-->

Header Ads

Χρειάζεται λύση όχι... μερεμέτια

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθιστά σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους υπό καμία μορφή. Το τονίζει συνεχώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την αναδιάρθρωση «σενάριο τρόμου».

Γιατί η ΕΚΤ τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της αναδιάρθρωσης, όταν γνωρίζει πως είναι αναπόφευκτη, όταν γνωρίζει ότι τη θέλουν οι Γερμανοί, οι Ελληνες για να «ανασάνουν», τη θέλουν πολλές χώρες της Ευρωζώνης; Στο καίριο αυτό ερώτημα η απάντηση είναι ότι η ΕΚΤ επιθυμεί συνολική λύση και όχι... μερεμέτια.
Εδώ και ένα χρόνο αποφασίζονται ημίμετρα και μάλιστα με καθυστέρηση και πάντα υπό την πίεση των αγορών. Δεν υπάρχει συνολικό σχέδιο και αυτό φαίνεται από την εξάπλωση της κρίσης δημόσιου χρέους στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, και πιο πρόσφατα στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία.
Εάν η αναδιάρθρωση περιοριζόταν μόνο στην Ελλάδα θα ήταν ένα ακόμη ημίμετρο, που λαμβάνεται εξαιτίας των πιέσεων των αγορών και το οποίο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέους κλυδωνισμούς.
Οι αγορές εύλογα θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι αφού αναδιαρθρώθηκε το ελληνικό χρέος γιατί όχι στη συνέχεια το ιρλανδικό και το πορτογαλικό. Και εδώ η ΕΚΤ θέτει το αμείλικτο ερώτημα: πώς θα αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση που σίγουρα θα προκύψει από τις αναδιαρθρώσεις;
Η απάντηση που η ίδια δίνει είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να αντεπεξέλθει με μία αναδιάρθρωση, την ελληνική, αλλά όχι σε περισσότερες. Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ δεν θα έλεγε όχι σε μια συνολική αναδιάρθρωση του χρέους των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βασίζεται σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα περιελάμβανε έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αντέξει το τραπεζικό σύστημα.
Αρνούμενη την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους η ΕΚΤ στέλνει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα ημίμετρα και να προχωρήσουν σε συνολική λύση του προβλήματος.
Τα εργαλεία υπάρχουν: επιμήκυνση της αποπληρωμής, δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού για 3-5 χρόνια, προσωρινή χαλάρωση των κανόνων της Βασιλείας περί ιδίων κεφαλαίων, έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων κραδασμών. Ο οδικός χάρτης υπάρχει, αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση...
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
naftemporiki

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_466.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.