-->

Header Ads

Στην Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν σπουδάσει Οικονομικά σε Πανεπιστήμιο του ... πλανήτη Αρη!!

Με απλά λόγια κύριοι της Κυβέρνησης, απλά, λαϊκά και ξάστερα, η καταχρεωμένη Πορτογαλία, διαθέτει διπλάσια παραγωγική εξαγόμενη αξία ανά εργαζόμενο! Ο Πορτογάλος εργαζόμενος είναι πολύ πιο διεισδυτικός και παραγωγικός και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικός από τον Έλληνα εργαζόμενο!
Από την άλλη, οι εισαγωγές στην Ελλάδα αγγίζουν τα 45 δις ευρώ και στην Πορτογαλία τα 68 δις! Γεγονός που σημαίνει ότι ο Έλληνας εργαζόμενος πληρώνει 8,891 ευρώ τον χρόνο σε εισαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες και ο Πορτογάλος 12,130 ευρώ!

Κάντε τώρα την αφαίρεση για κάθε πολίτη να δείτε την διαφορά
-Εισαγωγές Εξαγωγές Υπόλοιπο
Έλληνας πολίτης 4237 8891 -4654
Πορτογάλος `` 8307 12247 -3940
Κουφαθήκατε ε;
Ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης , ο Πορτογάλος πολίτης που μας τον παρουσιάζουν ως τελευταίο για να μας παρηγορήσουν, έχει ένα έλλειμμα 3,940 Ευρώ ενώ ο Έλληνας πολίτης κάθε χρόνο έχει ελλειμα στο ισοζύγιο του 4,654 ευρώ
Τόσο απλό δηλαδή είναι να κατανοήσεις την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία μιας χώρας όταν θέλεις να την συγκρίνεις με κάποια άλλη, αλλά σε ένα διεισδυτικό επίπεδο και όχι απλά σε επίπεδο παρουσίασης απλών αριθμών που δεν λένε απολύτως τίποτα!!



Στην Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν σπουδάσει Οικονομικά σε Πανεπιστήμιο του ... πλανήτη Αρη!!! Η τέλος πάντως σε κάποιο διαγαλαξιακό Κέντρο Σπουδών όπου οι βασικές αρχές της οικονομίας και των διεθνών οικονομικών σχέσεων είναι διαφορετικές! Αλλιώς δεν εξηγείται η παταγώδη αποτυχία τους να καταλάβουν ότι όλα αυτά που σχεδιάζουν δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθούν, επειδή αποτελούν «όνειρα θερινής νυκτός», τα οποία κάνει ένας ... εξωγήινος!!!
Δεν εφαρμόζονται κύριοι ούτε στο ελάχιστο τίποτα από όλα αυτά που ετοιμάζετε για τον Ελληνικό λαό! Δεν αποτελούν μέρος καμίας οικονομικής πολιτικής! Οποιοι τα δοκίμασαν απλά κατάλαβαν γρήγορα ότι πρόκειται για ουτοπίες!
Η στροφή ενός Σοσιαλιστικού κόμματος σε αντιλαϊκά μέτρα εξηγείται μόνο με έναν τρόπο! Από την στιγμή που η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους έχει περάσει στην κατιούσα της καμπύλης Laffer, όσους φόρους και αν βάζετε , το αποτέλεσμα είναι να εισπράττετε ολοένα και λιγότερα!
Αυτό το είχα γράψει προ πολλού όταν κάποιοι έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν τι ήθελα να πω (σχ.άρθρο: http://www.adalis.gr/article.asp?id=2575&type=8) .

Η στροφή λοιπόν σε αντιλαϊκές πολιτικές, αποτελεί την δήλωση πλήρους υποταγής στους διεθνείς τοκογλύφους που λέγονται «τραπεζίτες» με έναν και μόνο σκοπό! Στην εξαθλίωση της μεσαίας τάξης σε τόσο χαμηλό επίπεδο, που όπως λέει η σχολή του Σικάγου, θα καταστήσει την μεσαία τάξη ανήμπορη να επαναστατήσει και ως εκ τούτου θα λεηλατηθούν με ευκολία τα φιλέτα και οι υπεραξίες της χώρας μας!
Πρόκειται τελικά για μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, όχι μόνο η Κυβέρνηση αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, να παρατείνει την παραμονή του στην πολιτική σκηνή και να εναλλάσσονται στην εξουσία οι κάλπηδες και οι μπαγαπόντηδες.
Μας λένε λοιπόν για το χαμηλό ΑΕΠ που έχουμε ως χώρα για να υποστηρίξουν τις αδυναμίες μας!
Δεν μας λένε όμως ότι το ΑΕΠ ως απόλυτος αριθμός δεν αντικατοπτρίζει απολύτως τίποτα! Αυτό που ίσως «λέει κάτι» είναι το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο! Δηλαδή τι ποσό σε απόλυτη αξία σε ευρώ αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο της χώρας μας ! Αλλά το μυστικό δεν βρίσκεται ούτε εκεί!
Αυτό που μας «λέει» ακόμη περισσότερα είναι ένας άλλος δείκτης που έχει σχέση με τις εξαγωγές! Και δεν μιλάω για τον απόλυτο αριθμό των εξαγωγών μιας χώρας αλλά για κάτι άλλο.
Για το ποσό των εξαγωγών που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο της χώρας μας!

