Ο Ακης δείχνει Γιάννο κι αυτός τους γαλάζιους
Υπεράκτιες εταιρείες σε όλους τους φορολογικούς παράδεισους του πλανήτη, τραπεζικούς λογαριασμούς σε συμβούλους-φαντάσματα, αλλά μέχρι και ναυπηγεία σε χώρα που δεν βρέχεται από θάλασσα, είναι τα ευρήματα του ΣΔΟΕ στην υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων
Από τον Γιώργο Μανουσακάκη
gmanousakakis@apokalypseis.gr
Οι μίζες, όπως δείχνει το ογκώδες πόρισμα του ΣΔΟΕ που αριθμεί 15.000 σελίδες, έχουν «περάσει» προκειμένου να καθαρίσουν τα χρήματα ως πληρωμές συμβούλων, οι οποίοι δηλώνουν για έδρες τους offshore εταιρείες που βρίσκονται από το Τόκιο μέχρι και τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, τέτοιες εταιρείες έχουν δηλωθεί και σε φορολογικούς παραδείσους, όπως οι ολλανδικές Αντίλλες και τα νησιά Κάιμαν και οι οποίες δέχονταν τραπεζικά εμβάσματα ως πληρωμές συμβούλων και εν συνεχεία τα μετέφεραν είτε με άλλα εμβάσματα είτε ως μετρητά σε τράπεζες του εξωτερικού.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο μελετά η δικαιοσύνη, αναφέρουν πως στην υπόθεση εμπλέκονται και πρόσωπα που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση τα νεότερα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου και Ευ. Κυβέλου προσέκρουσαν για μια ακόμη φορά σε πολιτικά πρόσωπα από την περίοδο 2002-2009, και κατά συνέπεια σταμάτησαν ως προς αυτά την έρευνά τους και έστειλαν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο, για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο φάκελο περιέχονται τα εικονικά τιμολόγια, τα οποία είχαν εκδοθεί για λογαριασμούς offshore εταιρειών με έδρα την Ινδία, τις ολλανδικές Αντίλλες και άλλους φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες φέρονταν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προώθηση των ναυπηγείων σε χώρες που δεν βρέχονταν καν από τη θάλασσα, όπως η Βολιβία.
Το φάκελο παρέλαβε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, ο οποίος αναμένεται να τον αναθέσει σε εισαγγελέα, προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να πάρει και αυτή η υπόθεση το δρόμο προς τη Βουλή.
Μέσα σε όλα αυτά, ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, Γ. Σμπώκος, με δηλώσεις του αποποιείται κάθε ευθύνη. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Σμπώκος είπε ότι, αφού έφυγε από το υπουργείο -έχοντας ήδη υπογράψει ο ίδιος την ανάθεση των συμβάσεων για τα υποβρύχια-, έγιναν 11 τροποποιήσεις. Με τον τρόπο αυτό, «έδειξε» προς την πλευρά του Γιάννου Παπαντωνίου.
«Δεν έχω καμία εμπλοκή, το θέμα αφορά τους Γερμανούς και τη δικαιοσύνη που είναι αρμόδια να αναδείξει υπευθύνους» δηλώνει ο κ. Σμπώκος. «Ηταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να συγκρατηθεί όσο μεγαλύτερο κομμάτι των εξοπλισμών στην Ελλάδα, και γι' αυτό έγινε ανάθεση του έργου στη γερμανική εταιρεία που θα χρησιμοποιούσε τα κρατικά τότε ναυπηγεία Σκαραμαγκά» προσθέτει. Πάντως την απάντηση στα παραπάνω ο κ. Σμπώκος πήρε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο που δήλωσε: «Αλλο πράγμα οι ανάγκες του πολεμικού ναυτικού και της εγχώριας παραγωγής και άλλο η διαφάνεια και η απομόνωση των παρασίτων».
Στο μεταξύ, οι πρώτοι 37 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ξεκίνησαν τις απολογίες τους στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης που κάνει η Εισαγγελία Αθηνών, και τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν αρχίσει να... φαίνονται. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είναι απιστία, δωροδοκία και «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Ανάμεσά τους είναι στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μέλη επιτροπών που είχαν ασχοληθεί με τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης, πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλισμών και ιδιώτες που εμπλέκονται και στο κομμάτι των αντισταθμιστικών οφελών.
