευτή της Ν.Δ.;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδα 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είδατε κανέναν της Νέας Δημοκρατίας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Αλλά δεν είδα, ας πούμε, και καμία αντίδραση επίσημη, πέρα από διαρροές της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ποιες διαρροές. Πείτε μου μια διαρροή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι άλλο λέω…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει καμία διαρροή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει και καμιά θέση της Ν.Δ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το θέμα θα έρθει στη Βουλή την Πέμπτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θέλω να επισημάνω, ότι στην κίνηση αυτή πρωτοστατεί ένας στενός φίλος του κ. Σαμαρά –δεν θέλω να πω σύμβουλος- ο κ. Θ. Βάρδας.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι πρωτοστατεί κανένας. Επανέρχομαι: Με ρωτήσατε για μια πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Έχει 17 υπογραφές βουλευτών. Έχετε δει καμία υπογραφή βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, αλλά δεν έχω και μια θέση της Ν.Δ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Να πάμε παρακάτω; Δεν θα έρθει το θέμα στη Βουλή να συζητηθεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά για το ΑΠΕ έχετε θέσει θέμα 3-4 φορές ανοιχτά και επίσημα. Για την κρατική τηλεόραση ομοίως. Αυτό λέω.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το ΑΠΕ νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που δημόσια μιλάω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Υπάρχει μεγάλη «μουρμούρα» για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Δηλαδή κατηγορείται η κυβέρνηση και η χώρα μας ότι παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, διατηρεί τα στεγανά, δεν ανοίγει κανένα κλειστό επάγγελμα. Που όπως λέγεται, αν ανοίξουν θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού, άρα οικονομικότερη σχέση του πολίτη με όλα αυτά τα επαγγέλματα. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας θυμίζω, λοιπόν, ότι καταρχήν είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει τον πλήρη κατάλογο των επαγγελμάτων, γιατί αυτά δεν ήταν 5 και 10! Ήταν αρκετές δεκάδες. Η κυβέρνηση δεν το έκανε.
Δεύτερον: Η κυβέρνηση, τι προσπαθεί να κάνει; Είχαμε πει ότι έχουν φτιάξει ουσιαστικά ένα νόμο ακορντεόν με το οποίο τι ζητάνε; Ζητάνε ουσιαστικά από τη Βουλή να τους δώσει το δικαίωμα να αποφασίζει το κάθε υπουργείο κατά το δοκούν, πόσο θα ανοίγει ή πόσο θα κλείνει το ένα επάγγελμα. Δεν έχουν πει συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς έχουμε ως αρχή -σας είχα πει και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα- ότι όλοι όσοι ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, την επαγγελματική τους καριέρα, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Με το πλαίσιο που φτιάχνει  η κυβέρνηση, φέρνει τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα. Σας θυμίζω, την έκθεση που είχε δώσει η ΟΚΕ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που της είχε στείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Έλεγε, ακριβώς, ότι υπάρχει ασάφεια. Και ειδικά αυτή την περίοδο με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Οικονομία, φέρνει τα τελείως αντίθετα αποτελέσματα. Αυτές, ήταν οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας που τις είχαμε εκφράσει και στη Βουλή. Εμείς, λοιπόν, καταρχήν είμαστε υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Σας είπα και γιατί. Η θέση μας είναι ότι όλοι όσοι ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή θα πρέπει να την ξεκινούν με ίσες ευκαιρίες. Αυτό που ουσιαστικά κάνει η κυβέρνηση, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες υπήρξε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με απεσταλμένο του κ. Καντάφι, τον εκτελούντα και χρέη ΥΠΕΞ. Υπάρχει σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Περιμένουμε να ενημερωθούμε και από το αποτέλεσμα που θα υπάρξει, θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει ένα άρθρο του κ. Κοτζιά στην εφημερίδα «Αξία» που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Σαμαράς στοχοποιείται από συμφέροντα εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό να λεηλατηθούν τα 50 δισ. που προβλέπεται να πάνε σε τράπεζες και σε διάφορα άλλα με βάση τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εννοείς τα 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις; Δεν έχω να κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το αποκλείετε πάντως.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν δέχομαι ότι ο Πρόεδρος του κόμματος δέχεται επιθέσεις μέσα από το κόμμα του. Αυτό που λέτε δεν το δέχομαι. Αυτό το απορρίπτω και δεν το κουβεντιάζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι παίζονται διάφορα παιχνίδια …..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Θέλω να το δω και θα σας απαντήσω. Δεν έχω να πω τίποτα, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς είπε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ότι τα μέτρα είναι αποφασισμένα και υπογεγραμμένα, από την κυβέρνηση και την Τρόικα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αναφέρεσθε στο σημείο που λέει ο Πρόεδρος για το θέμα της συναίνεσης στην κυβέρνηση. Λέει ότι ουσιαστικά τα μέτρα είναι προαποφασισμένα. Άρα, τι να πάω να κουβεντιάσω για πράγματα που έχουν προαποφασιστεί; Αυτό δε λέτε; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόλα αυτά, τα μέτρα υπάρχουν. Απέναντι σε αυτά τα μέτρα εσείς λέτε όχι, λέτε ναι, τι ακριβώς λέτε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των μέτρων έχουμε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές. Το λέμε από την επομένη της 25ης Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής. Σας θυμίζω ότι τα μέτρα αυτά προσπαθούν τώρα να τα περάσουν βαφτίζοντάς τα ως «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», αν θυμάμαι καλά τη φράση του κ. Παπακωνσταντίνου. Και σας λέω ότι για όλα τα υπόλοιπα, πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε, και γενικότερα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μας προτάσεις, θα κάνετε υπομονή μέχρι το «Ζάππειο 2».