-->

Header Ads

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στο Δημόσιο

Καταργούνται ή συγχωνεύονται περισσότεροι από 700 δημόσιοι οργανισμοί, από τους περίπου 1.500, που υπάρχουν, διαδικασία που υλοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος.
Νέα μέτρα: Προβλέπεται μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, κοινωνικών επιδομάτων και παροχών
Σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, στο -3,5%, «βυθίζουν» την οικονομία τα νέα μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών και συρρίκνωσης των εισοδημάτων, όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με το «πακέτο» των μέτρων προέβη και σε αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού συρρίκνωσης της οικονομίας.

Οι εξαγγελίες τίθενται από σήμερα και στις επόμενες μέρες, στο μικροσκόπιο της τρόικας, στις συναντήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και στελέχη του ΥΠΟΙΚ. Μετά τις διορθώσεις και τις υποδείξεις τους, το Μεσοπρόθεσμο και τα έκτακτα μέτρα του 2011 θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Aμεσα, με την ψήφιση του «πακέτου» των μέτρων ύψους 28,4 δισ. ευρώ σφίγγουν ακόμα περισσότερο οι στρόφιγγες της κρατικής χρηματοδότησης για μισθούς, καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και Ταμείων, ενώ παράλληλα περικόπτονται μισθοί σε δημόσιο και ΔΕΚΟ και καταργούνται περί τους 700 δημόσιους φορείς.

Σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της δημόσιας κατανάλωσης περιορίζεται και η ιδιωτική, αφού μειώνονται μισθοί και οι συντάξεις στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα είτε με την κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο, είτε με την επιβολή εισφοράς υπέρ των ανέργων, αλλά και την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή από τον Ιούλιο των κοινωνικών επιδομάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, αναπόφευκτη είναι η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος, από 3% που ήταν η εκτίμηση έως πρόσφατα και έναντι -4,4% το 2010, με ορατό τον κίνδυνο να διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Για το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,1%, στα ίδια επίπεδα και το 2014 και θα επιταχυνθεί το 2,7% το 2015.
Αντίστοιχα, ανοδικά θα κινηθεί και η ανεργία, με το ποσοστό να διαμορφώνεται το 2011 στο 14,5%, στο 15% το 2012, στο 14,5% το 2013, στο 14% το 2014 και στο 13,6% το 2015.
Τα «κρυφά»