Η περίοδος τέλεσης των αδικημάτων εκτείνεται από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW-Ferostaal και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- έως και το 2002, οπότε και έγιναν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών.
Οπως προκύπτει και από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το δημόσιο ζημιώθηκε με ποσό που δεν αποκλείεται να αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εκτελέστηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Παράλληλα, γίνεται λόγος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μέσα από τις συναλλαγές των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Από τους τελευταίους μάρτυρες που εξετάστηκαν είναι ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Ευ. Βασιλάκος, και ο βουλευτής της ΝΔ, που έχει ασχοληθεί με τον τομέα της Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος.
Ο τελευταίος αναφέρει στην από 11/3/2011 κατάθεσή του ότι από εκείνη την περίοδο προέκυπταν τα ερωτήματα:
• Πώς από την αρχική πρόταση των ναυπηγείων το κόστος των 265 εκατομμυρίων δολαρίων ανά υποβρύχιο έφτασε μέσα σε έξι μήνες, και μετά την απόφαση της απευθείας ανάθεσης στην HDV και Ελληνικά Ναυπηγεία, περίπου τα 400 εκατ. δολάρια;
• Πώς δικαιολογείται ο χρόνος παράδοσης των 11 ετών, τη στιγμή που η απευθείας ανάθεση έγινε για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών και πώς επελέγη ο τύπος υποβρύχιου S214, που δεν υφίστατο τότε ούτε σε σχέδια, όπως προέκυπτε από ομολογία του διευθυντή της HDV, που τόνιζε πως δεν προσφέρεται το υποβρύχιο στους διαγωνισμούς της Πορτογαλίας και της Αφρικής;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πάνoς Καμμένος
«Ακης και Γιάννος να λογοδοτήσουν για τα υποβρύχια» Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στις «Α» χωρίς να μασάει τα λόγια του, ακόμα και για την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή
Στον Βασίλη Μπεσκένη
vbeskenis@apokalypseis.gr
Ποινικές ευθύνες στους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων αποδίδει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις «Α», λίγα 24ωρα μετά την 6ωρη κατάθεσή του για το θέμα στην εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν αποτελεί επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, που υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι μπορεί να εκπεμφθεί μήνυμα συγκάλυψης το οποίο δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία. Ο κ. Καμμένος αντιμετωπίζει τα εσωκομματικά ως θέματα μειωμένης σοβαρότητας, σημειώνει ότι εξωχώρια κέντρα έχουν εκδώσει εντολή πολιτικής εκτέλεσης του Κ. Καραμανλή, υπαινίσσεται κοινοβουλευτικό «κίνημα» στα μέσα Απριλίου και... αφιερώνει αθυρόστομα ένα τραγούδι πατριωτικού περιεχομένου σε όσους στήριξαν το μνημόνιο.
Εφόσον, πιθανώς, όπως λέει η ΝΔ, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, γιατί ζητάτε Εξεταστική και όχι κατευθείαν Προανακριτική;
Αν υπάρχουν αποδεδειγμένες ποινικές ευθύνες, που, όπως φαίνεται, έτσι είναι, θα προχωρήσουμε απευθείας σε Προανακριτική και όχι σε Εξεταστική Επιτροπή.
Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει συγκάλυψη;
Εάν υπάρξει επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, θα το αντιμετωπίσουμε στο Κοινοβούλιο. Οι σχέσεις πολιτών και πολιτικής έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν να γίνονται εξεταστικές επιτροπές, προκειμένου οι πολιτικοί να καλύπτουν επίορκους συναδέλφους τους στο ίδιο κόμμα.
Ποια πολιτικά πρόσωπα πιθανώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο;
Εγώ δεν μιλώ για πιθανή εμπλοκή, αλλά για αποδεδειγμένη εμπλοκή, κάτι το οποίο ισχυρίζομαι στη Δικαιοσύνη από το 1999 και στη Βουλή από το 2000. Τα πρόσωπα τα έχω κατονομάσει στην εισαγγελέα όταν εκλήθην, και αναφέρομαι στον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο που, τότε, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, υπέγραψε τη σύμβαση και στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου ο οποίος την υλοποίησε. Εκτός των υπουργών όμως, εμπλέκονται οι πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλισμών και οι συνδικαλιστές-μέτοχοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Ως προς τους υπουργούς, μιλάτε για ευθύνες πολιτικές ή ποινικές;
Ξεκάθαρα μιλώ για ποινικές ευθύνες.