Για να καταλάβετε τι θέλω να σας πω, θα αντιπαραβάλλω δύο χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό! Την Ελλάδα μας και την Πορτογαλία!
Το ΑΕΠ της χώρα μας είναι 302 δις ευρω! Τόση είναι η παραγόμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες από όλους τους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας μέσα σε ένα χρόνο! Η Πορτογαλία, αντιστοίχως έχει ΑΕΠ 247 δις ευρώ! Αρκετά χαμηλότερο κατά 50 δις, αν και πληθυσμιακά διατηρεί τον ίδιο αριθμό (περίπου) πολιτών με την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα όμως, εργάζονται 5.050.000 πολίτες ενώ στην Πορτογαλία 5.570.000 !!! Σαφώς περισσότεροι!
Το αξιοπερίεργο είναι, ότι παρά του ότι και οι δύο χώρες έχουν δίπλα τους δυο εξαγωγικές χώρες, (Ισπανία για την Πορτογαλία, Τουρκία για την Ελλάδα) η μεν Ελλάδα μας κάθε χρόνο εξάγει προϊόντα αξίας 21,4 δις ευρώ και η Πορτογαλία 46,3 δις Ευρώ!
Είπατε τίποτα;
Αν αυτό τώρα το επιμερίσετε σε κάθε εργαζόμενο τότε, για τον Ελληνα εργαζόμενο πολίτη αντιστοιχούν 4,237 Ευρω΄σε εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες ενώ στον Πορτογάλο, (κρατηθείτε) 8.307 Ευρώ!!! Σχεδόν τα διπλάσια δηλαδή!!!
Με απλά λόγια κύριοι της Κυβέρνησης, απλά, λαϊκά και ξάστερα, η καταχρεωμένη Πορτογαλία, διαθέτει διπλάσια παραγωγική εξαγόμενη αξία ανά εργαζόμενο! Ο Πορτογάλος εργαζόμενος είναι πολύ πιο διεισδυτικός και παραγωγικός και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικός από τον Ελληνα εργαζόμενο!
Από την άλλη, οι εισαγωγές στην Ελλάδα αγγίζουν τα 45 δις ευρώ και στην Πορτογαλία τα 68 δις!
Γεγονός που σημαίνει ότι ο Έλληνας εργαζόμενος πληρώνει 8,891 ευρώ τον χρόνο σε εισαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες και ο Πορτογάλος 12,130 ευρώ!
Κάντε τώρα την αφαίρεση για κάθε πολίτη να δείτε την διαφορά
------------------Εισαγωγές Εξαγωγές Υπόλοιπο
Έλληνας πολίτης 4237 8891 -4654
Πορτογάλος `` 8307 12247 -3940
------------------

Κουφαθήκατε ε;
Ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης , ο Πορτογάλος πολίτης που μας τον παρουσιάζουν ως τελευταίο για να μας παρηγορήσουν, έχει ένα έλλειμμα 3,940 Ευρώ ενώ ο Έλληνας πολίτης κάθε χρόνο έχει ελλειμα στο ισοζύγιο του 4,654 ευρώ
Τόσο απλό δηλαδή είναι να κατανοήσεις την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία μιας χώρας όταν θέλεις να την συγκρίνεις με κάποια άλλη, αλλά σε ένα διεισδυτικό επίπεδο και όχι απλά σε επίπεδο παρουσίασης απλών αριθμών που δεν λένε απολύτως τίποτα!!

