-->

Header Ads

ΚΚΕ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζή, με αφορμή την προσφυγή πρώην βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις.
Την ξεκάθαρη θέση που επανειλημμένα έχει διατυπώσει το ΚΚΕ, ότι πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη, επανέλαβε χτες από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, με αφορμή την απαίτηση 800 και πλέον πρώην βουλευτών να πάρουν αναδρομικές αυξήσεις, στο ύψος των αμοιβών και των συντάξεων των ανώτατων δικαστικών.

Το θέμα προέκυψε προχτές, όταν η αντιπρόεδρος του Β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντία Καλδή, είπε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής της ότι 800 με 850 συνταξιούχοι βουλευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007. Σύμφωνα με την ίδια, τα διεκδικούμενα αναδρομικά εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για καθέναν από τους πρώην βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η βουλευτική αποζημίωση είναι ίση με τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια «πάγωσαν» οι αυξήσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές και δεν αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές ανάλογα με τις αυξήσεις που δόθηκαν - και αναδρομικά - στους δικαστικούς.


Το «πάγωμα» επηρέασε και το ύψος των συντάξεων των παλαιών βουλευτών, που συνδέεται με τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά, καθώς οι συνταξιούχοι βουλευτές δε δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Βουλής, προσέφυγαν, όπως και κατά το παρελθόν, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απαιτώντας να τους χορηγηθεί αύξηση και μάλιστα αναδρομικά.

Η πρόταση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ, είπε χτες στη Βουλή ο Σ. Χαλβατζής, όχι μόνο αντιτίθεται στην ικανοποίηση του αιτήματος για την καταβολή αναδρομικών, αλλά έχει καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου, στις 3 Μάη 2010, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή βουλευτική σύνταξη, όπως δεν πρέπει να υπάρχουν έξτρα αμοιβές από τις συμμετοχές των βουλευτών στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής. Η συζήτηση της πρότασης νόμου εκκρεμεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ο Σ. Χαλβατζής κάλεσε την κυβέρνηση να την αποδεχτεί, «για να μην είμαστε μόνο λόγια».
Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ περιλαμβάνει τρία άρθρα:
Στο πρώτο ορίζεται ότι «καταργείται η βουλευτική σύνταξη και σταματά κάθε συνταξιοδοτική παροχή λόγω βουλευτικής θητείας».
Στο δεύτερο αναφέρεται ότι «ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του».
Στο τρίτο προβλέπεται ότι «ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα».
Στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, τονίζεται ότι αφετηριακή της βάση «είναι η γενικότερη αντίληψη του Κόμματός μας για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά σώματα και από τη σκοπιά αυτή αντιμετωπίζει και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα της προσωπικής τους κατάστασης. Αφετηριακή μας θέση είναι ότι η εκλογή στα σώματα αυτά με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για κανένα προνόμιο των εκλεγμένων σε σχέση με την προηγούμενη κατάστασή τους».
Αφορμή για δημαγωγία
Σε μια προσπάθεια να δημαγωγήσει με τη συγκεκριμένη προσφυγή και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων που αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ο Γ. Πεταλωτής ανάγνωσε χτες στους δημοσιογράφους παλιότερη δήλωση του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία, «δεν πρέπει να επιδιώκεται η καταβολή χρημάτων σε μία περίοδο όπου μεγάλες κοινωνικές ομάδες υφίστανται έντονα οικονομικά προβλήματα».
Με άλλα λόγια, ο μόνος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί το αίτημα των πρώην βουλευτών, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, είναι για να μην προκαλέσει τη λαϊκή αγανάκτηση, όταν έχει κατακρεουργήσει με την πολιτική της μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με δήλωσή του αναφέρει ότι το υπουργείο «δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά της ικανοποίησης της προσφυγής τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ενώ από το γραφείο του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου διευκρινιζόταν ότι με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 2008, αποφασίστηκε ότι οι εν ενεργεία βουλευτές δε θα πάρουν αυξήσεις που προέκυπταν από αναδρομικές αυξήσεις δικαστών.

http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/05/blog-post_7959.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.