Δικαίως, κατά τη γνώμη σας, αποτυπώθηκαν παράπονα από τομεάρχες σχετικά με οργανωτικά κενά που εντοπίζονται στην κομματική αλυσίδα;
Εχω σοβαρότερα θέματα να ασχοληθώ από τα εσωκομματικά. Είμαι της φιλοσοφίας του στρατηγού Μακρυγιάννη, που έλεγε ότι «τα γαλόνια τα παίρνουν οι στρατιώτες στον πόλεμο. Δεν τους απονέμονται».
Δημοσκοπικά, η ΝΔ συνεχίζει να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ. Μήπως η αντιμνημονιακή στρατηγική δεν αποδεικνύεται τελικά και τόσο επιτυχημένη συνταγή;
Είναι φυσιολογικό οι εταιρείες μετρήσεων, που πολλές εξ αυτών χρηματοδοτούνται από το ΔΝΤ και τους τοκογλύφους τραπεζίτες, να υπερασπίζονται το μνημόνιο και τα κέρδη τους. Προσωπικά εκπροσωπώ τους πολίτες και όχι τους τοκογλύφους.
Ευθύνες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, θυμίζω ότι, αποδίδονται και στις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Υπάρχουν ευθύνες για το ότι ο Καραμανλής δεν εφάρμοσε μετεκλογικά, από το 2004, την πολιτική της δίωξης των υπευθύνων των σκανδάλων που είχαμε αποκαλύψει ως αντιπολίτευση.
Συνεχίζει να γίνεται λόγος για πιθανή επιστροφή του στο επίκεντρο του πολιτικού προσκηνίου. Συμφωνείτε;
Θεωρώ ότι ο Καραμανλής, λόγω του ότι δεν εξυπηρέτησε τα γεωπολιτικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κυνηγήθηκε όσο κανείς άλλος στη Μεταπολίτευση. Είναι προφανές ότι η συμφωνία για το Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους, για το λιμάνι του Πειραιά με τους Κινέζους, αλλά και το βέτο στο Βουκουρέστι και η άρνηση να εφαρμόσει ένα μνημόνιο παράδοσης της χώρας και πιθανώς της εθνικής κυριαρχίας στους διεθνείς τοκογλύφους, οδήγησαν στην απόφαση εκδόσεως εντολής -τουλάχιστον- πολιτικής εκτέλεσης του Κώστα Καραμανλή.
Επιμένετε σε αλλαγή μείγματος πολιτικής, ωστόσο, δεν εισακούεστε. Ισως θα έπρεπε, τηρώντας υπεύθυνη για το εθνικό συμφέρον στάση, να ζητήσετε εκλογές ώστε να έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε αυτήν την πολιτική;
Στις δημοκρατίες, η πρώτη λύση είναι οι εκλογές και η τελευταία λύση είναι η εφαρμογή του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος. Δηλαδή ότι η τήρηση επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο αντισυνταγματικό και παράνομο μνημόνιο που εκχωρεί εθνική κυριαρχία.
Δεν κρίνετε ότι ίσως να είναι πολιτικά αποδοτικότερη η συνένωση των δεξιών και κεντροδεξιών δυνάμεων;
Το προσκλητήριο κατά της παράδοσης της χώρας είναι πρώτα απ' όλα πατριωτικό και καλεί τις δυνάμεις που δεν συμφωνούν στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας απ' όπου και αν προέρχονται. Ισως μία ενδιαφέρουσα ημερομηνία είναι η 16η Απριλίου, όπου τουλάχιστον 60 μέλη του Κοινοβουλίου πρέπει να προτείνουμε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Siemens.
Εκτιμάτε ότι υπάρχει χώρος στη Βουλή για το κόμμα της κ. Μπακογιάννη;
Εκτιμώ ότι οι δυνάμεις του μνημονίου, τα εξαπτέρυγα και οι πατερίτσες, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να πειθαρχήσουν στη διάταξη του Συντάγματος, που αναφέρει ότι για να παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία χρειάζεται η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, την οποία και δεν έχουν. Για να καταλάβουν καλύτερα αυτό που λέω, τους αφιερώνω το τραγούδι «Καραϊσκάκης» του Β. Παπακωνσταντίνου, από τους «Ιππείς της Πύλου».