Αν επιχειρήσετε λοιπόν να κάνετε το ίδιο για κάθε δεκαετία ξεκινώντας από το 1980 όταν η Ελλάδα δεν ήταν ακόμα μέλος της τότε ΕΟΚ, θα δείτε ότι η σχέση αυτή με την Πορτογαλία δεν ήταν πάντα έτσι. Συγκεκριμένα ήταν σαφώς υπέρ της Ελλάδας γεγονός που άρχισε να «χαλάει» στα τέλη της δεκαετίας του 80 και εξευτελίστηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του 90!
Συνεπώς, με δεδομένη την τελευταία θέση σε ισχύ και αποδοτικότητα του Ελληνα εργαζόμενου, η Κυβέρνηση με τους φόρους τι κάνει;
Στην ουσία μειώνει πολύ περισσότερο το ποσοστό του ΑΕΠ που προέρχεται από την κατανάλωση. Από την άλλη με την επενδυτική απραξία συρρικνώνει και το ΑΕΠ που προέρχεται από τις επενδύσεις και την παραγωγική διαδικασία!
Πρόκειται για ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα και δεν είναι μόνο αυτό!
Σε μια τέτοια φάση της οικονομίας, αν οι τιμές των αγαθών κρατηθούν στα υψηλά επίπεδα με τάσεις ανόδου πάνω από τον (πραγματικό) πληθωρισμό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, τότε δεν μιλάμε απλά για μια μεγάλη οικονομική κρίση αλλά για μια περιδίνηση σε ένα τυφώνα με άγνωστες συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα!
Εκεί οδηγεί ο Παπακωνσταντίνου και η παρούσα Κυβέρνηση την χώρα!
Θα με ρωτήσετε (και δίκαια) ποια θα ήταν η σωστή πολιτική εξόδου από την κρίση χρέους;
Σίγουρα όχι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση!
Το 99% του κρίσιμου χρόνου ενασχόλησης της , αφορά σε συνεδριάσεις με την τρόικα και την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Μόνο το 1% του χρόνου της (κατά την άποψή μου) καταναλώνεται στην εκπόνηση σοβαρών προτάσεων κυρίως μεσοπρόθεσμων.

Η κυβέρνηση αντί να μοιράζει εγγυήσεις στις τράπεζες θα πρέπει άμεσα να «χαρίσει» δάνεια σε νοικοκυριά! Όπως έκανε ο Ανδρέας το 1981. Υπάρχουν τρόποι και το ξέρουν! Να βγει η θηλειά από τον μέσο Ελληνα! Η τουλάχιστον να δώσει μια μεγάλη περίοδο χάριτος στους νοικοκυραίους! Από την άλλη να καταργήσει τον «Τειρεσία», τις «μαύρες και λευκές» λίστες, και να προσαρμόσει τις τράπεζες σε ένα μοντέρνο καθεστώς πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρηματιών ειδικά των νέων!
Παράλληλα να ορίσει ποια είναι τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (είδη πρώτης ανάγκης) και σε αυτά τα προϊόντα να θεσπίσει ανώτατες τιμές με κρατική παρέμβαση, που ίσχυαν πριν τις 1.1.2001 όταν μπήκαμε στο ευρώ! Αν και ακούγεται δύσκολο, εν τούτοις, αποτελεί απλά μια πολιτική απόφαση, που έχει γίνει πράξη σε πολλές χώρες αλλά και στη χώρα μας κατά το παρελθόν.

Στον τομέα των διεθνών επενδύσεων, αφού στείλει τον Παμπούκη σπίτι του, μιας και δεν έφερε τόσο καιρό ούτε μια επένδυση, να βγάλει από τα συρτάρια της , τις ήδη υπάρχουσες μελέτες που έχουν κατατεθεί από επενδυτές και να κάνει fast track σε αυτές! Το τι προτάσεις υπάρχουν σήμερα στην Κυβέρνηση δεν λέγεται. Ακόμη και για παραγωγή αυτοκινήτων! Συνεπώς, για μια περίοδο 20 ετών ή και μικρότερη, η κυβέρνηση πρέπει να βγάλει «ντελάλη» ότι όποιος επενδύσει στην Ελλάδα, θα έχει φορολογικά κίνητρα ! Και αντί για να διώχνει τις μεγάλες επιχειρήσεις σε Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, να τις προσκαλέσει πίσω με φορολογητέα ύλη και απαλλαγές, ελκυστικότερες από αυτές που ισχύουν στις παραπάνω χώρες σήμερα!
Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι θα χτυπήσει το ρεύμα της ανεργίας. Σήμερα υπάρχουν 800.000 Ελληνες άνεργοι (που είναι περισσότεροι στην πραγματικότητα αν συνυπολογίσουμε την κυκλική ανεργία) με ορατό το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν σύντομα το 1.000.000!!
Αρα σκοπός μας δεν πρέπει να είναι η «πράσινη ανάπτυξη» και τα «πράσινα άλογα» της κούφιας πολιτικής, αλλά η δημιουργία πραγματικών νέων θέσεων εργασίας μέσα από ανταγωνιστικές επενδύσεις στο πεδίο της πρωτογενούς παραγωγικής διαδικασίας! Και αν αυτό ακούγεται ? «καπιταλιστικό» εσείς οι αριστεροί μην χολοσκάτε, το έκανε με επιτυχία η Ρωσία και ανέκαμψε σε λιγότερο από μια δεκαετία και εσχάτως το επιχειρεί και η Κούβα!!!

