ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ ΣΕ ΛΕΩ!
"...Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής, οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση.
Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ.. το "λέγεις μοι" παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) "με λες" και "μου λες", αντίστοιχα.
Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.
Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά.
Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.
Νίκος από Γερμανία
Παρά λίγο να με πείσει με το άρθρο του ο κ. Μπαμπινιώτης και να ... νοιώσω "χαμουτζής"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά η τελευταία παράγραφος που ανακαλύπτει την ασυνέπεια των "νοτιοελλαδιτών" (sic! Οι Ηπειρώτες δηλαδή -άλλα και οι Θράκες- που χρησιμοποιούν γενική, ανήκουν στους νότιους?) διότι τελικά κι αυτοί "χρησιμοποιούν αιτιατική" στον πληθυντικό, με εντυπωσίασε!
Όμως, αν ανοίξει κάποιος το βιβλίο γραμματικής της Ε'-ΣΤ' Δημοτικού (http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/gramm_e_st/112-121.pdf , σελ. 114-115), θα δεί ότι ΚΑΙ η γενική πληθυντικού ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ είναι "μας-σας-τους" (ίδια, δηλαδή, με την αιτιατική!).
Οπότε, όταν λέμε "Θα ΤΟΥΣ δώσω κάτι" χρησιμοποιούμε πάλι ΓΕΝΙΚΗ και όχι αιτιατική! (είμαστε, δηλαδή, συνεπέστατοι και ο γράφων ...α-γράμματος;).
Γι' αυτό και λέμε "τα παιδιά τους" και όχι "τα παιδιά των" που θα ήταν το σωστό στην ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ, αλλά όχι και στη Δημοτική!
Any comment από τον "αυθεντία καθηγητή" ?
Χρήστος από Πεύκη