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως θα τα έχει περάσει η κυβέρνηση μέχρι τότε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα πούμε την πρόταση μας. Η κυβέρνηση αποφασίζει. 18-17 μήνες τώρα, αποφασίζει και πράττει. Εμείς, όμως, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Για την επικαιροποίηση αυτών που έχουμε πει ήδη από τις 7 Ιουλίου στο «Ζάππειο 1», θα περιμένετε το «Ζάππειο 2» και θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στη ΝΕΤ πριν από λίγο…Λέει ότι η ύφεση γίνεται όλο και πιο ρηχή άρα το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και ούτε έκτακτη εισφορά. Θέλω σχόλιο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα αυτό υπάρχει απάντηση από τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας κ. Μηταράκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Σύμφωνο για το ευρώ θα περάσει από τη Βουλή, αναγκαστικά με την απόφαση που πάρθηκε. Η ΝΔ θα το ψηφίσει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Να περιμένουμε το τελικό κείμενο που θα έρθει στη Βουλή. Και εκεί η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αφήστε να δούμε τι θα γίνει. Για το θέμα της Συνόδου υπάρχουν ανακοινώσεις του Προέδρου μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Για το συγκεκριμένο που με ρωτάτε, θα περιμένουμε να έρθει το τελικό κείμενο στη Βουλή και εκεί θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή προηγουμένως σας ρώτησε ο συνάδελφος για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στα μέτρα ή σε όλη αυτή την ιστορία που κουβεντιάζουν τώρα και θα ανακοινωθούν στις 15 Απρίλη, λέτε να περιμένουμε το «Ζάππειο 2». Μου κάνει εντύπωση όμως, γιατί χθες ο Πρόεδρος κ. Α. Σαμαράς αισθάνθηκε την ανάγκη, να επικαιροποιήσει μια παλιότερη δέσμευσή του για αύξηση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους; Γιατί δεν άφησε να το παρουσιάσει στο συνολικό πακέτο των προτάσεων στο «Ζάππειο 2»;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί για αυτό το θέμα. Μάλιστα, σας θυμίζω ένα φυλλάδιο, το οποίο έχει βγει. Αναφέρεται στους συνταξιούχους, και το έχετε όλοι στα χέρια σας. Αυτό που είχε πει ο Πρόεδρος είναι ότι η προσπάθεια για κάθε τι, γίνεται κυρίως για τις τάξεις που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά για όλα παραπέμπετε στο Ζάππειο ΙΙ για μέτρα, προτάσεις και όλα. Γι’ αυτό όμως γιατί γίνεται τώρα αναφορά από τον Πρόεδρο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που λέω. Ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί για το θέμα αυτό. Χθες αναφέρθηκε, επίσης. Τονίζω ότι η προσπάθεια θα γίνει για τις τάξεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Πρώτοι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για το θέμα αυτό υπάρχει δέσμευση, έχει βγει και φυλλάδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια αφελής ερώτηση. Δηλαδή αν θα αυξήσει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα; 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κατά τη γνώμη σας δεν πρέπει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει μια ενταγμένη…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κόβουν, κόβουν από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τελικά πληρώνει και η αγορά. Παύει να υπάρχει κατανάλωση, πέφτουν οι τζίροι, πέφτει ο ΦΠΑ, δεν εισπράττει το κράτος. Καταρχήν λέμε, ότι βοηθάς τους οικονομικά ασθενέστερους, όχι μόνο για την αναθέρμανση, όχι μόνο γιατί αυτό θα βοηθήσει την οικονομία, αλλά και γιατί οι άνθρωποι το έχουν ανάγκη. Καταρχήν, υπάρχει ανάγκη. Και ποιος το αμφισβητεί αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει ανάγκη και για τους ανέργους…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επειδή, λοιπόν, μπαίνουμε και σε άλλες κατηγορίες. Ακούω τη θέση σας. Κατεγράφη. Το θέμα όμως είναι ότι γι’ αυτό και για όλα τα υπόλοιπα στο «Ζάππειο 2» θα υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχει να κάνει το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις παραμένει σταθερή ας πούμε η διαφορά;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο. Κάτι άλλο; Ευχαριστώ.





     Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης, σχετικά με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόταση της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά στο «πόθεν έσχες», υπουργών και υφυπουργών από το 1974 έως σήμερα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αοριστολογίες και υπεκφυγές δεν καλύπτουν, αλλά καθιστούν ακόμη πιο ύποπτη την αδράνεια της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, το Δεκέμβριο του 2009, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς είχε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Ενώ, όμως, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνούσε, δεν έκανε απολύτως τίποτε.
Θυμίζουμε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προτείνει ουσιαστικό έλεγχο του “πόθεν έσχες” όλων όσοι διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα με τη σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων “πόθεν έσχες”.
Αντί αοριστολογιών, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Συμφωνεί, ναι ή όχι με την πρόταση της Ν.Δ., η επιτροπή αυτή να συγκροτείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη και απρόσκοπτη λειτουργία της;
Συμφωνεί ναι ή όχι να παρασχεθεί νομοθετικά η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες Αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα;
Εάν “ναι”, οφείλει να αναλάβει άμεσα σχετική πρωτοβουλία. Τα άλλα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις».  







Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.