Αυτά σε πρώτη φάση, γιατί υπάρχει και δεύτερη πιο αναλυτική που θα χρειαστούν 100 οθονο-σελίδες για να σας την περιγράψω!
Κατανοώ σε όσα σας προανέφερα, ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια και διεθνείς ανταγωνιστές που εμποδίζουν στην πραγματοποίηση τους!
Αλλά σήμερα που οι «κλισέ» οικονομικές θεωρίες έχουν αποδειχτεί όλες άχρηστες και μη υλοποιήσιμες, η κάθε χώρα κοιτά να εφαρμόσει ότι μπορεί για να υποστεί τα λιγότερα από την διεθνή οικονομική κρίση και να οδηγήσει τους πολίτες της σε ασφαλή έξοδο από το χάος της Οικονομίας των Δυτικών Κρατών!
Οσο για την επιστροφή στην δραχμή, αν αυτή την αποφασίσουμε ΜΟΝΟΙ μας και δεν μας την επιβάλουν τρίτοι με σκοπό να κερδοσκοπήσουν, δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται ο μέσος πολίτης. Αυτό αφορά κυρίως στους μεγαλοκαταθέτες και στους μεγαλοκαρχαρίες! Δεν πρέπει να είναι ταμπού και να μην το συζητάμε καν, διότι αποτελεί ... «μπαμπούλα»! Απλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι η έσχατη λύση, όταν καμία άλλη δεν μπορεί να αποδώσει !! Και φυσικά, όχι να πετάμε και ρουκέτες όπως έκανε η Μαρία Δαμανάκη επειδή κάτι άκουσε, στο Επιτροπάτο των Βρυξελλών!

Αν αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στην δραχμή θα το κάνουμε με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Την κοπή πληθωριστικού χρήματος και την επιστροφή στην ανάκαμψη σε 5 με 10 έτη! Με σχέδιο όμως και αφού προηγουμένως έχουμε καταρτίσει στρατηγικές προσέλκυσης διεθνών επενδυτών και όχι κερδοσκόπους τύπου Τζορτζ Σόρος! Και φυσικά, όχι γιατί θα μας το επιβάλουν οι Τρισέδες και οι διάδοχοι του Στρος Καν και οι καμαριέρες τους! Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή στην οποία καταφεύγεις όταν δεν έχεις άλλη λύση! Εμείς απλά δεν έχουμε επιχειρήσει κάτι άλλο και πολύ φοβούμαι ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσουμε κάτι στο μέλλον! Απλά μας οδηγούν εκεί χωρίς καν εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι!
Και τελικά, όλα αυτά τα περί επανεκκίνησης και restart της Ελληνικής Οικονομίας, με τυχάρπαστες φορο- μπιχτικές πολιτικές, ή με λήψη νέων δανείων από την τρόικα δεν βοηθούν την Ελλάδα και τους Ελληνες αλλά τους δανειστές μας! Και αποτελούν απλά ένα ALT+CONTROL+DEL της χώρας που επειδή έχουμε «ψιλο-καμένο τροφοδοτικό» είναι άγνωστο αν και πότε θα ? επανεκκινηθούμε! Στην ουσία πρόκειται για ... επενεκκίνηση του πολιτικού συστήματος και όχι της Οικονομίας της χώρας μας!!!
Για να είμαι πιο ακριβής, η Ελλάδα δεν χρειάζεται ALT+CONTROL+DEL αλλά έναν ολοκαίνουριο, υπερσύχρονο υπολογιστή, και μάλιστα όχι αγορασμένο από την Intel και την Microsoft άλλα φτιαγμένο από Ελληνικά χέρια !!!
Και δόξα τω θεώ, τα ελληνικά μυαλά διαπρέπουν στο εξωτερικό! Και συν τοις άλλοις, υπάρχουν εκατοντάδες στο εσωτερικό αλλά είναι ... άνεργα, γιατί τις θέσεις εργασίας, τις κατέχουν τα τέκνα των ... πολιτικών, άντε το πολύ τα ξαδέλφια τους !!! Και τις κατέχουν όχι με αξιοκρατικά αλλά με καθαρά μικροπολιτικά κριτήρια!

Και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό όπως προείπα, τρέμει στην ιδέα ενός σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης, πολύ απλά επειδή δεν γνωρίζει πως θα ... χειριστεί τον καινούριο "υπερσύγχρονο" υπολογιστή που προείπαμε!!!
Αρα, όλα αυτά που σας περιγράφω τόση ώρα, απαιτούν νέους πολιτικούς, άφθαρτους, με όραμα την Εθνική ανάκαμψη και όχι την παραμονή της πελατειακής Ελλάδας στην πρώτη θέση των υπερ-δανεισμένων χωρών!
Δηλαδή, νέα κόμματα, νέους ηγέτες , νέες πολιτικές αξίες!


(πηγή άρθρου: www.adalis.gr / http://www.adalis.gr/article.asp?id=4857&type=8 )

γράφει ο Γιώργος Αδαλής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.