Από τον Γιώργο Μανουσακάκη
gmanousakakis@apokalypseis.gr
Οι μίζες, όπως δείχνει το ογκώδες πόρισμα του ΣΔΟΕ που αριθμεί 15.000 σελίδες, έχουν «περάσει» προκειμένου να καθαρίσουν τα χρήματα ως πληρωμές συμβούλων, οι οποίοι δηλώνουν για έδρες τους offshore εταιρείες που βρίσκονται από το Τόκιο μέχρι και τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, τέτοιες εταιρείες έχουν δηλωθεί και σε φορολογικούς παραδείσους, όπως οι ολλανδικές Αντίλλες και τα νησιά Κάιμαν και οι οποίες δέχονταν τραπεζικά εμβάσματα ως πληρωμές συμβούλων και εν συνεχεία τα μετέφεραν είτε με άλλα εμβάσματα είτε ως μετρητά σε τράπεζες του εξωτερικού.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο μελετά η δικαιοσύνη, αναφέρουν πως στην υπόθεση εμπλέκονται και πρόσωπα που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση τα νεότερα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου και Ευ. Κυβέλου προσέκρουσαν για μια ακόμη φορά σε πολιτικά πρόσωπα από την περίοδο 2002-2009, και κατά συνέπεια σταμάτησαν ως προς αυτά την έρευνά τους και έστειλαν την υπόθεση στον Αρειο Πάγο, για να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο φάκελο περιέχονται τα εικονικά τιμολόγια, τα οποία είχαν εκδοθεί για λογαριασμούς offshore εταιρειών με έδρα την Ινδία, τις ολλανδικές Αντίλλες και άλλους φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες φέρονταν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προώθηση των ναυπηγείων σε χώρες που δεν βρέχονταν καν από τη θάλασσα, όπως η Βολιβία.
Το φάκελο παρέλαβε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, ο οποίος αναμένεται να τον αναθέσει σε εισαγγελέα, προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να πάρει και αυτή η υπόθεση το δρόμο προς τη Βουλή.
Μέσα σε όλα αυτά, ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, Γ. Σμπώκος, με δηλώσεις του αποποιείται κάθε ευθύνη. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Σμπώκος είπε ότι, αφού έφυγε από το υπουργείο -έχοντας ήδη υπογράψει ο ίδιος την ανάθεση των συμβάσεων για τα υποβρύχια-, έγιναν 11 τροποποιήσεις. Με τον τρόπο αυτό, «έδειξε» προς την πλευρά του Γιάννου Παπαντωνίου.
«Δεν έχω καμία εμπλοκή, το θέμα αφορά τους Γερμανούς και τη δικαιοσύνη που είναι αρμόδια να αναδείξει υπευθύνους» δηλώνει ο κ. Σμπώκος. «Ηταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να συγκρατηθεί όσο μεγαλύτερο κομμάτι των εξοπλισμών στην Ελλάδα, και γι' αυτό έγινε ανάθεση του έργου στη γερμανική εταιρεία που θα χρησιμοποιούσε τα κρατικά τότε ναυπηγεία Σκαραμαγκά» προσθέτει. Πάντως την απάντηση στα παραπάνω ο κ. Σμπώκος πήρε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο που δήλωσε: «Αλλο πράγμα οι ανάγκες του πολεμικού ναυτικού και της εγχώριας παραγωγής και άλλο η διαφάνεια και η απομόνωση των παρασίτων».
Στο μεταξύ, οι πρώτοι 37 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ξεκίνησαν τις απολογίες τους στο πλαίσιο της προκαταρτικής εξέτασης που κάνει η Εισαγγελία Αθηνών, και τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν αρχίσει να... φαίνονται. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είναι απιστία, δωροδοκία και «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Ανάμεσά τους είναι στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μέλη επιτροπών που είχαν ασχοληθεί με τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης, πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλισμών και ιδιώτες που εμπλέκονται και στο κομμάτι των αντισταθμιστικών οφελών.
Η περίοδος τέλεσης των αδικημάτων εκτείνεται από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις εταιρείες HDW-Ferostaal και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- έως και το 2002, οπότε και έγιναν τροποποιήσεις στις συμβάσεις των αντισταθμιστικών οφελών.
