-->

Header Ads

«Ιδανική η Θράκη για ειδική οικονομική ζώνη»

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
Έτοιμοι να δουν τη Θράκη να μετατρέπεται σε μια ειδική οικονομική ζώνη, που θα προσελκύει επενδυτές και θα αναδείξει την περιοχή σε αυτό για το οποίο η γεωστρατηγική της θέση την προόριζε, εμφανίζονται οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς.


Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα επαφές με τις Βρυξέλλες, ώστε να διερευνηθεί πόσο εφικτή είναι η προοπτική μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή.



Η αναφορά του γερμανού υφυπουργού Οικονομίας, Στέφαν Κάπφερερ, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με φιλικό περιβάλλον στην Ελλάδα, επανέφερε στην επικαιρότητα μια συζήτηση που γίνεται όλο τον τελευταίο καιρό στη Θράκη, έναν προνομιακό επενδυτικό προορισμό, όχι πλέον για τα κίνητρά του, αλλά για τη γεωστρατηγική του θέση και την ενεργειακή του ταυτότητα. Μάλιστα, η «Μ» είχε αναδείξει τη διάσταση αυτή στο πλαίσιο του 2ου Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στα τέλη Μαΐου. Εκεί ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, είχε παρουσιάσει την πρότασή του για τη δημιουργία μιας πρότυπης για όλη την Ευρώπη ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στη Θράκη.

Κρούση στις Βρυξέλλες
Επαφές με τις Βρυξέλλες ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στη Θράκη δρομολογεί από τον Σεπτέμβριο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, καλώντας σε συστράτευση προς αυτή την κατεύθυνση τα υπόλοιπα Επιμελητήρια και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Όπως σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης, είχαν γίνει με την αφορμή και του πρόσφατου φόρουμ της Αλεξανδρούπολης επαφές με τις Βρυξέλλες ώστε να υπάρξει μια πρώτη εικόνα για το αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο και τα μηνύματα ήταν θετικά. «Μιλάμε για μια ζώνη που δεν θα έχει μόνο φορολογικά κίνητρα, αλλά θα προσφέρει και ένα άλλο επιχειρηματικό περιβάλλον, με γρηγορότερες και φιλικότερες διαδικασίες για τους επενδυτές».

Η θέση της Θράκης είναι, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, το βασικό πλεονέκτημα της περιοχής, καθώς βρίσκεται στο κέντρο αναπτυσσόμενων οικονομιών, σε ένα σταυροδρόμι δύσης και ανατολής. Την ίδια στιγμή η περιοχή έχει κάνει σημαντικά βήματα στις υποδομές, στην ενέργεια και στις μεταφορές, με την ύπαρξη της Εγνατίας Οδού.

Ζητούμενο η τόνωση της απασχόλησης
«Ναι» σε μια ζώνη με κίνητρα στη Θράκη που θα ισχύουν τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επενδυτές, λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, με αιχμή του δόρατος την τόνωση της απασχόλησης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Δεν θέλουμε όμως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά από τους ξένους. Αυτά μπορούμε να τα βάλουμε και μόνοι μας. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας» εξηγεί.

Για τον κ. Ανδρικόπουλο πάντως, πέρα από τα όποια φορολογικά κίνητρα ισχύσουν σε μια τέτοια ζώνη, βασική παράμετρος θα πρέπει να είναι η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να μπορεί η περιοχή να προσελκύσει επενδύσεις. Από οικοδομικές άδειες ως περιβαλλοντικές μελέτες θα πρέπει να απαιτούν τις λιγότερες δυνατές διαδικασίες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, η Θράκη είναι το πλέον κατάλληλο σημείο για τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης, καθώς η γειτνίασή της με την Τουρκία και τη Βαλκανική, η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες δημιουργούν ένα ελκυστικό πλέγμα για την ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας.