Από τον προσεχή Ιούλιο αλλάζει άρδην το σκηνικό στο δημόσιο τομέα, στην καταβολή κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, ενώ περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι καταναλωτικές δαπάνες της κρατικής μηχανής, η οποία θα κληθεί να «δουλεύει» με το 83% των αρχικών κονδυλίων.
Αναλυτικότερα τα μέτρα, που οριστικοποιεί εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την τρόικα είναι:
1. «Εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης», όπως αποκαλείται η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, από την 1η Ιουλίου, που θα μειώσει τις απολαβές των εργαζομένων το Δημόσιο κατά 550 εκατ. ευρώ, φέτος και κατά 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Καταργούνται περισσότερα από 50 επιδόματα, η «ωρίμανση», αυξάνονται οι ώρες απασχόλησης στο Δημόσιο από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα και καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και τα ειδικά μισθολόγια. Εξετάζονται παράλληλα και μέτρα πρόωρης συνταξιοδότησης, μέσω εθελουσίας, των υπαλλήλων που είναι κοντά στα όρια ηλικίας.
2. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται περαιτέρω κατά 140 εκατ. ευρώ, μέσω της μείωσης του ποσοστού διάθεσης κατά 7% των κονδυλίων που έχουν εγγραφεί αρχικά στον προϋπολογισμό κάθε υπουργείου και φορέα. Στις αρχές του 2011, ορίστηκε ότι το ποσοστό παρακράτησης των κονδυλίων του προϋπολογισμού θα είναι 10% και θα αποδίδεται το 90%.
3. Καταργούνται ή συγχωνεύονται περισσότεροι από 700 δημόσιοι οργανισμοί, από τους περίπου 1.500, που υπάρχουν, διαδικασία που υλοποιεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος. Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει η τύχη του προσωπικού, αφού οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με κριτήρια του ΑΣΕΠ για τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες και όσοι δεν θεωρούνται «άξιοι» δεν θα προσλαμβάνονται.
4. Μειώνονται ακόμα περισσότερο οι επιχορηγήσεις προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπουργεία, ΟΤΑ, Ταμεία, ΝΠΔΔ, που θα αποδώσει συνολικά 450 εκατ. φέτος.
5. Τα δημόσια νοσοκομεία για να αυξήσουν τα έσοδά τους, ωθούνται να συνάψουν νέες ειδικές συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη ασθενών τους. Σε συνδυασμό και με την ψηφιοποίηση των συνταγών ΙΚΑ την επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα και την εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, εκτιμάται ότι θα μειωθεί η δαπάνη κατά 310 εκατ. ευρώ.
6. Μόνο με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καταβάλλονται πλέον τα κοινωνικά επιδόματα και οι παροχές. Προαναγγέλθηκε επισήμως αυτή τη φορά, η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ (ανεργίας) τον ΟΕΕ-ΟΕΚ, αλλά και για το ΕΚΑΣ, ενώ παράλληλα καταρτίζεται ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας, προφανώς από όλα τα Ταμεία, με εξίσωση προς τα κάτω.
7. Επιβάλλεται ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη).
8. Μειώνεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και οι επικουρικές συντάξεις από τα Ταμεία με ελλείμματα.
Τα μέτρα για την επόμενη τετραετία
Στην περίοδο 2012 - 15 απαιτείται η είσπραξη ή η εξοικονόμηση 22 δισ. ευρώ, αλλά γνωστά είναι τα μέτρα των 19 δισ. ευρώ, και αναμένεται η εξειδίκευση των 3 δισ. ευρώ.
Από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης του προσωπικού μέσω μη αναπλήρωσης των αποχωρήσεων και ενδεχομένως και απολύσεων που δεν το έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο να συμβεί η κυβέρνηση, θα εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ.
Οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα ενταθούν τα προβλήματα λειτουργίας πανεπιστημίων, νοσοκομείων και άλλων δημοσίων φορέων, ενώ θα αυξηθούν και οι καθυστερήσεις πληρωμών, προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Από τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις των δημοσίων φορέων που θα συνεχιστούν και τη συνακόλουθη μείωση επιχορηγήσεων θα εξοικονομηθούν 705 εκατ. ευρώ.
Για την ίδια περίοδο, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να μειώσει περαιτέρω:
-Τις δαπάνες των Ταμείων και τις κοινωνικές δαπάνες κατά 2,6 δισ. ευρώ και να αυξήσει τα έσοδα των ΟΚΑ μέσω της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής κατά 2.435 εκατ. ευρώ.
-Τις αμυντικές δαπάνες κατά 1.200 εκατ. ευρώ.
-Τις «λοιπές» δαπάνες, κατά 825 εκατ. ευρώ.
Επίσης φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδα:
-Από την πάταξη της φοροδιαφυγής κατά 3 δισ. ευρώ.
-Από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλα φορολογικά έσοδα με συνολική απόδοση κατά 2,5 δισ. ευρώ.
-Τα έσοδα των ΟΤΑ κατά 600 εκατ. ευρώ.
Το ΥΠΟΙΚ
Με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί:
«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και αυτές που εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και μετά το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.
Σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες, που αναφέρονται σε συγκεκριμένες εξειδικεύσεις παρεμβάσεων, πέραν όσων παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούν απλές υποθέσεις και σενάρια και δεν αντιστοιχούν σε ειλημμένες αποφάσεις».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_26.html


Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.