Οπως προκύπτει και από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το δημόσιο ζημιώθηκε με ποσό που δεν αποκλείεται να αγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου μάλιστα ότι δεν εκτελέστηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν τα αντισταθμιστικά οφέλη. Παράλληλα, γίνεται λόγος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μέσα από τις συναλλαγές των εμπλεκόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, ενώ διατυπώνονται ερωτήματα για παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Από τους τελευταίους μάρτυρες που εξετάστηκαν είναι ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Ευ. Βασιλάκος, και ο βουλευτής της ΝΔ, που έχει ασχοληθεί με τον τομέα της Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος.
Ο τελευταίος αναφέρει στην από 11/3/2011 κατάθεσή του ότι από εκείνη την περίοδο προέκυπταν τα ερωτήματα:
• Πώς από την αρχική πρόταση των ναυπηγείων το κόστος των 265 εκατομμυρίων δολαρίων ανά υποβρύχιο έφτασε μέσα σε έξι μήνες, και μετά την απόφαση της απευθείας ανάθεσης στην HDV και Ελληνικά Ναυπηγεία, περίπου τα 400 εκατ. δολάρια;
• Πώς δικαιολογείται ο χρόνος παράδοσης των 11 ετών, τη στιγμή που η απευθείας ανάθεση έγινε για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών και πώς επελέγη ο τύπος υποβρύχιου S214, που δεν υφίστατο τότε ούτε σε σχέδια, όπως προέκυπτε από ομολογία του διευθυντή της HDV, που τόνιζε πως δεν προσφέρεται το υποβρύχιο στους διαγωνισμούς της Πορτογαλίας και της Αφρικής;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πάνoς Καμμένος
«Ακης και Γιάννος να λογοδοτήσουν για τα υποβρύχια» Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά στις «Α» χωρίς να μασάει τα λόγια του, ακόμα και για την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή
Στον Βασίλη Μπεσκένη
vbeskenis@apokalypseis.gr
Ποινικές ευθύνες στους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων αποδίδει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις «Α», λίγα 24ωρα μετά την 6ωρη κατάθεσή του για το θέμα στην εισαγγελέα που έχει αναλάβει την υπόθεση. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν αποτελεί επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, που υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι μπορεί να εκπεμφθεί μήνυμα συγκάλυψης το οποίο δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία. Ο κ. Καμμένος αντιμετωπίζει τα εσωκομματικά ως θέματα μειωμένης σοβαρότητας, σημειώνει ότι εξωχώρια κέντρα έχουν εκδώσει εντολή πολιτικής εκτέλεσης του Κ. Καραμανλή, υπαινίσσεται κοινοβουλευτικό «κίνημα» στα μέσα Απριλίου και... αφιερώνει αθυρόστομα ένα τραγούδι πατριωτικού περιεχομένου σε όσους στήριξαν το μνημόνιο.
Εφόσον, πιθανώς, όπως λέει η ΝΔ, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, γιατί ζητάτε Εξεταστική και όχι κατευθείαν Προανακριτική;
Αν υπάρχουν αποδεδειγμένες ποινικές ευθύνες, που, όπως φαίνεται, έτσι είναι, θα προχωρήσουμε απευθείας σε Προανακριτική και όχι σε Εξεταστική Επιτροπή.
Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει συγκάλυψη;
Εάν υπάρξει επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, θα το αντιμετωπίσουμε στο Κοινοβούλιο. Οι σχέσεις πολιτών και πολιτικής έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανέναν να γίνονται εξεταστικές επιτροπές, προκειμένου οι πολιτικοί να καλύπτουν επίορκους συναδέλφους τους στο ίδιο κόμμα.
Ποια πολιτικά πρόσωπα πιθανώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο;
Εγώ δεν μιλώ για πιθανή εμπλοκή, αλλά για αποδεδειγμένη εμπλοκή, κάτι το οποίο ισχυρίζομαι στη Δικαιοσύνη από το 1999 και στη Βουλή από το 2000. Τα πρόσωπα τα έχω κατονομάσει στην εισαγγελέα όταν εκλήθην, και αναφέρομαι στον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο που, τότε, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, υπέγραψε τη σύμβαση και στον κ. Γιάννο Παπαντωνίου ο οποίος την υλοποίησε. Εκτός των υπουργών όμως, εμπλέκονται οι πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλισμών και οι συνδικαλιστές-μέτοχοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Ως προς τους υπουργούς, μιλάτε για ευθύνες πολιτικές ή ποινικές;
Ξεκάθαρα μιλώ για ποινικές ευθύνες.