Μια ιστορία παλιά
Υπέρ της μετατροπής της Θράκης σε μια ειδική ζώνη με κίνητρα -όπως η χαμηλή φορολογία, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών- όπου όμως δεν θα παρεμβαίνει το κράτος- τάσσεται ο μέχρι πρόσφατα και επί 17 χρόνια πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Νίκος Δαστερίδης. Τονίζει όμως πως θα πρέπει να είναι μέτρα που θα ισχύουν για μια 20ετία, θα δημιουργούν ευκαιρίες για ξένους και έλληνες επενδυτές και θα προβλέπουν ένα σταθερό καθεστώς που δεν θα αλλάζει συνεχώς.

«Η ιστορία αυτή είναι παλιά. Ποτέ όμως η Θράκη δεν κατάφερε να γίνει αυτό που οραματίζονταν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Η αρχική έμπνευση για την ανάδειξή της σε μια ειδική επενδυτική περιοχή με κίνητρα έχασε γρήγορα την αίγλη της, όταν ο σχεδιασμός αυτός άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές».

Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης, αλλά και οι υποδομές της είναι δύο βασικά επιχειρήματα για τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης, η οποία θα διέπεται κατά κύριο λόγο από φορολογικά κίνητρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης, Γιώργο Νικολαΐδη. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, όταν στη γειτονική Βουλγαρία ισχύει φορολόγηση μόλις 10%, τονίζει. «Σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, με την απαισιοδοξία που επικρατεί, οτιδήποτε γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχει ο χώρος και τα πλεονεκτήματα. Κάποτε η ΒΙΠΕ Κομοτηνής ήταν η τρίτη στα Βαλκάνια και τώρα έχει ερημώσει, με μόνες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να παραμένουν ενεργές» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η Θράκη με ένα τέτοιο καθεστώς θα μπορούσε να προσελκύσει οποιαδήποτε μεταποιητική επένδυση.

Η πρόταση Στυλιανίδη
«Από πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και επιθετικής οικονομικής πολιτικής από την Τουρκία προτείνουμε η Θράκη να γίνει πύλη εξόδου, ορμητήριο οικονομικής εξωστρέφειας της ευρωπαϊκής αγοράς προς την Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να εξισορροπήσουμε την εμπορική σχέση». Αυτή ήταν η πρόταση του κ. Στυλιανίδη -όπως είχε διατυπωθεί στο 2ο χρηματοοικονομικό φόρουμ της Αλεξανδρούπολης- η οποία, για να υλοποιηθεί, πρέπει, κατά τον ίδιο, να διατεθεί φθηνή γη, να διευκολύνει η ΕΕ τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, να θεσμοθετηθεί χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, αναλόγου ύψους με τις γειτονικές ανταγωνιστικές αγορές, ώστε να έρθουν επενδύσεις και χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ και να εγκατασταθούν ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις με ειδικά χρηματοπιστωτικά προγράμματα.


Οικονομικές ζώνες και το «πρόγραμμα Helios»
Η δημιουργικά των οικονομικών ζωνών συνδέεται και με την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος εξαγωγής ηλικιακής ενέργειας από τη χώρα μας προς τη Γερμανία. Το θέμα είχε ανοίξει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, και τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του κ. Κάπφερερ με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου. Βάσει των σχεδιασμών, γερμανικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, με κεφάλαια γερμανικών τραπεζών και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

http://www.makthes.gr/news/economy/79290/

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_2767.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παρακαλούμε σχολιασμούς επί της ουσίας.
Τα σχόλια σας δεν περνάν από έλεγχο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα θίγουν κάποιον προσωπικά με βρισιές και συκοφαντίες.
Τέτοιου είδους σχόλια δεν περνάν από έλεγχο, αλλά θα διαγράφονται μετά την δημοσίευση.
Παρακαλούμε να γράφετε σε πεζά και όχι κεφαλαία
-------------------------------------------------------------------------
Οι απόψεις του ιστολογίου δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα περιεχόμενα στου άρθρου.

Ο ΔΙΚΤΥΟΥΡΓΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα - αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω, φόρμας επικοινωνίας.
Ευχαριστούμε

Από το Blogger.