Δικαίως, κατά τη γνώμη σας, αποτυπώθηκαν παράπονα από τομεάρχες σχετικά με οργανωτικά κενά που εντοπίζονται στην κομματική αλυσίδα;
Εχω σοβαρότερα θέματα να ασχοληθώ από τα εσωκομματικά. Είμαι της φιλοσοφίας του στρατηγού Μακρυγιάννη, που έλεγε ότι «τα γαλόνια τα παίρνουν οι στρατιώτες στον πόλεμο. Δεν τους απονέμονται».
Δημοσκοπικά, η ΝΔ συνεχίζει να υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ. Μήπως η αντιμνημονιακή στρατηγική δεν αποδεικνύεται τελικά και τόσο επιτυχημένη συνταγή;
Είναι φυσιολογικό οι εταιρείες μετρήσεων, που πολλές εξ αυτών χρηματοδοτούνται από το ΔΝΤ και τους τοκογλύφους τραπεζίτες, να υπερασπίζονται το μνημόνιο και τα κέρδη τους. Προσωπικά εκπροσωπώ τους πολίτες και όχι τους τοκογλύφους.
Ευθύνες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, θυμίζω ότι, αποδίδονται και στις κυβερνήσεις Καραμανλή.
Υπάρχουν ευθύνες για το ότι ο Καραμανλής δεν εφάρμοσε μετεκλογικά, από το 2004, την πολιτική της δίωξης των υπευθύνων των σκανδάλων που είχαμε αποκαλύψει ως αντιπολίτευση.
Συνεχίζει να γίνεται λόγος για πιθανή επιστροφή του στο επίκεντρο του πολιτικού προσκηνίου. Συμφωνείτε;
Θεωρώ ότι ο Καραμανλής, λόγω του ότι δεν εξυπηρέτησε τα γεωπολιτικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, κυνηγήθηκε όσο κανείς άλλος στη Μεταπολίτευση. Είναι προφανές ότι η συμφωνία για το Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους, για το λιμάνι του Πειραιά με τους Κινέζους, αλλά και το βέτο στο Βουκουρέστι και η άρνηση να εφαρμόσει ένα μνημόνιο παράδοσης της χώρας και πιθανώς της εθνικής κυριαρχίας στους διεθνείς τοκογλύφους, οδήγησαν στην απόφαση εκδόσεως εντολής -τουλάχιστον- πολιτικής εκτέλεσης του Κώστα Καραμανλή.
Επιμένετε σε αλλαγή μείγματος πολιτικής, ωστόσο, δεν εισακούεστε. Ισως θα έπρεπε, τηρώντας υπεύθυνη για το εθνικό συμφέρον στάση, να ζητήσετε εκλογές ώστε να έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε αυτήν την πολιτική;
Στις δημοκρατίες, η πρώτη λύση είναι οι εκλογές και η τελευταία λύση είναι η εφαρμογή του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος. Δηλαδή ότι η τήρηση επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο αντισυνταγματικό και παράνομο μνημόνιο που εκχωρεί εθνική κυριαρχία.
Δεν κρίνετε ότι ίσως να είναι πολιτικά αποδοτικότερη η συνένωση των δεξιών και κεντροδεξιών δυνάμεων;
Το προσκλητήριο κατά της παράδοσης της χώρας είναι πρώτα απ' όλα πατριωτικό και καλεί τις δυνάμεις που δεν συμφωνούν στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας απ' όπου και αν προέρχονται. Ισως μία ενδιαφέρουσα ημερομηνία είναι η 16η Απριλίου, όπου τουλάχιστον 60 μέλη του Κοινοβουλίου πρέπει να προτείνουμε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη Siemens.
Εκτιμάτε ότι υπάρχει χώρος στη Βουλή για το κόμμα της κ. Μπακογιάννη;
Εκτιμώ ότι οι δυνάμεις του μνημονίου, τα εξαπτέρυγα και οι πατερίτσες, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να πειθαρχήσουν στη διάταξη του Συντάγματος, που αναφέρει ότι για να παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία χρειάζεται η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, την οποία και δεν έχουν. Για να καταλάβουν καλύτερα αυτό που λέω, τους αφιερώνω το τραγούδι «Καραϊσκάκης» του Β. Παπακωνσταντίνου, από τους «Ιππείς της Πύλου».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.
Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε